Naar aanleiding van een interessant artikel over de vogeltrek op Duivenlog is het tijd geworden eens de zin van carnitine te belichten. We lazen onder andere in dat artikel, dat trekvogels enorme hoeveel-heden ingegraven amphipods eten om daarna aan een lange reis te beginnen Deze schaaldiertjes bevatten enorm veel omega 3 vetzuren. Ook zit er een soort “natuurlijke doping” in, die verschillende eigenschappen heeft. Zo transporteren ze de vetzuren beter door het lichaam bevorderen ze de opname van zuurstof. Mooi, mooi, mooi…..
Te veel wordt naar mijn mening klakkeloos onderzoeken simpelweg gekopieerd naar de duivensport. Iets wat bij paarden werkt, hoeft echter helemaal niet bij duiven te werken. Ook de menselijke sport wordt er nogal eens bijgehaald, zonder goede testen op vele hokken te doen. Te gemakkelijk brengen firma’s maar producten op de markt met een mooi verhaal, dat zoals later zal blijken, vaak nergens op slaat in de duivensport. Jammer voor de duivenliefhebber en de duiven, goed voor de kassa van de fabrikant. Maar dat kan toch niet zo doorgaan? Willen we dan niet een veel professioneler werkende sport? …….
Een duif is geen carnivoor, zoals de meeste strand en zeevogels. Het is een graaneter. In granen zit veel minder carnitine dan in vis en vleesproducten. Maar ook de duif maakt (in veel mindere mate) carnitine aan. Duiven vliegen ook geen duizenden kilometers achter elkaar zoals sommige strandvogels. Waarom niet? Omdat het geen zeevogels zijn. Ze zitten anders in elkaar.
Dit artikel over carnitine is op zich zelf niet een wetenschappelijk rapport, maar een uitwerking van een gebruiksaanwijzing, zoals we dat in 3 jaar tijd hebben ontdekt. In deze vorm levert carnitine een zekere bijdrage aan het presteren met postduiven. Zeker voor het thuiskomen van jonge duiven is het op de lange vluchten aan te bevelen. We hebben destijds gebruik gemaakt van een natuurlijke carnitine oplossing, zonder toevoegingen van vitamines etc.
Wat is Carnitine?
Carnitine is een aminozuur dat een essentiele rol speelt bij de verbranding van vetten. Als eerste metaboliseert carnitine vet dat opgeslagen ligt in bloedvaten en spieren (met andere woorden zorgt het ervoor dat vet gebruikt kan gaan worden in de stofwisseling). Dit betekent dat de vetten op deze ongewenste plaatsen verwijderd worden door carnitine. Hierna worden ze vervoerd naar de verbrandings-fabrieken van ons lichaam: de mitochondriën. Om de vetten in de mitochondriën te krijgen is een transportmolekuul nodig dat de vetten door de membraan van de mitochondria leidt. Het enige aminozuur dat dit kan is Carnitine. Zonder voldoende carnitine is het lichaam dus niet in staat om vetverbranding te bewerkstelligen.
Kijken we op de verpakkingen van verschillende Carnitine producten, dan slaan die vaak nergens op. De producten kunnen daarom op zich wel goed zijn, je moet ook weten hoe het in de praktijk werkt. Wetenschappelijk onderzoek naar dit product werd gedaan in de rijksuniversiteit in Gent. Heel mooi natuurlijk, een prachtig wetenschappelijk rapport maar in de praktijk werkte het voor geen meter. Zaken die uit het rapport naar voren kwamen, werden niet of slechts gedeeltelijk op de gebruiksaanwijzing van het product vermeld. Jammer is ook dat alleen testen werden gedaan met elektrische prikkelingen in de universiteit en niet op een weduwnaarshok in de praktijk….
Op die manier kwam carnitine weer in de vergetelheid en dat is eigenlijk heel jammer. Omdat ik eigenlijk best wel geïnteresseerd was in de effectieve werking, werd een heel testprogramma opgezet. In het kort komt het hierop neer. We hebben vele testen gedaan op meer dan 30 vlieghokken. We testen steeds anders. Met verschillende ml’s per dag. De duiven kregen het goedje eerst dagelijks, later 3 keer per week. De duiven bleven in de praktijk steeds heel agressief. Als er een duif naar de waterbak ging, vlogen de andere doffers er direct bovenop. Vechten en nog eens vechten. Ook in de mand. Na 3 jaar testen (!!!!) kwamen we er uiteindelijk achter, dat carnitine alleen niet werkte in de praktijk. We kwamen erachter, dat de duif direct aan de slag ging met de nog aanwezige depotvetten als carnitine werd verstrekt. Daardoor werden ze kennelijk direct overactief. Toen hebben we een natuurlijke olie over het voer gegeven. Dit sloeg onmiddellijk aan. De carnitine kon direct met de olie aan de slag en liet de lichaamsreserves met rust leek het wel. Een andere verklaring konden we niet vinden.
Toediening: De beste resultaten werden gehaald bij toediening op de dag van thuiskomst bij de avondvoeding. Het voer moet (ook volgens het wetenschappelijke onderzoek) minimaal 10% vetgehalte bevatten. Beter is nog 12 tot 15%. Vaak wordt dit vergeten omdat het niet op het etiket staat vermeld. Het is een absolute voorwaarde om met carnitine uit de voeten te kunnen. Over het voer komt twee theelepeltjes per kg voer. Bij latere testen bleek, dat een olie met veel omega 3 vetzuren de beste werking had. De volgende dagen wordt gewoon gevoerd volgens schema, zonder carnitine.
Op de dag voor inkorving wordt weer zeer vetrijk gevoerd als boven omschreven en weer carnitine in het drinkwater of over het voer. Op de dag van inkorving mogen de duiven niet meer los om te veel vliegen en dus energieverlies te voorkomen. Voor een zeer zware vlucht kan op de dag voor inkorving een dubbele hoeveelheid carnitine gegeven worden.
Voordelen en nadelen
In de praktijk blijkt, dat door gebruik van carnitine de man met de hamer later langs komt. De duiven houden ongeveer 100 km langer een hogere snelheid aan en de spieren worden beter beschermd. Carnitine heeft alleen zin voor de lange afstanden. Wel heef het enkele weken nodig om een maximaal resultaat te halen. Je moet er dus een paar weken voor een belangrijke vlucht mee beginnen om resultaat te hebben. Hebt u eenmaal voor carnitine gekozen, dan zult u het moeten blijven geven tot de laatste vlucht. Het lichaam stopt namelijk met de eigen productie. Als u in het seizoen ineens weer mee stopt, dan zal het enige tijd duren, voordat het lichaam wordt gealarmeerd om de eigen productie weer op gang te laten komen. Het gevolg: een enorme inzinking tijdens de vluchten. De resultaten zijn goed, mits men zich aan de juiste gebruiksaanwijzing houdt. Dit seizoen zullen we opnieuw een test gaan doen op meerdere fondhokken, om de puntjes op de i te zetten. We houden u op de hoogte.
Willem Mulder
|