Aan het begin van een nieuw duivenseizoen is iedereen vol goede moed. Als er dan een aantal vluchten zijn geweest zoals nu, dan komen de eerste teleurgestelde liefhebbers naar de kliniek met de vraag waarom de duiven niet vliegen. In een aantal gevallen zijn er dan (ernstige) achterliggende oorzaken te vinden voor de uitval, het slecht of niet vliegen van de duiven (paratyfus, Herpesvirus, Staphylococcen etc). Maar een aanzienlijk deel van de liefhebbers die ik in deze tijd van het jaar op het spreekuur zie, zijn liefhebbers die de begeleiding op medische gebied doen zoals ze altijd al deden.
Wat houdt dit in?
Op de eerste plaats pas actie ondernemen als de duiven al ver achterop geraakt zijn. Er wordt gehoopt op verbetering als het weer aantrekt. Soms lukt dat zelfs.
Tja, en staat in een of ander kastje nog wel een middel van deze of gene dat ooit een keer met succes is toegepast. Dus proberen maar. En vooral niet te lang want “dan zouden de duiven er immers nog wel eens last van kunnen hebben volgend weekeinde”……..
Hoe verlopen sommige van deze consulten?
Duivenarts: “Is het controle of zijn er problemen?”
Liefhebber: “De duiven komen niet, ik heb al middel x of y gegeven van die of die arts (of van mij). U moet me een sterk middel voorschrijven dat werkt.
Duivenarts: “wanneer heeft dan gekuurd en hoe lang?”
Liefhebber: “Ik heb het twee dagen gegeven; vorig jaar hielp het.”
Duivenarts:”Heeft U de duiven voor het seizoen ook gekuurd?”
Liefhebber: “Neen,de duiven mankeerden toen niets. En ik ga toch ook geen medicijnen nemen als ik niet ziek ben”
Duivenarts: “Hoe wist U dat ze niets mankeerden toen?”
Liefhebber:”Ze trainden toen best goed”
Duivenarts: “En nu trainen ze niet meer?”
Liefhebber: “Ze trainen nog wel maar ze komen niet goed tijdens de vluchten”
Duivenarts: “U heeft ook niets tegen het geel gegeven voor de vluchten?”
Liefhebber: “Ja wel drie dagen middel x in het drinkwater”
Duivenarts: “Drinkwaterkuren werken zolang de “R” in de maand is niet.
Liefhebber: “Ik doe het altijd zo. En ik vlieg best goed. Alleen dit jaar wil het niet”
Duivenarts: “duivenartsen zien steeds meer resistentie tegen de geelmiddelen. Dat wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door onvoldoende sterk en te kort kuren via het drinkwater. In de winter moet U het liefst werken met capsules of op zijn minst een kuur over het voer geven.”
Liefhebber: “Het heeft altijd goed gegaan via het drinkwater. Ik doe dat altijd zo. En als het niet goed zou zijn dan zou ik normaal niet zoveel prijzen vliegen.”
Duivenarts: “Toch heeft U veel geel onder de duiven.”(onderzoek) 4+. Dan kunt U het beste twee dagen achtereen een geelcapsule geven. Immers als ze zo zwaar besmet zijn moet het goed aangepakt worden. Anders loopt U de kans dat niet alles weg is en de sterkste parasieten zich weer gaan vermenigvuldigen. Dat is ook de reden dat de problemen met het geel steeds groter worden en steeds slechter te bestrijden zijn. De sterkste parasieten blijven over door verkeerd kuren en dat werkt resistentie in de hand”
Liefhebber: “Ik kuur wel langer. Als ik nu een week kuur in het drinkwater dan moet het toch weg zijn? Ik kan toch niet al die duiven twee dagen achtereen en capsule geven. Weet u hoeveel werk dat dit is?
Duivenarts:”U wilt toch echt van het geel af? Doe het dan goed of doe het helemaal niet!”
Ik zal U het vervolg van dit soort gesprekken in de spreekkamer besparen.(En God zij dank zijn er niet al te veel van dit soort liefhebbers, want dan lag de duivensport al lang op zijn rug. Maar je zult maar moeten manden bij zo’n collega) De duiven van deze liefhebbers hebben naast het geel vaak ook nog behoorlijk last van luchtwegproblemen en slijm. De oorzaak is gelegen in het niet aanpakken van de infecties die aan het einde van de winter sluimeren onder de duiven. De seizoensstart wordt gemaakt met duiven die licht tot matig slijm hebben in kop en luchtpijp. De luchtpijp is dan meestal geïrriteerd. Als dit niet verholpen wordt voor het seizoen leggen deze duiven, die kwalitatief gewoon goed kunnen zijn, het meestal af tegen duiven die wel schoon aan de start komen.
Deze liefhebbers geven deze duiven met die milde problemen dan vaak een of misschien twee dagen “iets voor de koppen” en zien dan dat dit maar een beetje of niet werkt.
Dit heeft twee oorzaken. Enerzijds krijg je met zo’n korte medicijngift een sluimerende infectie niet weg. Dat heeft dus ook geen zin. Sterker nog ook hier worden de problemen op termijn alleen maar erger omdat de sterkere bacteriën zich met zo’n korte kuur veelal niet laten afdoden.
Anderzijds is het geven van uitsluitend een medicijn meestal niet het gewenste effect omdat er zo weinig tot niets aan het meestal aanwezige slijm wordt gedaan.
Bij een goede kuur voor de luchtwegen hoort tevens een behandeling tegen dit slijm. Goed werkt in dit soort gevallen een kruidendrank als Bony-bronchicron. Op deze wijze is de kans dat men op korte termijn weer met hetzelfde probleem te maken krijgt een stuk kleiner.
Omdat we tijdens de eerste vluchten te maken hebben met duiven van liefhebbers die het niet zo nauw nemen met de ziektepreventie, doet men er goed aan, zeker na de eerste vluchten de luchtwegen van de duiven goed te verzorgen.
Op die manier verkleint men de kans dat de eigen duiven die preventief wel goed verzorgd zijn toch nog het slachtoffer worden van een opgelopen infectie.
Het verzorgen van de luchtwegen voordat het seizoen begint draagt er aan bij dat de verzorging van de luchtwegen kort na de vluchten wel effectief kan zijn.
Doordat de duiven geen energie hebben te steken in genezing van deze (milde) infecties kunnen ze deze energie steken in het opbouwen van een goede vorm.
Een goede medische verzorging van de luchtwegen voor de vluchten bestaat uit een gedegen controle van de luchtwegen. Zo nodig dient er een bacteriologisch onderzoek ingesteld te worden en een Stampkleuring van het oog of de cloaca. En wanneer het nodig is, dient een kuur gegeven te worden om milde infecties weg te werken in dan dus liefst wel in combinatie met een kuur tegen het slijm. Daarnaast moet gezorgd worden voor een zo hoog mogelijk afweer bij de duiven.
Gezonde luchtwegen staan natuurlijk niet garant voor kopprijzen. Daarvoor zijn natuurlijk ook andere kwaliteiten nodig. Maar zonder optimale luchtwegen kan men in de hedendaagse duivensport topprestaties wel vergeten.
Gezonde luchtwegen geldt nu vooral voor de programma vliegers. Maar ook de fondspelers doen er verstandig aan om er voor te zorgen dat de luchtwegen van hun duiven nu al in goed conditie verkeren. Als er kort voor de grote vluchten nog gekuurd moet worden om de luchtwegen gezond te krijgen dan kan men de grote prijzen meestal vergeten. Ook geelbesmettingen dienen nu tot het verleden te behoren. Goede trainingsvluchten en conditieopbouw zijn niet mogelijk met handicaps aan de luchtwegen.
Pas als de luchtwegen op orde zijn kan er maximaal rendement behaald worden aan de opbouw naar een fondvorm toe. Voedingssupplementen kun dan pas maximaal profijt opleveren.
En de jongen? Nee, deze niet volstoppen met medicijnen. Zorg voor een goede basisweerstand. Geef de jongen 2-3 dagen per week Bony-SGR en Bony-BMT met vliegolie of Bonichol. Die natuurlijke aanpak moet in de meeste gevallen de kinderziekten buiten de deur houden.
Laat de jongen 2-3 weken voor de opleervluchten controleren door uw (duiven)arts. Als er dan nog iets aan hapert kan er nog op tijd aan gewerkt worden.
Want wat voor weduwnaars geldt, geldt zeker voor jonge duiven. Aan de start komen met duiven vol (latente) kinderziekten staat garant voor teleurstellingen in de vorm van jongen die achterblijven enz.
In het algemeen geldt dat duiven gezond gehouden moeten worden met zo weinig mogelijk medicijnen. Maar zorg er wel voor dat, indien er medicijnen gegeven moeten worden, deze voldoende lang en voldoende hoog gedoseerd toegediend worden. En het liefst, als het even mogelijk is, met een gerichte kuur.
Een liefhebber die mijn nieuwsbrief op voorhand wel eens leest vond dat de gemiddelde duivenliefhebber wil weten welke middelen hij het beste kan gebruiken.
Ik kan daar wel inkomen. Maar uitgangspunt van de nieuwsbrieven is om zoveel mogelijk algemene informatie te verstrekken. Ik wil dus best wel een aantal producten noemen die gebruikt kunnen worden. Maar liefhebbers kunnen in plaats hiervan ook soortgelijke middelen van collega’s inzetten. Waar het om gaat is dat de luchtwegen van de duiven zo goed mogelijk in orde zijn waardoor de kans van ziekteverspreiding in de manden zo veel mogelijk kan worden beperkt.
Voor de voorbereiding van de programmavliegers schrijf ik vaak de Poeder 18 of de Superornithosemix samen met de Bony-Bronchicron voor als voorbereiding naar de vluchten. Na de vlucht kunnen deze middelen dan 1 dag gebruikt worden preventief. Maar zoals gezegd heeft dit alleen zin als de duiven voordien een goede kuur hebben gehad voor het seizoen.
Maakt men gebruik van geelcapsules dan valt vaak de keuze op de poeder 29 of de poeder 26. Al naar gelang de staat van de luchtwegen tijdens het onderzoek van de duiven.
Fondliefhebbers moeten in de voorbereiding zorgen dat de luchtwegen schoon blijven zodat er sprake kan zijn van een gedegen training en conditieopbouw.
Er moet natuurlijk ook op toegezien worden worden dat de duiven niet te vroeg in vorm komen.
Ik laat de fondduiven 2-3 x per week Bony-SGR geven. Bony-jodi en Bony-bronchicron na thuiskomst en verder Bony-BMT met probiotica en Vliegolie of Bonichol. Het geel moet onder controle zijn en worden gehouden.
Richting fondvluchten kan na controleonderzoek besloten worden een kuur Poeder 31 te geven samen met de Bony-Bronchicron indien noodzakelijk. Er wordt dan ook begonnen met de Bony-vluchtsupport en de andere ondersteunende preparaten.
Tijdens de vluchten worden de duiven individueel behandeld waar nodig om maximaal rendement te behalen.
Nieuw product
Tot slot wil ik een nieuw product voor de optimalisering van de basis gezondheid onder de aandacht brengen.
Het betreft een mengsel van kruiden, mineralen, sporenelementen dat de duiven naar believen ter beschikking kan worden gesteld.
Doel is bijdragen aan het verhogen van de basisweerstand. Het is vanaf nu verkrijgbaar onder de naam: Bony-basis-kern.
En verder staan een aantal producten voor de opbouw en ondersteuning van de conditie en het uithoudingsvermogen op het punt om geïntroduceerd te worden.
Maar daarover meer in de volgende nieuwsbrief.
|