Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Daar zijn we weer Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  12-6-2009
 

Het hele weekend zonder internet, storing bij Het Net (KPN) bij ons in de omgeving. Dan heb je draadloos internet, het modernste van het modernste maar ook dat kan stuk... blijkt. Hahaha. Ik geen column kunnen maken, u een weekje “Beute-vrij” heerlijk toch.

Is er nog wat gebeurd?

We hebben de jongen geënt tegen Paramixo, althans laten enten natuurlijk. Nanne Wolff was de gelukkige die mijn 94 jonge duiven mocht enten. Ze zagen er perfect uit was zijn deskundig oordeel. Ik moet zeggen dat ik onze jongen er ook perfect vind uitzien, ze vliegen goed, hebben perfecte mest en er is nog geen duif geweest die ook maar een uurtje verkeerd zat (niet gezond was), nee het gaat goed dit jaar (even afkloppen).

Maar zijn het ook allemaal goede duiven? Neen, zeker niet, als dat zo makkelijk was hield ik 10 jongen aan en kweekte vanaf volgend jaar ook nog maar uit 5 koppels...
Nee, echt 100% zien kan niemand het. Maar op de vraag; Kunnen we er dan niets aan zien? Moet ik antwoorden; “De slechten haal je er zo uit, de supers ook, maar die er tussen, da’s moeilijk”
De duiven die bij mij tussen 6+ en 7+ vallen kunnen alle kanten op.
Zitten ze bij een goede liefhebber? Die maakt er een 7,5 van, maar een matige duivencoach degradeert hem zo tot een 5.
Op de vitesse-vluchten kan een matig gebouwde duif best een keer een kopprijs winnen (en zelfs eerst van de Afdeling), maar is het dan een super? Neen, nog niet, Het is een eerste prijswinnaar.
Ik krijg natuurlijk de laatste jaren tussen de 10 en 14 duizend duiven per jaar door mijn handen, en weet dat op de vitesse een 7- genoeg is om goed te presteren (met pieken en dalen), veel belangrijker is wat in het koppie zit, en is dat een super oriëntering dan maken ze veel goed van hun lichamelijke probleempjes.
Op de dagfond gaat het voor een slecht gebouwde duif veel moeilijker worden, hij heeft misschien niet de spieren die het 9 tot 10 uurtjes volhouden, misschien een te lange achtervleugel waardoor hij de snelheid niet kan maken, of gewoon het verstand niet. Neen, op de dagfond moet je tegenwoordig met echte postduiven komen wil je Teletekst pakken, met “halve” duiven gaat het tegenwoordig niet meer. Ja in sommige verenigingen kun je best met een 6,5 de eerste winnen op de dagfond, maar in groot verband en dan vooral op TT kom je met een 6,5 of minder niet mee.

De NU (Noordelijke Unie)

Nadat in 2008 al gemiddeld 14.000 werden ingezet op 6 overnachtvluchten door de afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11 en het aangrenzende deel in Duitsland, zetten de liefhebbers dit in 2009 op nog sterkere voet door. Het seizoen werd geopend met Limoges en hier werden maar liefst 17.979 duiven door 2027 liefhebbers ingezet. Over aantallen gesproken!
De loftrompet klonk in de 4 verschillende zones, echter de langste trompetschalm klonk bij Wilfred Pasman uit Empe. Zijn “Piriqueuxtje” tikte als snelste aan en werd ’s nachts om 04.47 uur geconstateerd ondanks de Noord-Oosten wind. Een prestatie van formaat door deze klasbak. Voor mij eens te leuker daar ik de familie Pasman reeds enkele jaren goed ken en ik deze duivin eerder dit jaar met een 8,5 heb beloond.
Dit jaar pakt de NU ook de eendaagse fond mee door de vluchten Chateaudun, Blois en Chateauroux te verzorgen. Heerlijk in je tuin wachten op onze favorieten en hopelijk een vroege draaien in zo’n groot verband met eerlijker ingedeelde zones. Wat is er mooier voor een postduivenliefhebber?
Afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11 en misschien wel 60.000 duiven!.
De NU is er ook in 2009 voor alle fondliefhebbers en verzorgt binnen enkele minuten de meldingen op haar website (en afdeling Friesland ook op www.blauwband.nl ) U doet toch ook mee?

Chateaudun

De eerste vlucht die we samen met de afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11 zouden vervliegen werd een drama... Althans tot maandag werden ze niet gelost. En omdat ik deze column voor maandag 8 juni moet inleveren kan ik niet vertellen of ze gelost zijn, en hoe het verloop is geweest.

Op zaterdag en zondag was het weer te slecht, de duiven blijven staan tot maandag... Tientallen telefoontjes kreeg ik alweer met vragen als; “En nu? Hoe te voeren? Kunnen ze volgende week weer mee? Moet ik ze volgende week thuis houden?"
Ik weet het nog niet, ik weet nu dus nog niet of ze morgen gelost worden en hoe het verloop is geweest.
Wat ik iedereen adviseerde is op maandag bij thuiskomst volle bak voer, met Herstel-Power over het voer en een ontsmettingmix door het water, dinsdag het zelfde, en vanaf woensdag weer het schema op te pakken.
De Prange Suppe op woensdag door het water en over het voer (dubbele dosering op èèn dag dus), en dan donderdag of vrijdagavond de mooiste uitzoeken en spelen. Vergeet niet dat we volgende week Blois hebben (bijna 700 km voor hier).
Maar in principe is een duif tot veel meer in staat dan dat we denken, vooral duivinnen malen er niet om elke week zo’n 400/500 km te vliegen. Er zijn in Duitsland en België mensen die niet anders doen dan iedere week zo’n vlucht, soms tot 7/8 keer achter elkaar

Beschadigde en gescheurde ringen 2009

Van diverse kanten werd me gevraagd hoe te handelen met de gescheurde ringen, en wat het NPO zou gaan doen. Uit zeer betrouwbare bron kan ik u vertellen dat: Gebruik geen lak of superlijm, de stoffen die hier in zitten vreten de ring letterlijk op! De fabriek gaat voor een alternatief proberen te zorgen.

En het NPO bestuur gaat voor een regeling zorgen, wanneer uw duif een compleet onleesbare ring draagt. Wat voor regeling, en welk systeem (misschien een vervangende clickring), moeten we nog even afwachten, maar het verhaal van: ”De duif moet dood”, zoals we die eerst hoorden is compleet van de baan! Gelukkig maar.
Volgend jaar (2010) zal het niet weer gebeuren en voor de 2009 duiven gaat het bestuur een oplossing zoeken en vinden!

Op eigen hok

Gaat het prima met de ouden! Kampioen vitesse aan- en onaangewezen in de club geworden en 1e Asduif Vitesse met Hiramaya. De laatste vlucht voor de vitesse haalden we een 80% score (8 van de 10).
Met de jongen gaat het iets minder, ze zijn op 28 mei geënt tegen paramixo virus, maar rond 5 juni had ik toch 4 jongen van de 94 die niet lekker zaten en zelfs braakten. Wat zeer opvallend is dat deze 4 niet bij mij geboren zijn, je zou dus kunnen zeggen dat deze nieuwe duiven wat vatbaarder zijn of de mijne juist niet vatbaar, hoe het ook zij, binnen enkele dagen was het over. En zaten ze er weer als zonnetjes bij.
Wel pak ik een rond 15 juni alle jongen nog eens door de hand en duiven die dan niet 100% zijn qua bouw of gewicht vliegen er uit. Ik hoop en wil graag met zo’n 50 jongen spelen.

Tot volgende week.

En bij vragen bel gerust tussen 10 en 12.00 uur op 0521-382644.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Combinatie Bruggeman

Van Elsacker-Jepsen

Combinatie Lokhorst

Gebroeders Homma

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebr. van Toor

Team Noel-Willockx

Huub Hermans

Hans de Ruig

Will & Falco Ebben

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens