Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (31-05-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  31-5-2009
 

Het is zoals gewoonlijk zondag vroeg in de morgen als ik aan mijn verhaaltje begint. De duivinnen gingen vanochtend om iets over half zes naar buiten voor hun vleugeltjes te strekken. Na een drie kwartier heb ik de kleppen open gezet en mochten ze weer naar binnen !!!

Wat een weer

Mensen wat hebben we toch een machtig mooi weer gekregen voor dit Pinksterweekend. Terugkijkend naar de eerste overnachtvlucht van het jaar 2008 was deze uitvoering wel eventjes van een geheel ander kaliber. Ging het vorigjaar in zijn geheel slecht door het slechte weer, (niets ten nadele van en voor de toenmalige overwinnaars) nu was het zwaar en ging het moeizaam puur door gehele andere omstandigheden. N.N.Oostelijkewind en warme temperaturen dat was het weerbeeld van gisteren. En er stond wat de wind betreft een aardige kopwind hoor. Dit betekende op voorhand dat het een taaie zou gaan worden. En vraag het aan een fondman, zo willen ze het het liefste hebben. Nou, ze hebben het gekregen ook. En vergeet niet, je krijgt het maar hoor !!!

Overwinnaar in eigen sector

De grote overwinnaar in sector 2 is de meer dan gekende Dries Hagers uit Berkel geworden. Wat deze, ondertussen 85- jarige al allemaal gewonnen heeft is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Alleen al dat hij ruim 25 jaar aan een stuk generaalkampioen was van de toenmalige C.C. Rotterdam zegt genoeg over zijn spel en vakmanschap. Normaal gesproken had ik deze ochtend bij hem langs gemoeten voor een verslag. Maar door familie omstandigheden had de trotse winnaar niet eerder tijd dan na het Pinksterweekend. Dit betekend wel natuurlijk dat hij niet in de eerst volgende krant zal staan maar dat we een weekje moeten wachten om het relaas van deze kampioen te kunnen lezen.

Op eigen hok

Van de vlucht vanuit Orleans van vorige week staat de teller in totaal op 48 van de 49. Op de zondag kwamen er nog twee en verders zijn er deze week ook nog twee gekomen. Vrijdag kwam er nog een jaarling met zijn staart onder de olie en hoe die thuisgekomen is mag Joost weten. Maar vliegen kon hij amper meer. Nu nog 1 jaarling doffertje die ik eigenlijk zeker niet kwijt had gewild. Verder stond hier in Poortugaal voor dit weekend geen vlucht op het programma. Op de zaterdagmorgen zijn de oude duiven samen met die van dorpsgenoten D. Bakker & Zn door Hamstra Sr. naar de grens bij Hazeldonk gebracht. De kleine man hier in huize mocht samen met opa mee in de bus van John (zoon van de combinatie Bakker) om de duiven te gaan lossen. Dit zal nu wekelijks gaan gebeuren het wegbrengen om de oude duiven toch bezig te houden. Voor de jaarlingen staat er aankomende week nog Chateraoux op het programma. In gedachten denk ik van, als de wind zo zou blijven staan zullen er wel enkele lege plaatsjes zijn dan volgende week. Maar ja, dat zien we dan wel zullen we maar denken. Na de vlucht Chateraoux zal ik gaan kijken hoe en of wat ik verder doe met de jaarlingen. Andere jaren was het na de tweede dagfondvlucht gedaan voor ze. Maar nu, daar ik nu nog voor mijn doen een vrij grote club jaarlingen heb krijgen ze, of nog een dagfondvlucht of zullen ze klaar gemaakt gaan worden voor een overnachting. Als het een overnachting zal worden zal het de laatste Bordeaux zijn met middaglossing die op het programma staat.

Na het bezoek bij de Weerd

Na de controle die vorigeweek uitgevoerd is hebben ze toch, ondanks dat ze niets hadden een zesdaags kuurtje gekregen tegen zowel het geel als de luchtwegen. Waarom, gewoon om zeker te zijn zo voor aanvang van het seizoen dat ze dadelijk schoon zijn. Een ander, en dit zijn er velen geven een geelkuurtje op het eerste broed in het voorjaar. Zelf geef ik ze na de eerste dagfondvlucht altijd voor het eerst pas hier iets voor.

De duiven verders

Wat de duiven verders betreft kunnen ze in mijn ogen zeker wel nog beter worden. Ze zijn gezond, ze vliegen best goed maar de echte snee, de kenners weten het wel, zit er hier op de hokken zeker nog niet op. Helaas is dit ook niet te koop en dat het in één of ander flesje zit. Nee, dat krijg je of je krijgt het niet!!! Maar goed, dit zullen we in de loop van de weken wel zien hoe het gaat. Na de training van vanochtend hebben ze voor het eerst dit jaar in de bakken een snuifje snoepzaad gekregen. Dit zullen ze voortaan tweemaal daags na de training in de bakken vinden. Ook zijn afgelopen week weer de gekende pinda's gekocht waar ze eveneens weer mee verwend zullen gaan worden. Om het geheel compleet te maken voor wat betreft wat extra's is er ook weer een zak Tovo gekocht. Deze produkten, met verders de in de handel zijnde olieen en wat poeders maken het geheel compleet om te proberen ze in goede staat aan de start te brengen. Wie het weet mag het zeggen en ik weet het niet hoor.

Voor U gelezen in de laatste uitgave van De Duif

Persoonlijk ben ik een grote fan van de schrijver der schrijvers namelijk de meer dan gekende Ad Schaerlaeckens. Bij sommige dingen trek ik wel eens mijn twijfel maar wat hij nu allemaal op papier zet denk ik van, "die man is gek geworden en heeft ....." Wat schrijft hij namelijk in zijn stuk, "Betere duiven ? Simpel".

Voor wat de grote fond betreft schrijft hij dat het minder vakmanschap vereist en klasse makkelijker komt boven drijven. In dit laatste geef ik hem gelijk maar over het vakmanschap betwijfel ik ten zeerste zijn stelling. Ook hoe je gemakkelijk en goedkoop aan goede duiven voor de grote fond zou kunnen komen schrijf hij een leuk stuk waarvan ik persoonlijk toch geheel anders over denk. Je zou manden vol moeten kopen op de markt in Lier en spelen en nog eens spelen op de fond. Het jaar daarop nogmaals en die over blijven samen zetten en je zou een hok fondduiven hebben. En in het laatste stuk geeft hij wel weer aan, "de echte toppers rammel geven zal niet meevallen omdat die te veel vakman zijn". Snap U het nog? Maar goed, ik ben Johan Hamstra en hij is de gekende Ad Schaerlaeckens. Dit alles wil zeker niet zeggen dat ik hem op de één of andere manier hier nu probeer af te zeiken. Nee, hij is en blijft voor mij een duivenkenner en schrijver puur sang. Maar nu slaat hij de plank mijninziens volledig mis. En, of U mij nu gelooft of niet, vraag het anders eens aan de dertigers/veertigers op de grote fond zoals Jaap van der Velden, Hugo Batenburg, Arjan Beens of aan mannen als John en Herman Limburg. Een ieder mag zijn eigen mening geven, daarom dan ook dat ik in mijn "eigen" week verhaaltje op dit even ben teruggekomen.

Zo, met deze woorden zoals hierboven omschreven wil ik het eigenlijk wel bij laten deze week.
Ik ga nog een lekker bakkie koffie zetten en enkele piepers die nog niet hun rondjes trekken buiten zetten. Altijd leuk om dit jonge spul op en rond het hok bezig te zien.

Alle winnaars van dit weekend gefeliciteerd en ik zou zeggen, tot de volgende ....

Johan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

Johan Hamstra

M. van Ginkel

A. Engelen

IFC Zeeland

Comb. Gerritsen

Gebr. van Toor

Van Hoeck-Noel

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!