Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nog even geduld... Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  23-5-2009
 

Nog een paar weekjes geduld… dan beginnen de vluchten met de jonge duiven alweer. Zo zitten we met zijn allen aan het kerstdiner, en zo is het juni en begint de nieuwe toekomst!

Jonge duiven 2009

Zijn ze er klaar voor? Bent u al bij de duivendokter geweest?
Trainen ze al goed? Luisteren ze al?
Allemaal vragen waar u en u alleen antwoord op kunt geven.
Zorg dat de jonge duiven nu aan het vliegen komen, zet een vlag op het dak, jaag ze op, trainen met die hap.
Willen ze niet? Zet ze maar 10 dagen aan de Recup van Beyers Elite en ze knallen vanzelf van uw dak af.

Jongen die niet willen trainen zijn :
1. Ziek
2. Er is een probleem met de voeding (teveel of juist te weinig)
3. Ze zitten in de rui
4. Ze zijn geslachtrijp en lopen achter elkaar aan
5. Het klimaat op het hok is slecht.

U als duivenmelker of dat idiote woord duivencoach, moet zelf uitzoeken waar het probleem zit. Punt 1 kan uw duivendokter voor u uitsluiten, ga bij hem of haar aan en laat uw jongen onderzoeken. Wanneer er wat aan mankeert kunt u nu nog inspringen en het probleem samen met hem of haar oplossen.

Bij punt 2 is het meestal een probleem met verkeerde voeding op het verkeerde tijdstip. Jongen die pas gespeend zijn krijgen natuurlijk alles wat hun hartje begeert, dus goed kweekvoer, snoepzaad, pinda’s de hele reutemeteut, maar zodra ze wat ouder zijn en er gevlogen moet worden is kweekvoer ongeschikt.
U moet dan op zoek naar een lichtere samenstelling bij uw handelaar en onze sterke voorkeur gaat dan uit naar Recup van Beyers Elite Enzymix, maar ook andere merken hebben soms topkwaliteit.
Probeer uit te gaan van 30 gram per duif per dag, verdeel dat in twee of 3 voedingsbeurten en kijk of het lukt. Vliegen ze u na enkele dagen aan (door temperatuur of verbranding) geef ze iets meer. Knallen ze niet op commando naar binnen geef ze iets minder. U bent de baas niet uw duiven.

Punt 3, daar hoeft u op dit ogenblik geen last van te hebben, maar zijn ze kaal dan vliegen ze meestal niet lang, ze kunnen ook niet.
Maar eigenlijk zou u op dit ogenblik zo vlak voor het seizoen natuurlijk geen kale duiven moeten hebben. We kennen allemaal de werking van verduisteren, verlichten, uitlichten of winterjongen, dus rui hoeft op dit ogenblik geen probleem te zijn.

Punt 4 zijn geslachtrijpe jonge duiven. Ook dit is geen echt probleem, bij gezonde goed gevoerde jonge duiven moeten ze beslist willen trainen ook al zitten ze achter elkaar aan. Zet de vlag maar op het dak voor die luie stelletjes.
U kunt natuurlijk ook uw jonge duifjes gaan scheiden. Doffers en duivinnen apart en binnen een week gaan ze trainen als gekken.
Wanneer u het spelletje met gescheiden geslachten straks ook wilt doen, laat ze dan de dag van inmanden samen, de dag van thuiskomst en op woensdag nog even een paar uurtjes (eventueel na gezamenlijk africhten), jonge duiven zijn op weduwschap iets anders dan oude duiven(ze zijn hun partner snel vergeten en raken gedemotiveerd)

Punt 5, tja, das een moeilijk punt, ik heb er geen verstand van. Ik weet wel dat het op je hok lekker moet zijn (je moet graag bij je duiven gaan zitten), voel je je als mens niet behaaglijk dan zal een duif dit ook niet doen. Zorg voor tochtvrije hokken, geen open spoetnikken met koud of nat weer, geen natte vloeren, geen tochtgaten aan de voorzijde, geen open plafonds met koud weer, en geen duiven in een volière met vies smerig weer.
Maar voor een echte oplossing bel met Jaap Bakker 0561-432758.

Op onze hokken krijgen de jonge duiven al weken 50% Recup en 50% opbouw van Beyers, ze trainen soms 2 uur achtereen.
Verder krijgen ze het restant van de Prange Suppe op dinsdag en donderdag (wat over bleef bij de oude duiven de dag ervoor), maar ook het restant van de Ornithose rood met conditiemix wat de ouden op donderdag krijgen (de jongen dus op vrijdag).
Vanaf nu zaterdag 23 mei 2009 krijgen onze jongen een kuur van 14 dagen met product nummer 2, dit is een antibiotica met werking tegen darm en luchtwegproblemen. Niet dat ze die zichtbaar hebben, maar meer uit voorzorg omdat ik ze superschoon wil hebben ten tijden van de eerste leervluchten met de afdeling. Tegelijkertijd gaat er 14 dagen Prange Suppe over het voer afgedroogd soms met Beute Sport, Herstel Power of biergist.
Normaal gaat bij ons de Prange Suppe door het water, maar over het voer gaat ook prima als je het even een paar uurtjes van te voren klaar maakt.
Op de vraag: “Hoe vliegt Gunter Prange zelf anno 2009?” Hij had zondag 9 mei de 2e vlucht (de eerste die telde), er 30 mee en pakte tegen 2500 duiven 1,2,3,4,5,6,7,8, etc (86% prijs) .

Eénhoksrace op de Canarische Eilanden

Eén van de mooiste en goedkoopste “one loft races” van de wereld word gehouden op de Canarische eilanden. Wegens enorm succes komt er nog één zending vanuit Nederland naar de eilandengroep.
U kunt dus nog meedoen met kinderen uit uw beste koppels (het is nu toch te laat om ze zelf te houden). Waag de gok eens en doe mee.
Kijk op www.parranegracanarias.com en doe mee.
Als u mee wilt doen kunt u zich eventueel opgeven bij mij, of direct bij Piet Schrijvers (hokverzorger H.Eijerkamp & Znn). Doen Hè !!!

Alphen aan de Rijn

Op 14 mei jl. waren Richard van der Horst en ondergetekende te gast bij Gerard en Sebastiaan Verkerk te Alphen aan de Rijn.
We hadden afgesproken er tegen 10.30 te zijn maar door een beetje file werd het 11.15 uur. We werden traditioneel super welkom geheten door de familie, eerst even koffie natuurlijk en toen naar buiten duiven kijken.
Ik ben er al vaker geweest dus kende de ruimte, de hokken en veel van de duiven, maar Richard had het alleen op film gezien gedacht dat het in het echt wel ruimer zou zijn..Dus niet. Dat er zo knalhard op zo;n kleine accommodatie kan worden gespeelt was ook voor hem een schrik.
We kregen weer alle toppers in handen, en zoals ik al vaker schreef, de echte supers (hier dus allemaal) hebben dikke gesloten stuitbeentjes, smalle staarten, kleine pupillen en een zijdezachte pluim.
Toen we “Always Early Home “in de handen kregen met zijn partner “Lovely” kon ik het niet laten om te vragen of er een kind van te koop was…na een beetje dubben van beide kanten heb ik hem maar snel in het mandje gestopt. Een investering die zich de komende jaren hopelijk uitbetaald (zit ik niet over in, topper!!)
Bedankt weer voor de gastvrijheid! Succes

Voor vragen bel gerust, maar…Alleen tussen 10 en 12.00 uur op 0521-382644

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Johan Hamstra

Nico Jan Koenders

Aad Beerendonk

Gebroeders Homma

Combinatie Lokhorst

Comb. Gerritsen

Van Elsacker-Jepsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Comb. Verweij-de Haan

Will & Falco Ebben

Fondunie 2000

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!