Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Lever niet in Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  11-5-2009
 

Er zijn nogal wat duivenliefhebbers die niet schromen, hun duiven in de vliegperiode vol te stoppen met allerlei voedingsmiddelen, entingen en medicamenten. Presteren staat bovenaan de lijst en of die duiven het nu overleven, of ze nu maar 1 jaartje meegaan of niet, het zal hen een zorg zijn. Geld verdienen, de eer, elk jaar weer op de teletekst en met het hoofd in de duivenkrant is het doel. Een uitgeperste sinaasappel is alles wat er overblijft. De duif staat niet centraal, maar de liefhebber. Maar ja, ieder zijn meug.

Ik kan me nog goed herinneren aan de tour de France, waarin Eric Breukink debuteerde. “Wat een talent” werd er overal geroepen. Maar zo’n jong talent moet je ‘brengen” was het antwoord van de wielerformatie “de Rabobank”. Anders blaas je hem op en dan is het zomaar gebeurd. De kracht komt met de jaren en door hem goed te begeleiden, kunnen we nog heel veel jaren plezier van dit talent hebben. Verstandige taal.

Training

We kunnen er dus voor kiezen om onze duiven extreem te trainen. Nou heb ik daar niets op tegen, als het maar “met verstand” en met beleid wordt gedaan. Er moet een systeem achter zitten. Zomaar de dieren extreem uitputten heeft geen zin. Ze daarnaast volstoppen met allerlei zaken die eigenlijk niets met goede voeding te maken hebben, zorgen ervoor dat de duiven snel opgebrand zijn. Het kaarsje is eerder uit. Daarom een beetje informatie.

Wat er in het lichaam gebeurd

Alles wat we binnenkrijgen moet worden verteerd. Via de maag en darmwand komen de voedingsstoffen in het bloed terecht. De lever moet dan als eerste aan de bak om de goede stoffen te selecteren en de slechte eruit te halen. Het is een soort fabriek en daarmee één van de belangrijkste organen in ons lichaam. De werking ervan is nogal gecompliceerd. Er zijn maar liefst 350 miljard levercellen die dag en nacht klaarstaan om meer dan 500 taken te vervullen. De cellen op zich hernieuwen ook weer snel.

Er wordt o.a. gal geproduceerd (van belang voor de vertering van vetten). Er worden suikers opgeslagen, die worden omgezet in glucose. Er worden ook bepaalde vitamines aangemaakt. Daarnaast heeft de lever een ontgiftigende functie. Een opstapeling van vetten kan de lever beschadigen. Met name dierlijke vetten zijn voor duiven slecht opneembaar en dus is het daar oppassen geblazen. 

Een van de belangrijkste taken van de lever is: de reinigende functie, de opslag van de reservevoorraad glucose en ijzer, het verwerken van eiwitten tot aminozuren en weer andere eiwitten. Het is net een chemische centrum, waar alles in plaats vindt. Afvalstoffen worden getransporteerd naar de nieren die dergelijke zaken als een zuiveringsinstallatie filteren en verwijderen uit het lichaam.

De galproductie maakt een goede vertering van vetten mogelijk. Bij duiven is de aanmaak van gal extra belangrijk omdat deze niet over een galblaas beschikt, zoals mensen en de meeste zoogdieren. Voor duiven die veel vetten moeten verteren is Choline een belangrijk hulpmiddel. Choline (uit lecithine) heeft een emulgerende werking, dat wil zeggen, het maakt een emulsie van vocht en vet en die kan de lever wel opnemen. Ook helpt Choline de lever met het afbreken van afvalstoffen en melkzuur.

Nou weet ik, dat er nogal wat liefhebbers zijn die elke week een middel geven om de lever te ontslakken. Als je vaak en veel medicijnen of overmatig veel bijproducten geeft in het vliegseizoen, kan ik me dat voorstellen. Ook als je de duiven belast met veel peulvruchten en dierlijke vetten etc. Maar mijn regel is: als je de lever niet belast, hoef je die ook niet te ontlasten. Geven we dus regelmatig lecithine (met natuurlijke choline), dan hoeven we niet te ontslakken. Alleen na kuren die het organisme belasten kunnen we b.v. Sedochol geven of Mariadistel. Wat doet Mariadistel?

Mariadistel

De werkzame extracten (silymarine, isosylibine, silydianine en silychristine) herstellen de beschadigde levercellen en belemmeren de aantasting van de lever door toxines. Ook verhinderen silymarines dat de toxines zich nestelen op de levercellen. 
Plantenbestanddelen van de artisjok, zoethout en paardebloem ondersteunen de galproductie en het transport naar de dunne darm.

Tot slot

Laten we ons altijd goed beseffen, wat we er is stoppen, komt er weer uit. Een basisvoertje met veel tarwe, mais en erwten leveren nog net voldoende brandstof om in leven te blijven,maar over topprestaties hoeven we het dan in de regel niet te hebben. Geven we goede voeding aan goede duiven, dan zullen die ons belonen. Overal waar te voor staat is nooit goed. Alleen tevredenheid.

Veel succes op de komende vluchten.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

M. van Ginkel

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Hoogerheide

IFC Zeeland

Comb. Verweij-de Haan

Team Noel-Willockx

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Cees van Heijst

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!