Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Goed en fout Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  8-6-2009
 

Ik vertrouwde het niet en ging met wat duiven naar de dierenarts. ‘Ze mankeren niets’ zei die en dat bleek ook zo. Amper 4 dagen later (19 april met tegenwind) won ik van 405 duiven 9 prijzen bij de eerste 14 (22 mee).

‘Niet slim’ zei iemand, ‘je had je dat geld voor een onderzoek kunnen besparen’. Ik denk dat hij niet slim was. Velen gaan, als ze de conditie niet vertrouwen, blindelings kuren.

Dat vind ik niet slim. Dat kost ook geld en kuren terwijl je niet weet waartegen leidt veelal van kwaad tot erger. Dan geef ik het geld liever aan een consult, al is het maar voor de eigen gemoedsrust.

GOED EN FOUT

Ik vertrouwde het niet omdat enkele duiven niet het hok uit wilden. Vroeger maakte ik me wijs dat dat kwam omdat ze zich aan hun bak hechtten en zich bedreigd voelden. Inmiddels weet ik beter.

Trouwens, na mijn bezoek aan de dierenarts, die uiteraard niets mee gaf, trainden ze wel. Het is een dip geweest (die hebben alle mensen en duiven wel eens) en dan moet je wat geluk hebben dat het niet in het weekend valt.

Dat niet trainen was juist het tegendeel van wat in R gebeurde. Die ‘786’ heeft 2 uur als een gek gevlogen zei ‘de manager’. Twee dagen later won ze de 1e (3 minuten vooruit) in Sint Job.

Vissen moeten zwemmen, anders smaken ze niet. Duiven moet vliegen, anders presteren ze niet.

FOUT

Het trainen aan huis is de beste graadmeter, maar dat niet alleen. Dat er liefst bloem op de veren ligt weten we, verder moeten de duiven kleiner lijken en de mest ’s morgens bij elkaar op een hoopje in de woonbak.

Waar ik voor het inmanden ook altijd naar kijk? De onderkant van de tenen! Die moeten schoon zijn zonder mestschilfers.  Verder zitten duiven in vorm niet op de bodem en niet op één poot. Die liggen en zijn waakzaam.

Als je pakweg 10 weduwnaars speelde waarvan er 7 op tijd waren dan moet je ’s avonds eens het hok op gaan. De kans is groot dat die 7 rustig op hun zij liggen en de laatkomers staan! Op één poot dus.

GOED

Wat trainen betreft moeten duiven als je de ramen opent buiten stormen maar dat is niet genoeg. Je mag ze, als je je omdraait, niet meer zien. Ze mogen geen ronde gemaakt hebben maar in kaarsrechte lijn vertrokken.

Jongen in vorm zitten met gestrekte halzen gereed om met een oorverdovend lawaai naar buiten te knallen als ze je aan zien komen om ze vrij te laten. En die mag je na enkele seconden ook niet meer zien. Blijven er enkele binnen dan houd je die best in de gaten. Dat zijn ze niet!

FOUT

Mijn duiven hebben al een jaar of 15 geen last van Adeno/coli (afkloppen), de kwaal lijkt op zijn retour maar niet helemaal. Veelal hebben elk jaar weer dezelfde duiven (hokken) problemen. Wat fout is als je er mee te maken krijgt? Voeren! Drie dagen geen eten zal ze sneller doen herstellen. 

Nog ‘fouter’ is water van het hok nemen opdat ze minder zouden drinken. De duiven drogen letterlijk uit met de dood als gevolg.  

FOUT

Duiven houden van regelmaat, daarom dat sommigen hun jongen alle dagen op hetzelfde tijdstip vrij laten, meestal na de middag. Ze vragen echter om verliezen als ze dat ineens ’s morgens vroeg doen.

Er zijn er, zelfs Klak was daarbij, die hun halve hok verloren door zo te handelen. Vanwege mooi weer of zo wilden ze met vrouw en kinderen weg, ze vonden dat duiven dagelijks moesten trainen, dus voor die ene keer ’s morgens vroeg maar.

Fout dus, ze hoeven alle dagen niet te vliegen en het is spelen met vuur vooral… bij mooi weer!

FOUT

Met mooi weer is het trouwens toch soms oppassen. Met name als je ergens jongen hebt bijgehaald die in feite te oud zijn.  Ook als je een verloren duif hebt terug gehaald of als je een duif over wilt wennen. Laat die los bij slecht weer. Hoe donkerder, hoe meer regen, des te beter. Het best is ’s avonds laat in de regen.  En doe bij zulk donker weer overdag de lampen aan op de vlieghokken.

FOUT

Duiven moeten af en toe baden. Dit mag een plensbui zijn maar je mag ze ook een bad geven. Doe dat echter nooit ’s avonds laat en zeker niet bij guur koud weer. Ze gaan dan nat de nacht in, bewegen in het donker niet, drogen dus niet op en dat is een regelrechte aanslag op de vorm. Is het overigens opgevallen dat duiven juist geen zin hebben in een bad als wij dat wel hebben; als het warm, helder en zonnig is? Ze duiken er liever in bij regenachtig weer!

Sommigen geven duiven na de vlucht een verplicht lauw bad. Het zal geen kwaad kunnen maar is m.i. verloren moeite. Ze zetten de pluimen niet recht waardoor het water niet komt waar dat moet zijn; op  de huid dus. Speciaal badzout in het water is weggegooid geld!

FOUT

Ik had het over de dierenarts. Als je die een bezoek brengt en je mest mee neemt verpak dat in plastic, niet in een krant, dat droogt te snel uit. En neem geen mest van één dag. Het is mogelijk dat er juist die dag geen wormeitjes of coccidien zijn afgescheiden en dat zet de dierenarts op het verkeerde been. Neem een monster van de laatste dagen van meerdere duiven.

Coccidiose kan trouwens spontaan genezen als je duiven rust geeft en op een droog hok zet.

EN FOUT

Wat sommigen doen als ze duiven bij halen is die tegen elkaar zetten ‘om ze zuiver te houden’. Weer verkeerd! Je zet onbekend tegen onbekend. Best zet je bijgehaald soort tegen je eigen beste duiven.

Dan heb je maar één onbekende en het is een snellere weg om er achter te komen wat de nieuwe inbreng waard is.

Is de bijgehaalde duif een doffer dan geef je die liefst meerdere duivinnen. Weer om  sneller te zien hoe goed of slecht die is.

Kleine dingen allemaal maar soms hebben die grote gevolgen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Comb. Gerritsen

Gebr. Maas & Zn

IFC Zeeland

J. Doldersum & Zn

A. Engelen

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

Johan Hamstra

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens