‘In deze tijd worden de prijzen voor volgend jaar verdiend’ kan je al tientallen jaren lezen in duivengazetten. ‘Deze tijd’ was dan de ruitijd. Men bedoelde dat duiven goed door de rui moesten komen of je zou het kunnen schudden voor het komend seizoen.
Ik heb daar nooit zo in geloofd, ik zag al te veel duiven die prima presteerden ondanks een of enkele oude pennen en ondanks een niet volledig in geruide staart. Ook duiven met een zwaar getekende eerste pen in de binnenvleugel die toch presteerden.
DAT WEL
Waarin ik wel geloof is dat men in deze tijd (maart en april!) er zelf de oorzaak van kan zijn dat je duiven straks geen meter presteren. Wat je daarvoor moet doen is die veelvuldig opleren bij een bijtende koude en tegenwind. Dat doen er meer dan je zou denken en ergens begrijpelijk.
Maandenlang heeft men de duiven verzorgd, de eerste vluchten staan op de agenda en men wil mee, al is het maar voor iets dwaas als een kampioenschap. Geloof me, het is spelen met vuur, al je goede zorgen in de winter kan je met enkele lapvluchten bij koud weer om zeep helpen.
De duiven kunnen zo’n optater krijgen dat ze die niet meer te boven komen. Niet voor niets dat eind april begin mei een drukke tijd is voor dierenartsen. Zij moeten de conditie terug op peil brengen die men zelf naar de kl… hielp.
‘Dikke koppen’ jammeren de domkoppen die niet kunnen wachten. Hoorde ik ‘de grote mensen’ in mijn kinderjaren al niet zeggen dat je pas met duiven kan spelen als de bomen bladeren hebben? Dat was overtrokken, maar toch.
VdH had het altijd over een temperatuur van minstens 12 graden om op te leren.
20 MAART
20 Maart was ik bij zo’n man zonder geduld. Eind februari was ik er ook, toen zagen de duiven er patent uit, maar wat een verschil met nu. Ze hadden rulle nekken, zaten ineengedoken en de oogranden en neuzen waren allesbehalve wit. ‘Hij was klaar om te beginnen’ zei de brave borst.
Zelfs meende hij een voorsprong te hebben omdat de concurrentie de duiven amper of niet had opgeleerd terwijl die van hem al 8 keer waren weg geweest. En dat was ze dus aan te zien; ze zagen er niet uit en dat hij straks rammel zou krijgen van mannen die hun duiven veel minder hadden geleerd stond voor mij vast.
‘Opleren en nadien een kuur geven tegen de koppen’ zoals iemand beweerde? Hoe dom kan je zijn. Een gouden regel in duivensport is dat je ziektes moet proberen te voorkomen en niet naar middelen zoeken die te genezen.
DE FOUT
Nu wil ik niet zeggen dat een enkel tripje met koud weer de duiven opbreekt. Ik herinner me vluchten bij slechts 4 en 7 graden die perfect verliepen. Het venijn zit hem in duiven de kou in jagen terwijl de vorige lapvlucht ze nog in de veren zit. Kortom, wil je straks bij de dierenarts staan dan moet je met koud schraal weer en tegenwind vaak met je duiven op stap gaan.
Waarom duiven van de een er meer van weten dan die van de ander? De verklaring is simpel. Die hadden niet waarneembaar al iets onder de leden zoals mycoplasma, chlamydia of iets dergelijks en dat komt er uit als je ze belast door ze de kou in te jagen.
HET BESTE?
Wat het beste medicijn is ‘tegen de koppen’ hoor je wel eens vragen. Best is als je niet op hoeft te treden.
Trouwens, ‘medicijnen tegen de koppen?’ Zo’n vraag getuigt van een onbenulligheid die bijna vertederend is. ‘Kopziekte’ bestaat niet. Als de kopjes niet zuiver zijn kan dat verschillende oorzaken hebben. De logische conclusie is dat er geen ‘beste medicijn’ is tegen iets waarvan je niet weet wat het is.
En als je dan toch meent te moeten besparen op een bezoek aan de dierenarts dan leert wetenschappelijke lectuur dat je met doxycycline de meeste kans van slagen hebt omdat het een tetracycline met breed spectrum is dat effectief is tegen mycoplasma en chlamydia, de meest voorkomende ziekteverwekkers.
Verder is het minder toxisch (giftig) dan andere tetras en ook dat is meegenomen. Blijft wel dat je speelt met vuur medicatie toe te dienen zonder deskundige begeleiding en advies.
ZELF
Om bovengenoemde redenen gaan hier ’s morgens slechts bij hoge uitzondering duiven los in april. Eerder kon U lezen dat ze ook ’s avonds niet los gaan als het regent dus kan het gebeuren dat ze een of twee dagen binnen blijven.
Of dat geen handicap is? ‘Genen bang hebben’.
Hoe meer hokken ik zag, hoe meer kampioenen ik leerde kennen, hoe meer ik hoorde over voeding, medische begeleiding en talloze bijproducten hoe meer ik ben gaan beseffen dat er in duivensport slechts één waarheid is om daar te komen waar zo weinig plaats is: Aan de top.
En die waarheid is: Goede duiven in vorm.
De rest is bladvulling, gezever in de marge, al die wonderbaarlijke bijproducten die men je tracht aan te smeren omdat ze prestatieverhogend zouden werken inbegrepen. En die goede duiven krijg je door een meedogenloze niets ontziende selectie.
Of zoals ik altijd zeg: De slechte elimineren, de goede verkopen en de supers houden (goed onthouden Charel M).
Zoals sommigen weten heb ik duiven zitten in Belgie. De 1e, 4e en 5e Asduif 2007 in Sint Job, toch een omvangrijk samenspel, zijn verwijderd. Vanwege wel goed maar niet super. Om dezelfde reden zijn duiven die 9 prijzen wonnen op 10 te licht bevonden en dus geruimd.
TIP
In deze tijd ‘draagt’ men ook duiven op broeden en sommigen hebben een probleem de eieren warm te houden. Van Geert uit Zwaagwesteinde leerde ik iets. Die kwam eieren halen maar had ook eieren meegebracht.
Ik had geadviseerd een kruik mee te brengen die ik zou vullen met warm water maar hij wist iets beters. Hij had bij de Chinees zo’n plastic doosje gehaald en dat gevuld met gerst.
Het doosje werd even in de magnetron gezet zodat de gerst goed warm werd en daarin werden vervolgens de eieren gelegd. Nadien werd het doosje omwikkeld met zilverpapier.
Na 3 uur rijden waren de eieren nog niet koud, sterker, die voelden nog warm aan! Geert had het geleerd van dierenarts Marien. Trouwens in Zwaagwesteinde bloeit duivensport nog. Zelfs zijn er liefhebbers die er daarom zijn gaan wonen. Waarom daar wel en elders niet?
Interessant om dat eens te onderzoeken.
Een bakje gerst eerst opwarmen in de magnetron, daarna bebroede eieren er in en die blijven UREN warm!
AS
|