Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Weer wat tips Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  3-3-2009
 

Soms zitten mensen met problemen die geen problemen zouden mogen zijn. Ze breken zich de hersens suf over dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Ik wil over sommige zaken iets zeggen. Het zal voor velen oude koek zijn maar probleem met de schrijverij is dat de interesses van lezers zo verschillen. Of je moet uitpakken met kwaadsprekerij, sensatie of verdachtmakingen.

Daarmee scoor je wel bij een breed publiek maar dat is niet mijn stijl.

VERDUISTEREN

Neem nu verduisteren. Voor sommigen is het vanwege hun werk onmogelijk om ’s avonds en ’s morgens steeds paraat te zijn. Wel dat hoeft dus niet. Wat je kan doen als je bijvoorbeeld ’s morgens vanwege het werk niet thuis bent? In de namiddag verduisteren en als het donker is de verduistering opheffen zodat de dag normaal begint.

Aldus zitten de jongen toch nog het benodigde aantal uren in het donker en dat ze terug ‘licht’ zitten bij het ochtendgloren is geen punt. Het gaat er om dat ze hoogstens 10 uur per dag in het licht zitten, waar die periode ligt is van geen belang. EN het gaat er om geen slaaf te worden van je hobby omdat je je te gebonden voelt. 

ZELFS VOORDELEN

Er zijn trouwens liefhebbers die wel thuis zijn en handelen als boven beschreven omdat het voordelen heeft.  Als je ’s avonds in het donker de platen in het plafond wegschuift die het daglicht binnenlieten langs het dak herstel je de luchtcirculatie waar duiven alleen baat bij hebben. Het hok wordt ook droger als de duiven ’s nachts niet in een afgesloten ruimte zitten omdat de uitgeademde lucht weg kan.

Toen ik nog intensief met jongen speelde was 10 duiven tegelijk pakken en daarmee de 10 eerste prijzen spelen geen uitzondering dus kan mijn handelwijze onmogelijk slecht geweest zijn. In de hokken was glas in het voorfront maar OOK in het dak.

Ramen in het voorfront afschermen is geen probleem, licht dat via het dak binnenkomt wordt meestal afgeschermd door horizontaal een vals plafond dicht te schuiven. Boven de koppen van de duiven dus. Ik handelde anders.

Ik liet het plafond ALTIJD open en schoof een plaat voor het plastic in het schuin oplopend dak middels een kartrol en een touw als ik verduisterde. Dat deed ik ook bij bloedheet weer om de temperatuur te milderen. Glas aan de voorkant laat immers niet de grootste hitte door, wel glas (of plastic) in een schuin aflopend dak waar de zon loodrecht op staat.

WARMTE

Overigens lijkt warmte me niet zo’n probleem mits er voldoende zuurstof is. Ik was ooit bij fondkanon Dobbelaere. Die had een hok met plat dak en als je het opende sloeg je terug van de hitte. ‘Op dat hok speel je natuurlijk niet’ opperde ik destijds. Hij lachte. Dat had men al zo vaak gevraagd. Maar uitgerekend op dat hok werd het best gespeeld.

William Geerts heb ik in zijn glorietijd badend in het zweet van de hokken zien komen en ook bij Albert Marcelis had een vlieg het moeilijk te ontsnappen.

VOCHT is wel een probleem. Het doet de conditie kelderen, droogte doet de conditie stijgen. Dat zag je enkele weken terug.  De vorst haalde al het vocht uit de lucht en de duiven kregen krijtwitte koppen en bloem op de pluimen. 

Kunstmatige verwarming kan een machtig wapen zijn maar niet iedereen kan daar even goed mee om gaan.  

VREEMD MAAR TOCH

Een van mijn hokken heeft alleen twee kleine ramen gericht op het noorden. In die ramen zit geen glas maar gaas. Je kan niet geloven hoe gezond de duiven op dat hok steeds zijn. Vanwege het klimaat uiteraard.

Het hok is van dik hout, ook het dak, en het is dat wat de warmte vast houdt,  ondanks de gapende openingen aan de noordkant.

Wijlen Pol Bostijn was een natuurmens en had de boodschap al jaren terug begrepen. Die had hokken met een hoog zadeldak, tot aan de nok betimmerd met hout om de warmte op te vangen en vast te houden. 

HARDEN

Het goede nieuws is dat problemen rond Adeno/coli lijken af te nemen. Te vrezen valt wel dat er andere ellende voor in de plaats komt zoals Circo virose. Daarom is het zaak te zorgen voor meer immuniteit, duiven met meer weerstand. Die krijg je door minder antibiotica te geven en ze te harden.

Nergens zijn de gezondheidsproblemen met jongen zo groot als in Duitsland en… nergens krijgen ze zo veel te slikken als daar. Reken maar dat het een met het ander te maken heeft. Hier zie je in de winter steeds meer duiven in buitenvolières.

EN je ziet een generatie jongere dierenartsen die, zoals in de humane geneeskunde, minder snel antibiotica toeschrijven.  

TOEKOMST

Trouwens over ‘jonger’ gesproken, dat er weinig jongeren bijkomen is bekend. Maar het is wel een generatie, dertigers veelal, die steeds meer de macht naar zich toetrekts. Vreemd genoeg bedreigt die kleine minderheid de terugloop nog meer doordat ze  met hun geldingsdrang en professionele instelling de kloof tussen de top en de rest nog groter maken.

Persoonlijk geloof ik niet dat de terugloop te stoppen is en de tijd met in elke straat een club komt zeker niet meer terug. Dan nog kan je veel plezier aan duiven beleven maar zaak is dan wel die dertigers in het spoor te blijven.

EIGEN SCHULD?

Gauw gaan we weer horen over verliezen van jongen van het hok. Veelal betreft dat duiven die een tijd vast zaten vanwege slecht weer. Dat is fout. Jongen verlies je vooral als die lange tijd niet buiten kwamen en die je dan bij schraal helder weer los laat. Zeker ’s morgens vroeg. Niets zo gevaarlijk als een strakblauwe lucht.

Laat ze vooral los bij donker, regenachtig weer. Je zal er minder verliezen. Dat je op moet passen voor mist en sneeuw spreekt voor zich. Leer je gezonde jongen straks ook goed op. Ervaring is enorm belangrijk.

ERVARING

Hoe belangrijk merk je als je je duiven lapt. Die met ervaring stormen huiswaarts. De andere draaien, zoeken, ‘weten’ het niet, verlaten soms niet eens de mand. Met Harrie van Boxmeer heb ik diverse lossingen bijgewoond in Quievrain.

Als oude, jongen en late jongen afzonderlijk los gingen was het verschil in vertrek gigantisch en zoals we later vernamen ook de concoursduur.

Daarom meen ik dat de winnaars op kortere vluchten niet die duiven zijn die het eerst aankomen, maar… die het snelst vertrekken! 

© Ad Schaerlaeckens

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Comb. Gerritsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Bruggeman

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

IFC Hoogerheide

Will & Falco Ebben

Van Elsacker-Jepsen

Team Noel-Willockx

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens