Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (22-02-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  22-2-2009
 

Weer is er een week voorbij en ongemerkt komen we steeds dichter bij het seizoen 2009. Wat het dit jaar weer allemaal zal gaan brengen is, en blijft gelukkig voor een ieder nog een vraag. Persoonlijk hoop ik, en dit zullen velen met mij kunnen beamen dat we nu eens een jaar krijgen met mooi weer. Hiermee bedoel ik dan dat we gewoon iedere van te voren geplande dag kunnen lossen en dit voor zowel de duiven als voor de liefhebbers onder normale mooie onstandigheden. Als ik hier aan denk, over een duivenseizoen met mooi weer gaan mijn persoonlijke gedachten altijd naar het jaar 1976. Cees Donker heeft het er met zijn films ook altjd over en zal ook altijd het seizoen van het jaar 1976 aanhalen. Zelf speelde ik toen niet met duiven, ik was nog een broekie en was dat jaar bijn mijn opa en oom Gijs op vakantie in Harderwijk, maar ik kan het seizoen me nog goed herrinneren. Week ik week uit hoge temperaturen en kopwind. Zelf denk ik dan ook van, zou zo'n seizoen ooit nog eens komen, ja, dan zullen vele hokken de rekening gepresenteerd krijgen. Althans, dit is iets wat ik persoonlijk denk hoor. Vele hokken hebben zo door de jaren heen de nodige snelheid ingebracht bij hun fondduiven maar zou er onverwachts weer zo'n "echt" zwaar seizoen komen zullen deze hokken mijn inziens een zware tol moeten gaan betalen. Miscchien sla ik de plank finaal mis, maar ik denk er gewoon zelf nu wel zo over.  

Op eigenhok

De eerste eitjes zijn alweer uit en de in de schuur gekoppelde koppeltjes komen ook alweer op eitjes. Nu dat de oude duiven van elkaar zijn en sinds twee weken ook weer geregeld buiten komen vliegen ze alweer behoorlijk. Gisteren nadat ze in de ren een bad hadden gekregen en de duivinnen naar buiten gingen vlogen ze ruim anderhalf uur. Telkens een stukje wegtrekken en dan weer aankomen. Nu was het gisteren zo met het zonnetje erbij ook zalig weer hoor. Maar kijkend naar hoe de duiven zich gedroegen zou je haast zeggen dat het seizoen al zijn aanvang had genomen.

Chippen

Gister middag tevens even naar de club geweest om mijn blokje en chipringen 2009 in orde te maken. Zelf was ik zo klaar hoor om alles in orde te maken. Er staan wat dat betreft maar 22 duiven in mijn blokje. Dit betreft een 10 stuks oude duiven en een 12 stuks nieuwelingen van 2007 die er vanaf dit jaar aan zullen moeten gaan geloven. De zo gezegde jaarlingen van 2008, die ik zelf als mijn jongen zie zullen niet gechipt gaan worden. Deze worden dit jaar toch enkel en alleen gespeeld om ervaring op te doen.

Enten

De duiven hebben ook recentelijk allen weer de verplichte enting ondergaan. Ik weet niet hoe het bij u is maar zelf merk ik het op eigen hok altijd wel hoor als ze de enting hebben gehad. Kijkend naar de duivinnen zitten ze er toch altijd eventjes anders bij dan anders. Gelukkig is dit maar voor korte duur. En nogmaals, dit is zoals ik het op eigenhok altijd mee maakt hoor. Maar ook hier zullen vele andere anders over denken en of praten. Maar ik weet nog uit de tijd dat ik met mijn vader speelde, als er iets was, altijd trof hebt ons zo leek het wel. En wij vertelde dit altijd in de club maar vreemd als het was, nooit had iemand iets en wij hadden altijd alles. Gelukkig wezen de nodige kampioenschappen jaren anders uit. Sindsdien ben ik er achter dat ook andere hokken/liefhebbers geregeld iets hebben maar of die zien het niet, en dat zijn er velen of die schamen zich en voelen zich meer dan andere waardoor de indruk bestaat dat sommige nooit iets hebben. Ja, ja, dikke .............

Koppelen

De datum dat er dadelijk gekoppeld gaat worden alhier staat ook al in de agenda. Ik heb dit ook gelijk maar geregeld op de zaak en heb gelijk maar een weekje verlof genomen. Op maandag 29 maart zullen ze er aan moeten geloven. Eerst op zondag de huldiging van de Club der Azen en dan op maandag koppelen. Dan ben ik lekker enkele dagen vrij en is het de bedoeling om de jaarlingen weer even enkele keren goed te lappen in deze week mits het weer mee zit. Ook zal het winter onderkomen (zie foto's) weer uit de tuin verdwijnen en voor een tijdje bij mijn zwager in de garage komen te staan.


Zo, voor deze week wil ik het hier wel weer even bij laten. Naar buiten kijkend is het een geheel ander weertype dan dat het gisteren was en denk ik gelijk weer aan die mooie warme zomer van 1976.

Mensen, tot de volgende ..........
Groet Johan 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

IFC Hoogerheide

Fondunie 2000

Comb. Verweij-de Haan

Will & Falco Ebben

Cor Drost

De Marathonvliegers

Familie Huizer

Huub Hermans

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!