Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zwarte zaterdag Open printvriendelijke pagina
Cees de Jong  8-3-2009
 

Het is zaterdagochtend 7 maart 2009. De zon staat, nog wat schraal maar toch al verwarmend, boven het weidse Friese land. De duiven racen om het hok. Duiken tussen de bomen door naar beneden. Scheren rakelings over mijn hoofd. En verdwijnen weer in de verte om minuten later van een hele andere kant capriolen makend terug te komen.
Kortom, een prachtige dag zo dicht tegen het vliegseizoen aan. In het hok liggen nog zo’n 9 koppels op eieren en op pas gekipte jongen. De duivinnen lokken de doffers om hun plaats op de schaal in te nemen. Wisseling van de wacht!

Die laatste gedachte brengt mij terug naar de algemene ledenvergadering van de NPO welke bezig is zich te ontrollen. Wisseling van de wacht?
Ik hoop het. Het is tijd dat de bakens binnen de NPO worden verzet. Het is tijd dat de oude regentenmentaliteit plaats maakt voor nieuw élan. Het is te wensen dat de kiesmannen hun verantwoording nemen en de NPO een andere richting gaan insturen en een andere toekomst geven.
Een toekomst waarin openheid van bestuur en inspraak van de leden het devies gaat worden. En de leidraad bij het handelen van het nieuwe bestuur.

Als ik naar het zuiden kijk zie ik dat de duiven in één rechte lijn, met korte harde vleugelslagen op het hok afstormen. Ze vallen als keistenen en duiken trillend in de broedbakken.
Een havik?
Als ik nogmaals kijk zie ik een donkere onweerswolk snel naderbij komen. De bomen buigen onder de druk van een stormfront. Bliksemflitsen klieven de lucht en een zware hagelbui laat de ruiten rinkelen.

En ik begrijp dat de vernieuwing binnen de NPO weer is mislukt. Dat de kiesmannen opnieuw hebben gefaald. Dat duivenminnend Nederland terugzakt in een poel van gekonkel, vriendjespolitiek en eigen belang.

Zwarte zaterdag.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

Marcel van Zanden

Theo de Kruijk

Gebr. Maas & Zn

Familie Huizer

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens