Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Diverse onderwerpen seizoen 2009 (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-4-2009
 

Gelukkig, het seizoen is begonnen. Ik was er aan toe, het was al weken aan het kriebelen maar nu eindelijk; we gaan beginnen.
Eigenlijk is het heel apart dat enkele afdelingen al begonnen zijn maar dat anderen nog veertien dagen moeten wachten... Kunnen die afdeling bobo’s nu niet eens tot een gezamenlijke begin- en einddatum komen?
Hoe kunnen de Nationale Kampioenschappen, WHZB en BOTB serieus genomen worden als we niet allemaal de zelfde kansen hebben en heel belangrijk; in het zelfde weekend!
Vanaf 2010 iedere afdeling gelijk beginnen, dit mag van mij onder dwang van het NPO bestuur. Op de zelfde dag een eendaagse fondvlucht, op de zelfde dag beginnen met de jonge duiven en op de zelfde data eindigen, ongelofelijk dat er nog steeds geen regeling is getroffen !

De eerste vluchten

Voor de één gaat het gelijk om de kampioenschappen en voor de ander zijn de eerste vluchten alleen maar voorbereiding op de latere vluchten.
Fondspelers zien de vitesse vluchten in april als kinderspel, hun duiven zitten net op jongen zijn niet getraind, niet gemotiveerd en vaak nog niet in orde.
Maar de mannen en vrouwen van het snelle werk moeten er gelijk staan, bij hun zijn deze 70 km vluchtjes gelijk een graatmeter voor het seizoen en dus de gezondheid en klasse van de duiven.
Ook bij ons waren deze eerste vluchten altijd heel belangrijk, maar let goed op het woordje waren, want ik heb zo langzamerhand geleerd dat ze wel vlot thuis moeten komen op die eerste 3 vluchten maar wil je er staan op de eendaagse of zelfs overnachtvluchten dan is er nog tijd zat om ze super te krijgen.
Ik las op een forum van een jonge liefhebber de woorden: als je er de eerste vlucht niet staat, zul je er ook verder niet staan. Dat ben ik niet met hem eens.
Je hoeft nu geen eerste prijs in de club te pakken of een serie van 1 t/m 6 te spelen om er straks op de eendaagse fond bij te staan.
Door het systeem wat veel eendaagse fondspelers gebruiken, krijgen de duiven vanaf de eerste vlucht te veel voer, althans te veel voor de vitesse. Maar wanneer het straks verder gaat en zwaarder zal worden hebben deze mannen bij hun duiven reserves opgebouwd waar ze zeer zeker profijt van pakken.
Het systeem van een vitesse man is: karig voeren, motivatie en vlammen op de eerste 6 vluchten, maar de eendaagse fond man geeft nu reeds wat meer energie voer, vangt ze op met volle bak en dierlijke eiwitten, geeft ze reeds pinda’s, omega olie etc om de klap (die zeker komt) op te kunnen vangen.
Voor nieuwkomers als mijn maatje Richard van der Horst uit Hoogersmilde is het even wennen, afgelopen zondag 5 april krijgt hij 9 duiven te gelijk, had een super serie kunnen draaien in zijn club maar het ging helemaal niet omdat hij zijn duiven al aan het voorbereiden is voor straks. De duiven vlogen nog enkele minuten, hadden plezier voor tien en lieten bijna iedereen voor zich gaan in de vereniging. Hij wist het van te voren, maar toch is het even slikken als ze er niet in willen door de overdreven energie in hun lichaam.
In 2007 hadden we dat ook week naar week op de eerste vluchten, soms wel 15 duiven klapperen rond het hok, en als er dan èèn maar valt, vallen ze allemaal.
Maar toen Orleans kwam, zware vlucht, grote verliezen bij de vitesse kampioenen, kwamen ze bij ons als een trein, en belangrijk geen duiven verspeeld.
In 2008 kwamen ze bij ons eigenlijk te goed op de eerste vluchten met en paar eersten zelfs, maar op de eendaagse fond kwamen ze te kort. Dus eigenlijk hoop ik op een tweede seizoen 2007.

Dokterbezoek

Wanneer uw duiven op de eerste twee vluchten slecht of matig thuiskomen, of er zelfs onderdoor gaan (geen prijs spelen) is het toch verstandig even bij uw duivenarts te kijken. Laat hem eens wat duiven vast houden, een keel strijkje maken en wat mest op de kweek zetten, de eerste vluchten komen ze nog wel thuis met kleine probleempjes, maar straks boven de 4 uurtjes vliegen, kunnen ze het niet met pijn in de buik of keel.
Dus nu, gewoon slecht gepakt? Ga even naar uw duivenarts. Vind hij niets? Doorspelen tot het einde en dan keihard selecteren !
Zelf was ik vorige week even op bezoek bij Nanne Wolff te Hattemerbroek om enkele duiven te laten onderzoeken. Gelukkig hadden ze niets onder de leden en kunnen we het nieuwe seizoen hoopvol tegemoet treden.
Met Nanne nog even gesproken over zijn nieuwe wondermiddel Octa-Wolff (verzonnen naam), dit is een product op basis van Octasenol een natuurproduct wat duiven enorme spiermassa en uithoudingsvermogen geeft dus vooral geschikt voor de eendaagse en overnachtspelers.
Omdat wij Prange Suppe gebruiken hoeven wij in principe dit middel niet te geven aan onze duiven, maar we gaan het zeker volgen.

Systeem?

Even een tip voor iedere niet-kampioen en dat zijn de meeste spelers, als u gekozen heeft voor een bepaald systeem qua verzorging, voer of medisch, blijf dit volgen, stap niet gelijk weer van dit gekozen pad af.
Dus als u van een bevriende kampioen een systeem overneemt, hou het dan ook vol. Als u denkt het met merk A te gaan doen dit jaar, blijf tot aan de laatste vlucht merk A voeren en stap niet over. Ook met het geloof in medicijnen of juist zonder medicijnen, stap niet na enkele weken over, de duiven moeten wennen, u moet ook wennen, eind van het jaar is de selectie in duiven en..systeem.

Bij ons is het systeem duidelijk. Beyers Elite Enzymix Modern System (duivenvoer, rode zakken 20 kg)
Maandag en woensdag Prange Suppe door het water, bij eendaagse fondvluchten ook op dinsdag
Zaterdag en zondag een ontsmettingmix, donderdag een ornithose middel met conditiemix
En op zondag Herstel Power en Beute Sport over het voer.
Dit is het in grote lijnen
Wie het systeem hebben wil, stuur een mailtje naar beute_zn@hotmail.com.

Groetjes.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

IFC Hoogerheide

Aad Beerendonk

J. Doldersum & Zn

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. Maas & Zn

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!