De dikke uitgave van het Spoor der Kampioenen van 20 februari 2009. Het is zondagmorgen 15 februari 2009 en het sneeuwt hier. Ik heb net de vliegduiven in de mand gestopt om te worden geënt door Nanne Wolf. Op zondagmorgen? hoor ik u denken, jazeker, Nanne en Gerrit-Jan (oom van Nanne) kwamen hier gezellig op koffie visite, en dan kan Nanne gelijk even aan het werk toch? Haha. Het zijn er maar 60 dus hij is er zo mee klaar.
Scheefvliegers
Gisteren (Valentijnsdag) heb ik de vliegduiven voor het eerst weer even buiten gehad, een kwartiertje buiten spelen en dan snel weer naar binnen. Ik laat ze de eerste paar keer maar kort buiten, dit om scheefvliegers zoveel mogelijk te voorkomen, rustig opbouwen zeg maar. Nu krijgen de duiven wel 2 maal in de week Beute-Sport over het voer tegen deze problemen (vitamines, mineralen met Calcium en Magnesium), dus de kans op die akelige scheefvliegers is al veel minder, maar een beetje voorzichtigheid naar zo’n lange rustperiode kan zeker geen kwaad. Wanneer duiven na 4 maanden weer voor het eerst buiten komen zijn ze vaak in een uitgelaten stemming en trainen soms gelijk een uur, de spieren zijn er niet meer op ingesteld en kunnen verkrampt raken.
Ook kan het zijn dat tijdens een roofvogel aanval de duiven aparte bewegingen maken en daardoor die spierkramp krijgen. De duiven kunnen de dag er na soms niet meer in de broedbak komen en zitten trillend met een vleugel op de grond. Deze duiven zijn meestal niet meer in staat hun oude niveau op te pakken, en zijn “kapot” voor de toekomst. Soms helpt het nog een beetje als je deze duiven een Calcium/Magnesium tablet voor menselijk gebruik opsteekt, maar in veel gevallen is het over en uit. Dus voorkomen (met Beute-Sport en rustige opbouw) is beter dan genezen dunkt me.
Soms komen de problemen ook pas later tijdens de eerste wedstrijden, mooi, goed gezonde duiven die zo maar weg blijven van de eerste vluchten, of erger nog, zaterdags nog in de punten spelen en op zondag niet meer kunnen vliegen. Ook dat heeft bijna altijd te maken met over-strekking of kramp in de spieren.
Nu moeten we met die scheefvliegers wel in de gaten houden dat het ook een andere oorzaak zou kunnen hebben te weten salmonella of streptokokken, dus bij twijfel even naar uw duivenarts (niet naar de plaatselijke veearts), en laat uw duiven onderzoeken op deze akelige ziekten. U ziet scheefvliegers misschien een keer bij uw kweekduiven, die niet buiten komen dus geen spierkramp kunnen hebben... En soms ziet men naast een scheefvlieger in het kweekhok ook nog eens een dood jong, of een oude duif met een fikse oogontsteking... Dan zou ik zeker even naar de dokter gaan en hem laten kijken/onderzoeken, in veel gevallen zijn het dan streptokokken (zijn gelukkig goed te genezen tegenwoordig). Dus hou uw duiven goed in de gaten (als u kampioen wilt worden).
Lisse
Op vrijdag de 13e februari was ik te gast bij de plaatselijke vereniging te Lisse. Om 16.50 reden we die kant vast op (Herman de Graaf en ondergetekende), we zouden volgens het GPS systeem om 18.45 arriveren, mooi op tijd dus (aanvang 19.30 uur), maar het liep op de A6 een beetje tegen... om 20.20 uur kwamen we pas aan. Zo’n 51 jaarlingen zaten in een mooi clubgebouw op me te wachten, de zaal zat weer bommetje vol met zeer goede spelers uit Afdeling 12 op de voorste stoelen. De kwaliteit bij de duivinnen was abominabel slecht, maar bij de doffers zat gelukkig genoeg kwaliteit. Maar ik hoop natuurlijk dat die duivinnen de pannen van het dak gaan vliegen en het tegendeel van mijn voorspelling gaan laten zien. Maar in de hand, qua type, pluimen, spieren en ogen lijken het geen beste duiven te gaan worden. Maar de gezelligheid was er niet minder om, lachende gezichten, mooie discussies en prachtige bloemen en planten mee voor thuis (het is natuurlijk de Bollenstreek), bedankt namens Klaasje.
Op donderdag de 19e ga ik nog naar Belgie (Turnhout), vrijdag de 20e ben ik nog even in Harderwijk en de 21e nog in Krimpen aan den IJssel (waar de beste Zalmrokerij van Nederland staat van J. Mudde), de 27e nog naar Spakenburg en dan ….zit het er op voor 2008/2009. Duizenden duiven door de handen gehad van topspelers, beginners, jeugd en minder succesvolle spelers. Hele beste duiven gezien en hele slechten, en het ergste waren de slechte duiven die ook nog eens heel slecht verzorgt waren (vies, smerig, luis etc). En wat ik allemaal beleeft heb? Prachtige, leuke, gezellige, lieve mensen gezien, gekke dingen gedaan en veel vrienden gemaakt, en wat ik voor mezelf heel belangrijk vind: De mensen raken gemotiveerd door zo’n avondje, doen extra hun best om van dat zesje een zeven te maken en daar doen we het voor, motivatie. Duivensport moet blijven! En ik doe mijn best om mijn manier.
Op eigen hok
Gaat het prima. De oude duiven zijn dus nu geënt tegen paramixo en zullen binnenkort geënt worden tegen salmonella. De jongen zitten hele dagen lekker in de volière, weer of geen weer, gewoon lekker buiten als ze dat willen. Echt buiten laten vliegen doe ik nog niet, veel te gevaarlijk hier met al die roofvogels hier nu. Straks in maart zullen de jongen voor het eerst los mogen om de omgeving te verkennen. Ik wacht dan even tot een druilerige dag, geef ze een badje en laat ze uit. De duiven vliegen dan niet gelijk op en kunnen rustig kennis maken met de boze buitenwereld. De gezondheid en uiterlijke kwaliteit van de jongen is dit jaar heel goed, geen enkel duifje wat ook maar een beetje aangeeft niet gezond of slecht te zijn.
Ook de duiven van Eijerkamp voelen zich uitermate thuis op onze hokken, ze missen Greenfield stud nog helemaal niet haha. Welke heb ik dit jaar?
- Twee jongen uit kleinzoon Jan Heremans-Ceusters x kleindochter Crack van Louis van Loon.
- Twee jongen uit zoon Atilla x dochter Tips.
- Twee jongen uit Hertog x Leandra
- Eèn uit kleinzoon Gertje Heremans-Ceusters x Prima Hertog.
- Eèn uit Havana(zoon Chè) x Dochter Hertog
- Eèn uit zoon Beatrice x dochter Abel
- Eèn uit zoon Hakeem x Beatrice x dochter Chicago (uit deze dochter Chicago komen ook onze toppers 146,147)
- Eèn uit zoon Peter Heremans-Ceusters x dochter Tinneke Heremans-Ceusters en èèn uit zoon Don Leo x dochter Mr. Loverman
Qua stamboom, gezondheid en uiterlijke kenmerken lijkt het goed, dus afwachten maar (vol vertrouwen).
Tot volgende week op de beurs.
|