Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Perikelen in het vliegseizoen… Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  9-6-2009
 

Dat is tekst wat over het algemeen niet veel goeds voorspelt. We zitten nu volop in het vliegseizoen. Er is tot nu toe nog niet veel fout gegaan. En we mogen hopen dat dit zo zal blijven. Maar we weten wel beter want elk jaar gebeuren er rare en nare dingen. Zoals... “De duiven hadden nooit gelost mogen worden”. 

Na 2 nachten mand en magnetische storingen / lang zoeken en koude wind

Na een dergelijke vlucht na 2 nachten mand en van veel zoeken naar het hok door magnetische storingen hebben de duiven ook nog te maken gehad met een koude wind. Dat trekt op de ogen en dit alles is niet bevorderlijk voor de vorm. Ze hebben dus flink op hun donder gehad na een zoektocht van vaak vele uren. Het is daarom belangrijk de duiven bij thuiskomst weer de nodige warmte te geven om te herstellen.

Hoe doe je dat?

Dat kan door b.v. de verluchting tijdelijk even dicht te doen of de verwarmingsplaten aan te zetten. In het drinkwater adviseer ik dan na dergelijke extreme omstandigheden elektrolyten te geven met een 1 tot 2 lepels druivensuiker + iets vitamines op een drinkpot (alleen dus bij extreme omstandigheden). Na een paar uur zijn ze dan al weer heel anders!! Ze knappen daar echt goed van op.

's Avonds eventueel beginnen met een kuur voor de koppen over het voer. Geef ze een goed voer zoals ½  Energie mengeling + ½ Vliegvoer van goede kwaliteit en laat ze goed eten, want de kachel moet blijven branden.
Ook adviseer ik de duiven niet meteen weer te laten trainen. Geef ze maar ongeveer een dag rust op het hok tot de dons gaat vallen.(vermoeidheidsdons). Ze moeten weer plezier hebben voordat ze weer gaan trainen. Je kunt ze b.v. op de dag na thuiskomst samen met de duivinnen een middagje rond het hok laten scharrelen. Gooi dan een paar handen grit met wat snoepzaad in het gras rondom het hok. De duiven zullen er graag naar pikken en de stress zal ook helemaal verdwijnen. “s Avonds haal je de duivinnen dan weg en alles is weer normaal.

Trainen

Trainen zal ook nu heel belangrijk zijn. Dus minstens 1uur tot 1 ½ uur per dag, want de stofwisseling moet wel doorgaan, anders kunnen ze geen vetten opslaan.

In de regen gelost of met veel buien.

Het komt nog steeds voor. Al hebben we de modernste middelen. Ondanks het feit, dat er telefoon is, en we dus overal in het land controleposten kunnen benaderen hoe ter plaatse het weer is. Ondanks dat we alles, maar dan ook alles op het internet kunnen volgen via meerder buienradars, algehele weersverwachtingen, sites voor de neerslag, radar, aardmagnetisme, satellietbeelden, zichtcondities, inversiemetingen, windmetingen en ga zo maar door, toch lukt het soms om volop in de regen te lossen of de duiven regelrecht in de buien te jagen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en doen de meeste lossingverantwoordelijken heel erg goed hun best….. toch?

Overbelasting.

De duiven proberen om de buien heen te vliegen en komen van de regen in de drup. Vaak uren later of zelfs de volgende dag zien we ze terug. De liefhebber hersteld van een slechte nachtrust, maar de duiven zijn soms broodmager en afgevlogen. De brandstoffen zijn dan verbruikt en de duif gaat over op eiwitverbranding. Dat gaat gepaard met verkrampingen van de spieren. De spieren bestaan uit eiwit en die worden als het ware opgebrand. Dergelijke duiven zijn niet meer bruikbaar als sportduif.

Sommige duiven kunnen de broedbakken niet meer aanvliegen. Ze willen ook niet meer trainen. Maar als we “geluk” hebben zijn de duiven niet opgebrand.
De oplossing is zich te richten op snel herstel van de beschadigde spierencellen. Het beste is  90 mg  magnesium + 35 mg calcium per keer per liter drinkwater te geven. Dit minimaal 2 dagen achter elkaar na de vlucht. Om het u gemakkelijk te maken zijn er bij de drogist calcium en magnesium bruistabletten te koop. Zo kunt u de duiven heel gemakkelijk weer van hun probleem afhelpen. Over het voer een goede B-vitamine om de stofwisseling weer op gang te helpen. Na deze actie is het verstandig 1 tot 2 dagen een jodium / ijzer product aan het drinkwater toe te voegen.
Natuurlijk kunt u na een zware vlucht altijd een bruistablet met calcium en magnesium aan het drinkwater toevoegen. De duiven zullen u er dankbaar voor zijn.  

Magere duiven?

Problemen die op meerdere hokken kunnen voorkomen….De liefhebber geeft volop voer van uitstekende kwaliteit. Soms met gepelde zonnepitten eraan toegevoegd…heerlijke kost. De duiven kunnen dus kiezen wat ze lekker vinden en gaan uitzoeken. Toch zijn de duiven mager. Hoe kan dat? Er is een stofwisselingstoornis ontstaan. De duiven zijn dan meestal ook blauw van vlees. Dit duidt op gezondheidsproblemen (eiwit overschot) of op vitamine tekorten.De oplossing is in dergelijke gevallen: 1 week op een zuiveringsmengeling en vitamines geven.

De voermot (plodia interpunctella) in het hok.

Dit is een vlinderachtige, die haar eieren in het voer legt. Het eitje ontpopt zich in een spinsel van draden en komt daarna tevoorschijn als een larve. Uiteindelijk ontpopt zich deze larve weer in een motje en het hele verhaal kan weer opnieuw beginnen.

Bewaar voer daarom altijd op een droge, koele, stofvrije en mogelijk donkere plaats en sluit open zakken altijd goed af. Orde en netheid is het behoud van uw voer en dan zult u ook de minste problemen hebben. Bewaar geen oude kliekjes voer en neem niet teveel in voorraad.

Hoe kun je dat oplossen?

Uitroken helpt niet. De spuitbus met insectenbestrijder moet erbij komen. Spuit dat nooit op de duiven zelf, alleen in het hok. Andere mogelijkheden die het proberen waard zijn:

  • Cederhout olie. Een paar druppels in de broedbakken en de voerplaats kan helpen.
  • Als de lavendel bloeit, kun je knoppen eraf halen en de stengels + zaad aan een touwtje in het duivenhok, zodat de duiven er niet bij kunnen komen.
  • Als er nog geen lavendel bloeit, dan lavendelzaad ophalen en in een gordijnenzakje stoppen en in het hok hangen.
  • Je kun ook overwegen om een vaponastrip in het hok te hangen als de duiven aan het trainen zijn of op de vlucht zijn. (de eerste 3 weken).

Jonge duiven ziekte

Druk, druk, druk en dan... Aiaiaiai, de jonge duiven willen niet binnenkomen. Ja, even te druk met oude duiven, met die vlucht… en met de duiven die naar de fond moeten….  Maar zien wat het wordt. De volgende dag?  Vieze lichtgroene en waterige mest en volle kroppen met onverteerd voer. Je weet genoeg. Het maagdarmkanaal is afgesloten. We moeten snel ingrijpen. Met medicijnen in het water zoals b.v. Furoxine, Collestine, Theraprim, Nifuramycine. Twee dagen niet voeren en dan weer opstarten met licht energierijk voer zoals een super dieetachtige mengeling.

Maar kan dat niet anders?

De laatste jaren is de inzet de z.g. mannaproteïne erg succesvol gebleken tegen salmonella-achtige bacteriën. Het is een product van de gistverwerking. De voeding uit de minuscule gistkorreltjes is eruit gehaald en daardoor blijft alleen de ruwe vezel over. Amerikaanse en Canadese bedrijven zijn hier al heel succesvol mee bezig geweest. De E-Coli bacterie ziet de mannaproteïne aan voor voedingsstof en koppelt zich eraan. Eenmaal gekoppeld, kan het niet meer loskomen. De mannaproteïne is een dood materiaal en gaat samen met de aangehechte E-Coli bacteriën met de mest mee naar buiten.

Als je de jonge duiven al een tijdje dit product uit voorzorg hebt gegeven, dan heeft het immuunsysteem de mannaproteïnen ook al “ontdekt”. De M-cellen (microvoltcellen) die zich in de Peyerse Platen bevinden ( de controlekamer van het darmstelsel), controleren regelmatig de darmvloeistoffen. Als daar de mannaproteïnen met de E-Coli bacteriën in terecht komen, dan worden B - en T cellen actief om vervolgens de immunoglobiline (soldaatjes) naar de darmflora te sturen. Deze kunnen direct ingrijpen als er een E-Coli uitbraak plaats vindt. Dat geeft tijdvoordeel, waardoor je vaak zonder gebruik van medicijnen, al na een paar dagen weer een sterke verbetering ziet. De goede bacteriën blijven zo ook in leven en je kunt na een week gewoon weer meedoen met de vluchten. Super toch? De mannaproteïnen werken tegen de meest voorkomende E-Coli besmetting die zich bij duiven voordoen ( 80%). Er zijn verschillende producten op de markt zoals in combinatie met suikers als ook met dierlijk eiwit. Ook samen met medicijnen geeft de mannaproteïne een versterkende werking en zal de genezing sneller verlopen.

Vlierbessen tegen e-coli, adeno en andere darmziektes.

Er zijn ook andere middelen die we kunnen gebruiken inde strijd tegen E-Coli. Er is echter geen enkel product die de garantie geeft op het niet krijgen van de ziekte. Een goede keuze is: vlierbessen. Het is bekend dat en bepaalde stoffen inzitten die de ziektes op afstand kunnen houden. Hoe kun je vlierbessen gebruiken? Hier zijn verschillende mogelijkheden:

  • Vliesbessen bloesem: Bloesem is voor schone luchtwegen: 1/3 toevoegen aan de thee of 1 eetlepel op 2 liter drinkwater.
  • Thee met vlierbessen: 60% vlierbessen toevoegen aan de thee. Deze bereiden als thee.
  • Vlierbessen extract (sambucol) maatlepeltje (waar 5 gram geneesmiddelen op gaan) op 4 liter drinkwater.
  • Puur vlierbessen: eerst een dag in water laten weken. Koken als thee. 10 minuten doorkoken. Hoeveelheid: 1 eetlepel per liter drinkwater. Vlierbessen door de zeef drukken, totdat de pitjes blijven liggen. Als de duiven E-Coli  hebben dan zo licht mogelijk maar energierijk voeren b.v. een Super Dieet-achtige mengeling: 20 gram per duif per dag.
  • Vlierbessen sap (voorbehoedend):1 grote eetlepel op 1 ½ liter drinkwater. Tijdens het vliegseizoen 2x per week b.v. op maandag en woensdag.

Veel succes ermee.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Huub Hermans

Cor Drost

Team Noel-Willockx

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

Marcel van Zanden

Hans de Ruig

Nico Haesen

Combinatie Bruggeman

A. Engelen

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens