Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Column 29 mei 2009 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  4-6-2009
 

De 2e NPO vlucht van afdeling Friesland hebben we vorige week gehad, en wat was het een prachtige strijd. Jammer dat de besturen van afdeling Friesland en Noordoost-Nederland het weer niet eens konden of wilden worden over de lossingtijd. Friesland ging los om 07.00 en Noordoost-Nederland om 07.15 uur.

Waarom zou je zeggen? We staan op de zelfde lossingplaats en soms zelfs in een gedeelde auto (ditmaal niet volgens de heren) en willen niet samen lossen indien niet strikt noodzakelijk. Persoonlijke belangen zullen hier wel achter steken, al zullen ze dat nooit toegeven, nee ze zeggen steeds dat hun achterban het niet wil en dat het op de vergadering is besproken.

De mensen die ik spreek, groot en klein, aan de oost, west, noord of zuidzijde zijn allemaal voor een gezamenlijke lossing. En waarom ook niet? Friesland, Drenthe, Groningen en de kop van Overijssel hadden vroeger de magnifieke Rayon 7 vluchten met de nooit geëvenaarde feesten in Grolloo.
Iedereen die niet alleen aan zich zelf denkt, wil dit terug! En het kan ook, het moet zelfs! Gezamenlijk vervoeren is minder kosten, meer spreiding en bij meer spreiding zijn er weer meer liefhebbers die mee spelen op de mooiste vluchten van het jaar.

Nu hoor je natuurlijk; “De zuidoost-zijde van Afdeling 10 is tegen” Waarom? Om dat daar een paar grote geldspelers zitten die de trek van de duiven over hun hok hebben, en wanneer er gezamenlijk gelost zou worden, zou de trek wel eens meer naar het westen op kunnen schuiven en is hun overmacht weg...
Je hoort ook; “De Westzijde van afdeling 11 is tegen” omdat bij oosten of zuidoostenwind de duiven door Noord-Holland gaan en zij altijd de eersten hebben en met gezamenlijke lossing zou dit wel eens minder kunnen worden…

Maar moeten we naar die ikke ikke stemmetjes luisteren? Nee natuurlijk niet.
Bij grote concoursen is de spreiding groter, dus eerlijker, punt!
Bij grote concoursen is de overmacht van mega hokken kleiner, dus eerlijker, punt!
Bij grote concoursen kunnen soms duiven van verschillende afdelingen in èèn auto, waardoor goedkoper, punt!
Het NPO praat al jaren over nationale vliegprogramma’s, afdeling 10 en 11 waren de grote voorbeelden hoe het moest en kon, en nu... De oortjes laten hangen naar... Joost mag weten wie.

Op eigen hok

Gaat het super. Twee dagfondvluchten en twee eerste prijzen in het ACG beter kan niet. Of toch? Ja kan altijd beter, twee keer net geen Teletekst hahaha.

Afgelopen zaterdag 23 mei hadden we Ablis, en dit station heeft voor mij een afstand van 570 km. De duiven werden gelost om 07.00 uur, en als snel begon iedereen te rekenen; “Hoe hard zouden ze gaan” de meeste liefhebbers die ik sprak dachten zo’n 1400 mpm, later bleek dat dit toch echt te snel was, 1300 mpm werd niet eens gehaald.

Ook hadden we het fout wat betreft de teletekst plaatsen, met deze wind had namelijk de omgeving Harlingen de beste kansen maar hier kwam niets van te recht. De klasse van de duiven van Pieter en Gea Veenstra won het van de goede ligging van Harlingen e.o. Maar liefst 6 duiven pakten ze bij de eerste 10 op Teletekst en dat is in Friesland nog nooit gebeurt, kan normaal gesproken ook niet in onze afdeling. Grote Klasse van Gea en Pieter en van harte gefeliciteerd.

Op eigen hok was het de wonderbaarlijke Missouri’s Girl die haar vijfde eerste prijs pakte, deze rechtstreekse Eijerkamp duivin (van 2006), pakte nu haar 18e prijs bij de 1e 10 duiven in de club en dus haar 5e eerste prijs.
Ze is uit de Gouden lijnen van Chicago en Don Leo en wat zien we bij Eijerkamp & Znn dit weekend... 2e NPO Orleans met Carly en deze Carly komt uit zoon Troyes Duifje (1e Nationaal Troyes) x dochter Fabio en laat Fabio nu weer een broer van Don Leo zijn...
Kijken we nu naar mijn lijnentheorie dan zien we dus Carly (duivin 2e NPO Orleans) uit zoon Troyes Duifje (duivin met 1e nationaal Troyes)... dus ook hier klopt het weer precies!

Later die middag van 23 mei sprak ik de heer Eijerkamp nog even, trots natuurlijk over hun 2e NPO maar ook trots op Missouri’s Girl, ik geef je Evert Jan even... Evert-Jan aan de lijn; “Ik heb een droom”, ik vraag, wat voor droom Evert-Jan? Missouri’s Girl tegen Chè in 2010! Samenkweek op Greenfield-Stud. Schitterend! Ik kan niet anders zeggen.
Onze Missouri’s Girl, geboren op Greenfield Stud, in 2010 voor samenkweek terug naar Eijerkamp & Znn en de jongen worden gedeeld. Kan het mooier? NEEN!

Evert-Jan had een droom, en ik droom nog, volgend jaar directe kinderen van Chè x Missouri’s Girl, beide duiven met fenomenale prestaties en beide uit de succes lijnen!

Ons 2e duifje was Bonita, een jaarling duivin, deze prestatie is goed voor een 3e prijs in het ACG en de 2e prijs in de club. Deze Bonita gaat in mijn ogen Missouri’s Girl achterna, ze is nog jong maar staat na 2 vluchten 1e Asduif Fond. Ze is ingeteelt naar de Superduivin 063 (1e Asduif Afdeling 2002) met een vleugje Pole Position (11 x op de dagfond 11 x vroeg !).
Morgen hoeven de duiven niet te presteren op de midfond, maar volgende week staan ze er hopelijk weer.

Henk & Albert Leusink, Pieter en Gea, Team Koopman, Hans Immink, Richard vd Horst en al die anderen van harte gefeliciteerd met de prestaties van het nog prille seizoen 2009.

Vragen? Bel tussen 10 en 12.00 op telefoonnummer 0521-382644.

Groetjes!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Johan Hamstra

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Elsacker-Jepsen

Gebr. van Toor

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

Combinatie Lokhorst

IFC Hoogerheide

A. Engelen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!