Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ringen en loslaten Open printvriendelijke pagina
René Dalmolen  24-2-2009
 

Ieder jaar kijk ik er enorm tegenop, het loslaten van de duiven ter voorbereiding op het seizoen. Afgelopen zaterdag ben ik er mee begonnen, ik was de hele dag buiten aan het werk en kon ze ondertussen mooi in de gaten houden. Mijn oude duiven zitten in twee afdelingen en ik probeer de risico's wat te spreiden door ze apart los te laten.
De jaarlingen beten het spits af en veel duiven hadden het meteen door dat spoetnik open stond en al vlot vloog er een koppel duiven boven het dorp. Het landen verliep minder goed, overal gingen duiven zitten zelfs op het nieuwe huis zaten er een aantal. Toen meerdere duiven richting het hok kwamen ging de koppel mee en ze liepen vrij vlot weer binnen.

Zondagmorgen moest ik eerst voor een interview naar Geert Munnik, ook hij wilde zijn duiven die dag voor het eerst uitlaten. `s Middags heb ik het tweede hok duiven losgelaten ook dat verliep prima. Meteen in de lucht en ze trainden zomaar een half uurtje. Omdat het zo mooi ging liet ik aansluitend  het eerste hok met de jaarlingen ook nog even weer los.
Ik liep wat het heen en weer in het hok toen ik ze plotseling op hoorde vliegen, toen ik buiten kwam vlogen overal duiven. Ik zag verder niets bijzonders `s avonds ontbraken er twee, een doffer en een duivin. Vanmorgen waren ze nog steeds weg dus ik heb er een hard hoofd in dat ze nog terug gaan komen. Eeuwig vasthouden kan ook niet maar nu ik met twee keer loslaten meteen weer twee duiven kwijt ben word ik wel weer bang om ze opnieuw los te laten.

Ik ben inmiddels druk aan het ringen en alle kweekduiven zitten op hun tweede legsel. Ik heb nog niet bekeken of de eieren ook bevrucht zijn. Op het vlieghok zijn er door vechterij ook al een paar jongen gesneuveld maar dat het ik bijna ieder jaar. Ik schreef het al eerder, hier geen 10 koppels duiven en 20 jonge duiven.

De conditie van de duiven is verder prima, ze blijven mooi rond staan ondanks dat ze op jongen zitten. Ze blinken en zijn eigenlijk perfect, nu maar hopen dat ze zo blijven. Ze zijn wel slechter geweest tijdens de winter. Maar nadat ik weer wat heb aangepast aan de hokken zijn ze gaandeweg steeds beter geworden. Even kort wat ik heb gedaan, de nok is volledig dicht en aan beide zijden van het hok zijn onder een paar rijen dakpannen klosjes aangebracht. Het resultaat is, dat de wind niet meer in het hok valt en dat is een enorme verbetering geweest. Het is nu natuurlijk erg winderig en er is dus voldoende ventilatie het is afwachten hoe het hok is als het echt zomeren gaat. De uitslagen vertellen het wel!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans de Ruig

De Marathonvliegers

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Gebr. van Toor

Comb. Gerritsen

Johan Hamstra

Nico Haesen

Team Noel-Willockx

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies

Postduivenveiling.com