Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De dikke uitgave! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  21-2-2009
 

De dikke uitgave van het Spoor der Kampioenen van 20 februari 2009. Het is zondagmorgen 15 februari 2009 en het sneeuwt hier. Ik heb net de vliegduiven in de mand gestopt om te worden geënt door Nanne Wolf. Op zondagmorgen? hoor ik u denken, jazeker, Nanne en Gerrit-Jan (oom van Nanne) kwamen hier gezellig op koffie visite, en dan kan Nanne gelijk even aan het werk toch? Haha. Het zijn er maar 60 dus hij is er zo mee klaar.

Scheefvliegers

Gisteren (Valentijnsdag) heb ik de vliegduiven voor het eerst weer even buiten gehad, een kwartiertje buiten spelen en dan snel weer naar binnen. Ik laat ze de eerste paar keer maar kort buiten, dit om scheefvliegers zoveel mogelijk te voorkomen, rustig opbouwen zeg maar.
Nu krijgen de duiven wel 2 maal in de week Beute-Sport over het voer tegen deze problemen (vitamines, mineralen met Calcium en Magnesium), dus de kans op die akelige scheefvliegers is al veel minder, maar een beetje voorzichtigheid naar zo’n lange rustperiode kan zeker geen kwaad.
 
Wanneer duiven na 4 maanden weer voor het eerst buiten komen zijn ze vaak in een uitgelaten stemming en trainen soms gelijk een uur, de spieren zijn er niet meer op ingesteld en kunnen verkrampt raken.

Ook kan het zijn dat tijdens een roofvogel aanval de duiven aparte bewegingen maken en daardoor die spierkramp krijgen. De duiven kunnen de dag er na soms niet meer in de broedbak komen en zitten trillend met een vleugel op de grond.
Deze duiven zijn meestal niet meer in staat hun oude niveau op te pakken, en zijn “kapot” voor de toekomst.
Soms helpt het nog een beetje als je deze duiven een Calcium/Magnesium tablet voor menselijk gebruik opsteekt, maar in veel gevallen is het over en uit.
Dus voorkomen (met Beute-Sport en rustige opbouw) is beter dan genezen dunkt me.

Soms komen de problemen ook pas later tijdens de eerste wedstrijden, mooi, goed gezonde duiven die zo maar weg blijven van de eerste vluchten, of erger nog, zaterdags nog in de punten spelen en op zondag niet meer kunnen vliegen.
Ook dat heeft bijna altijd te maken met over-strekking of kramp in de spieren.

Nu moeten we met die scheefvliegers wel in de gaten houden dat het ook een andere oorzaak zou kunnen hebben te weten salmonella of streptokokken, dus bij twijfel even naar uw duivenarts (niet naar de plaatselijke veearts), en laat uw duiven onderzoeken op deze akelige ziekten.
U ziet scheefvliegers misschien een keer bij uw kweekduiven, die niet buiten komen dus geen spierkramp kunnen hebben... En soms ziet men naast een scheefvlieger in het kweekhok ook nog eens een dood jong, of een oude duif met een fikse oogontsteking... Dan zou ik zeker even naar de dokter gaan en hem laten kijken/onderzoeken, in veel gevallen zijn het dan streptokokken (zijn gelukkig goed te genezen tegenwoordig). Dus hou uw duiven goed in de gaten (als u kampioen wilt worden).

Lisse

Op vrijdag de 13e februari was ik te gast bij de plaatselijke vereniging te Lisse. Om 16.50 reden we die kant vast op (Herman de Graaf en ondergetekende), we zouden volgens het GPS systeem om 18.45 arriveren, mooi op tijd dus (aanvang 19.30 uur), maar het liep op de A6 een beetje tegen... om 20.20 uur kwamen we pas aan.
Zo’n 51 jaarlingen zaten in een mooi clubgebouw op me te wachten, de zaal zat weer bommetje vol met zeer goede spelers uit Afdeling 12 op de voorste stoelen.
De kwaliteit bij de duivinnen was abominabel slecht, maar bij de doffers zat gelukkig genoeg kwaliteit. Maar ik hoop natuurlijk dat die duivinnen de pannen van het dak gaan vliegen en het tegendeel van mijn voorspelling gaan laten zien. Maar in de hand, qua type, pluimen, spieren en ogen lijken het geen beste duiven te gaan worden.
Maar de gezelligheid was er niet minder om, lachende gezichten, mooie discussies en prachtige bloemen en planten mee voor thuis (het is natuurlijk de Bollenstreek), bedankt namens Klaasje.

Op donderdag de 19e ga ik nog naar Belgie (Turnhout), vrijdag de 20e ben ik nog even in Harderwijk en de 21e nog in Krimpen aan den IJssel (waar de beste Zalmrokerij van Nederland staat van J. Mudde), de 27e nog naar Spakenburg en dan ….zit het er op voor 2008/2009.
Duizenden duiven door de handen gehad van topspelers, beginners, jeugd en minder succesvolle spelers. Hele beste duiven gezien en hele slechten, en het ergste waren de slechte duiven die ook nog eens heel slecht verzorgt waren (vies, smerig, luis etc).
En wat ik allemaal beleeft heb? Prachtige, leuke, gezellige, lieve mensen gezien, gekke dingen gedaan en veel vrienden gemaakt, en wat ik voor mezelf heel belangrijk vind: De mensen raken gemotiveerd door zo’n avondje, doen extra hun best om van dat zesje een zeven te maken en daar doen we het voor, motivatie. Duivensport moet blijven! En ik doe mijn best om mijn manier.

Op eigen hok

Gaat het prima. De oude duiven zijn dus nu geënt tegen paramixo en zullen binnenkort geënt worden tegen salmonella.
De jongen zitten hele dagen lekker in de volière, weer of geen weer, gewoon lekker buiten als ze dat willen.
Echt buiten laten vliegen doe ik nog niet, veel te gevaarlijk hier met al die roofvogels hier nu. Straks in maart zullen de jongen voor het eerst los mogen om de omgeving te verkennen. Ik wacht dan even tot een druilerige dag, geef ze een badje en laat ze uit. De duiven vliegen dan niet gelijk op en kunnen rustig kennis maken met de boze buitenwereld.
De gezondheid en uiterlijke kwaliteit van de jongen is dit jaar heel goed, geen enkel duifje wat ook maar een beetje aangeeft niet gezond of slecht te zijn.

Ook de duiven van Eijerkamp voelen zich uitermate thuis op onze hokken, ze missen Greenfield stud nog helemaal niet haha. Welke heb ik dit jaar?

  • Twee jongen uit kleinzoon Jan Heremans-Ceusters x kleindochter Crack van Louis van Loon.
  • Twee jongen uit zoon Atilla x dochter Tips.
  • Twee jongen uit Hertog x Leandra
  • Eèn uit kleinzoon Gertje Heremans-Ceusters x Prima Hertog.
  • Eèn uit Havana(zoon Chè) x Dochter Hertog
  • Eèn uit zoon Beatrice x dochter Abel
  • Eèn uit zoon Hakeem x Beatrice x dochter Chicago (uit deze dochter Chicago komen ook onze toppers 146,147)
  • Eèn uit zoon Peter Heremans-Ceusters x dochter Tinneke Heremans-Ceusters en èèn uit zoon Don Leo x dochter Mr. Loverman

Qua stamboom, gezondheid en uiterlijke kenmerken lijkt het goed, dus afwachten maar (vol vertrouwen).

Tot volgende week op de beurs.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Cees van Heijst

Comb. Gerritsen

IFC Hoogerheide

Aad Beerendonk

Gebr. Maas & Zn

Gebr. van Toor

Familie Huizer

Van Elsacker-Jepsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Hans de Ruig

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens