Voor enkele afdelingen was het natuurlijk geen leuke dag, maar voor ons en praat ik over afdeling 10 & 11 was het een prachtige dag. Om 08.00 werden de duiven gelost te Boxtel (en daar was het nog prachtig weer), wat voor mij een afstand heeft van 151 km. Het zicht was onderweg buitengewoon goed, de duiven die het in het koppie hebben, gezond zijn en topfit moeten met zo’n vluchtje goed komen. Vooral omdat de wind een beetje tussen noordoost en oost blies, dus beetje schuin op kop zeg maar, als je ze dan een beetje goed hebt komen ze ook goed. Bij de eerste prijs winnaars in de diverse verenigingen waren het de gekende namen die de dienst uitmaakten, ook in groot verband zag je de topmannen naar voren komen, zij hebben de duiven gezond, zijn goed met training bezig en dan kan het niet anders dan dat ze op zo’n vlucht goed komen. Bij ons in Afdeling Friesland zaten de vroege duiven mooi verspreid met een licht overwicht van de polders (de hoek waar de meeste duiven binnenkomen), maar dat weten de mannen daar zelf ook, ze zitten precies in de trek die van de polders rechtdoor naar Zwaagwesteinde trekt (de massa duiven trekt op 150 km ook nog in grote groepen), maar dan toch super knap dat mannen als de gebroeders Limburg uit Zuidveen en anderen buiten de trek zo’n vroege duif pakken.
Woensdag 15 april jl.
Klaasje wilde haar vriendin Panagiota uit Maasbracht graag verrassen met een bezoekje (250 km rijden haha), even koffie drinken, broodje eten en dan weer naar huis (250 km). “Zal ik de duiven even meenemen?” vroeg ze dinsdag. Ik zeg: Tuurlijk, leuk trainingsvluchtje (Maasbracht door de lucht 197 km). Dus op woensdagmorgen vroeg op, de duivinnen gepakt en om 08.00 is ze gaan rijden, beetje file onderweg. Om 10.52 uur losgelaten op die bijna 200 km dus. De eerste koppel van 8 duivinnen arriveerde om 13.29 uur, dus een trainingsvluchtje van meer dan 2,5 uur voor de eersten. De anderen kwamen vlot achtereen op Eén duifje na die dood werd gevonden in Steenwijk (8 km van huis), ze had zich tegen een raam dood gevlogen. Nu hoorde ik toch enkele mensen zich afvragen; “Is dit goed? Op woensdag 200 km training?” Volgens mij wel, het was goed weer, beetje heiig maar het zijn ervaren duiven. De duiven hadden eerst 70 km gehad vanuit Deventer (training vlucht afdeling), toen de eerste puntenvlucht vanuit Heteren 104 km, woensdag dus in de mand voor Maasbracht 200 km, en afgelopen week Boxtel 150 km. Duiven kunnen veel meer aan dan wij denken mits optimaal verzorgt natuurlijk. “Maar dat zo vroeg in het seizoen” was de andere opmerking. Klopt, de duiven zijn nog aan het voorbereiden voor de eendaagse Fond van zaterdag 9 mei as. (dan heeft afdeling 11 de eerste NPO vlucht), en ik heb graag dat mijn duiven voor die datum 2 x de normale afstand hebben gehad. Wij hebben 4 Vitesse vluchten, 1 midfond en dan gelijk een dagfond (9 mei), stel je nu voor dat dit 1000 km is? Ik heb dan graag dat mijn duiven 1500 tot 2000 km in de vleugels hebben voordat die NPO vluchten beginnen. Ik ben er stellig van overtuigt dat wanneer het een pittige vlucht word ze er dan een groot voordeel van hebben. Bij een waaivlucht natuurlijk niet, wanneer de eerste 2 NPO vluchten makkelijk zijn dan heb je al je werk voor niets gedaan, maar is het een zware, 600 km, 9 uurtjes vliegen dan is het voordeel groot.
En ik niet alleen... Toen Klaasje in Eindhoven een plaspauze had zag ze 2 grootheden op de eendaagse fond uit afdeling 10/11 hun duiven daar ook lossen. Maar wat is het verschil in 200 km vliegen in 2,5 uur of trainingarbeid van 2 tot 4 uurtjes per dag bij huis? Bij de meeste kampioenen van tegenwoordig trainen duiven heel erg veel (zie systeem Pigeon-Academy). Qua trainingtijd is het gelijk, maar bij lappen komt een duif op een veel hogere gemiddelde snelheid, hij moet zich oriënteren en doet ervaring op, wat hij bij huis niet doet.
Op eigen hok
Gaat het goed, misschien wel te goed. Twee weken gespeeld, twee eersten. Op Boxtel hadden we 50 duiven gezet, een afstand van 151 km. We beginnen met 1e, 3e, 5e, 6e, hebben 30 prijzen en dat tegen 614 duiven in de club. In het ACG tegen ongeveer 4000 duiven beginnen we met de 4e. Van de 25 duivinnen die woensdag op 200 km zaten vlogen er 19 prijs, dus een beter gemiddelde dan de doffers met 11 van de 25, dus heeft het zin gehad? Zoals het nu lijkt wel ! Op het gezelligste duivenforum van West Europa (forumhetpraathuis.nl) hadden we een gezellig praatje over duiven uitzoeken voor het aangewezen spel, al snel kwamen we op mij, ik zou (met mijn grote mond) 10 duiven uitzoeken tussen de 50 en die invoeren in het EC (dus 10 aangewezen duiven zeg maar), en laat ik nu 100% scoren in de club. Alle 10 duiven hadden een prijs (1:4), was toch spannend, ik heb natuurlijk een mega grote mond…stel je nu voor dat ik er maar 3 of 4 pakte van die 10… een beetje geluk natuurlijk, maar toch leuk,
Onze eerste duif was de 08-1100182 “Babette” gevolgd door haar nestbroertje de 08-1100181 “Baldwin”. Dit zijn met recht twee topduiven, ze zijn geboren bij mijn vrienden Hans Eijerkamp & zonen en dan om precies te zijn op het kweekhok van Piet Schrijvers uit Vale Piet x Geschelpte 03. Vale Piet is een kruising Janssen x Chicago (v. Loon) en de Geschelpte 03 is weer een rechtstreekse Heremans Ceusters direct uit de Olympiade ! (zie Eijerkampboek special edition 2009/2010 bladzijde 79). De duiven van het ras Heremans-Ceusters zijn in de laatste 2 jaar de meest gewilde ter wereld. Hans Eijerkamp had dit door (via zijn vriend Willem de Bruijn) en kocht op de totale verkoop al de goede duiven. Nu twee jaar later blijkt dat dus bij iedereen die er ook maar een veertje van heeft tot uitzonderlijke prestaties te leiden. Op ons eigen kweekhok zit nu een dochter van de allerbeste (Jackpot B03-6192777), èèn van Artemis (B06-6149989 zuster Finette Olympiade duif), maar ook de twee speciaal voor mij uitgezochte duiven Triller en Figo-Aske. Volgend jaar(2010) heb ik nog veel meer van dit wondergoud, de dochter van Jackpott staat nu op een zoon van Tornado (Grootvader Chè) en daarvan gaan jongen direct naar het kweekhok. De Triller Staat nu tijdelijk op Vanity (rechtstreeks Gerard Koopman) en ook hiervan gaan jongen zonder te spelen direct naar de kweekhokken. Maar ook van Figo-Aske, deze schitterende Heremans-Ceusters duivin staat nu op die ongelofelijke Superkweker 177 van Fincken-Rempackis. En wat mooi is..Op het vlieghok zitten ook 4 supers uit de Heremans-Ceusters stam van Eijerkamp & znn (zie prestaties van 181, 182, 146, 147), hiervan heb ik 8 jongen zitten gekruist met mijn eigen 063 lijn ! Hier heb ik zeer hoge verwachtingen van. Alles valt of staat met Superduiven !
Zo dit was het voor deze week, nog even een paar “gespreksonderwerpen” voor bij u in de club aan de stamtafel:
- Hoe zorgen we dat alle afdelingen tegelijk beginnen?
- Duiven van 1 samenspel, waar de punten uit moeten komen voor de afdeling en nationale competities moeten in 1 auto zitten, er zijn nog te veel verschillen in kwaliteit etc per auto, sommige liefhebbers zijn al verslagen voordat de duiven los zijn/
- Als er liefhebbers gaan “lappen” , hoe zorgen we ervoor dat ze ook de duiven van ouderen, gehandicapten, jeugd en werkende liefhebbers mee nemen?
- Veel liefhebbers willen graag alle uitslagen kunnen lezen, op de site van Compuclub staan de meesten, maar enkele o.a. afdeling 4 niet, kan de NPO niet ALLE uitslagen laten plaatsen op hun site?
- Is het niet eens tijd dat de 500 km grens voor jonge duiven word afgeschaft? Het is 2009 en we weten dat de afstand voor onze duiven niet maatgevend is, dat wil zeggen een 200 km vlucht met heet weer, oostenwind kan veel zwaarder zijn dan een waaivluchtje van 550 km.
Groetjes tot volgende week.
|