Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  28-3-2009
 

Eén van mijn beste duivenvrienden is ziek, het komt wel weer goed, maar op dit ogenblik is hij erg ziek. Dat zijn van die momenten of berichten waar je niet vrolijk van word. Alles gaat perfect in zijn leven, leuke vrouw, prachtige kinderen, goede duiven en dan opeens; knak.

Dan weet je weer dat je moet genieten van de momenten die je krijgt en dat je al het mooie moet aanpakken als het op je pad komt.
Hierbij wens ik hem het allerbeste, het komt goed, ga er voor en ik zie je snel weer.

Circo-virus

Ook op diverse hokken is het mis, soms heel erg mis zelfs. Jonge duiven van 2 tot 5 dagen dood in de nesten door het Circo Virus. Je kunt er eigenlijk niets aan doen om het te voorkomen, ja enkele dierenartsen zeggen dat je de weerstand hoog moet houden, maar hoe doe je dat?
Een duif heeft bijna geen darmflora dus zogenaamde goede bacteriën toevoegen aan de maaltijd heeft geen zin. Je hok extra uitkrabben? Ja, is altijd goed natuurlijk, vooral bij worm, coccidiose of salmonella besmetting maar bij een virus? Nee, eigenlijk ook niet.
Wat kunnen we wel doen tegen dit vrij nieuwe probleem?
Van Nanne Wolff uit Hattemmerbroek begreep ik dat er eigenlijk maar Eén oplossing is. Zorg dat u Trim-Sulfa in huis heeft staan. Wanneer u op het hok komt en ziet dat er 2 of meer kleine jongen dood zijn en de andere liggen doodstil in de nesten (met de kopjes vaak naar beneden), geef dan ogenblikkelijk drinkwater waar trim-sulfa door zit (2 ml per liter water), het is dan mogelijk om nog een gedeelte te redden. Wacht u even een dagje…is het te laat, tot 100% dode jongen.
Wat ik begreep tijdens het gesprek met dokter Wolff gaan ze eigenlijk niet dood door het virus maar door de supersnel opkomende salmonella of coli, de duifjes hebben even geen enkele weerstand tegen ziektes door het virus, het legt alles stil zeg maar, en hierdoor komen de bacteriën mega snel opzetten.
Hou je dan die bacteriën onder controle met een antibiotica (Trim-Sulfa blijkt het beste te werken, ook omdat het jonge duifje het kan hebben), dan is er goede kans dat ze het volhouden. Hou de kuur in samenspraak met uw duivenarts in ieder geval 14 dagen vol.
Wat ik wel begreep van Dokter Wolff dat het lijkt alsof er al wat minder problemen zijn dan vorig jaar (althans op dit moment), In Belgie zijn op dit ogenblik enkele gevallen bekend bij zeer bekende hokken (en als er ergens super hygiëne heerst, is het wel op dat hok waar nu slachtoffers vallen), dus dat wil zeggen dat het ook op uw hok kan gebeuren.

Verliezen van jonge duiven

Op dit moment zijn er al weer grote klappen gevallen op sommige hokken qua verliezen met jonge duiven. Aan de ene kan dus het geval Circo, maar aan de andere kant, en dit probleem is misschien nog wel veel erger; de roofvogels.
Duizenden jongen zijn alweer slachtoffer geworden van de kromsnavel met zijn eeuwig durende honger. Niet alleen het piepertje wat hij grijpt ben je kwijt, maar vaak ook nog enkele die van schrik wegklappen en nooit weer komen.
Vallen ze dan bij een liefhebber neer dan kun je hem terughalen maar het niveau van de duivenmelkers is gemiddeld niet zo dat ze de moeite nemen om je even te bellen.
Maar als we vertellen dat er teveel roofvogels zijn, krijgen we misschien de tegenpartij weer op ons dak, volgens hun zijn er natuurlijk teveel postduiven..

Waar ook veel jongen op dit ogenblik verdwijnen zijn bij beginners met te weinig of geen hulp van ervaren melkers.
Zo was een beginner in èèn dag 11 van de 13 jongen kwijt door dat hij zijn jonge duiven de eerste 8 weken in het hok liet zitten zonder spoetnik of volière, ze al een pennetje gestoten hadden en er op een mooie dag uit gezet werden..
Twee jongen bleven op het dak zitten (en konden uitkijken) de andere 11 vlogen omhoog om nooit weer te komen (vergeet niet dat ze nog nooit iets van de buitenwereld hadden gezien)

Bij een andere beginner (jeugdspeler) waren zijn eerste twee jongen (zelf gekweekt) ook al gelijk onbruikbaar. Iemand had het jochie verteld dat hij volle bak moest geven met bak allerhande (mineralen en grit), maar er niet bij verteld dat er natuurlijk ook graan gegeven moest worden… Jongen van 6 weken oud die er uit zagen als een geplukte kip was het gevolg.

Is alles minder positief deze week?

Nee, natuurlijk niet, het meest is positief tot zeer positief. Zo was ik voor twee weken geleden op bezoek bij de broertjes Sneekes uit Sandpoort-Noord en Driehuis, deze fondspelers in hart en nieren hadden gevraagd of ik eens naar hun kwekers wilde kijken, wat ik natuurlijk graag wilde. Fantastisch duiven zaten er tussen, vooral de lijn van hun 1e Nationaal(1990) was nog volop aanwezig. De duiven waren door inteelt wat kleiner geworden dan gemiddeld en de oogjes waren wat bleker, daarom hadden het laatste jaar ook diverse vernieuwingen doorgevoerd in hun kweekbeleid.
Vreemd fondbloed met wat forsere duiven worden nu gekoppeld op de oude stam, dus dat gaat wel goed komen daar.
En tot mijn verbazing kwam bij het weggaan de boodschap: Je doet zoveel voor de jeugd, ook wij willen graag wat doen, we kweken een mand vol jongen voor jou jeugdspelers, en komen ze nog brengen ook. Dat bedoel ik nu: FANTASTISCH.

De combinatie Dolf van der Stouwe en Henk Douna uit Donkerbroek hadden beloofd voor ieder hok met jeugdspelers een mooie jonge duif te kweken, wat ze dus ook deden. Afgelopen dinsdag hebben Ydo en Elco de jong duiven gehaald en verdeelt onder de andere spelers. Henk Douna had op de achterzijde van de eigendomskaartjes reeds alle namen gezet, dus geen strijd over wie welke duif mag. Ze kregen gelijk een mooie trofee mee voor in het clubgebouw, de winnaar van de vd Stouwe/Douna competitie gaat er mee aan de haal.

Maar ook Richard van der Horst uit Hoogersmilde kwam met een mandje jonge duiven, hij had het lot laten beslissen welke spelers de vier duifjes kregen, Erwin Winters uit Willemsoord en Daniel Haneveld uit Wilhelminaoord waren de gelukkigen.
Bedankt allen!!

De duivensport is niet dood hij leeft
En laten we ons niet gek laten maken door die paar mafkezen met hun aangeboren chagrijnigheid, zij kunnen er ook niets aan doen, dat azijnpissen zit in hun bloed en ze weten niet beter.
Vorige week kreeg ik ook weer enkele van die mailtjes: de één was het niet eens met de democratisch verkozen leden van het NPO bestuur (let op het woordje democratisch), en de andere vond dat ik teveel over de superduiven van bekende melkers sprak (hij doelde op Eijerkamp), hij vond het reclame... maar ondertijd vertelde hij in geuren en kleuren over zijn eigen succes duif, of ik daar over wilde schrijven. Dat had ik graag gedaan, maar... nu niet meer, als je negatief begint over mij en anderen om dan jezelf op de voorgrond te krijgen, is het over en sluiten (voor dit moment).
Ja ik weet het, ik ben hard hahaha.

Tot volgende week. Succes met de eerste vluchten. Veel plezier met uw duiven. Goede gezondheid voor u allen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Johan Hamstra

Team Noel-Willockx

J. Doldersum & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

Comb. Gerritsen

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Familie Huizer

Huub Hermans

Theo de Kruijk

Hans de Ruig

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens