Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (14-06-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  14-6-2009
 

Wat een weekend heb ik achter de rug zeg. Persoonlijk, keek ik er zo naar uit naar dit weekend, maar het is duidelijk allemaal totaal anders verlopen dan dat ik mezelf voorgenomen, en gehoopt had.

Laten we bij het begin beginnen

Als eerste ging ik vol goede moed afgelopen dinsdag vijf stuks duifjes inkorven voor de vlucht der vluchten voor wat de middaglossingen betreft, ST. Vincent de Tyrosse. In eerste instantie zouden er twee koppeltjes meegaan. Twee bewezen duivinnen, (zoal 77e nat. Bordeaux Z.L.U., 80e nat. Narbonne, 191 nat. Pau etc.) een doffer die eigenlijk volgens de selectie (twee keer geel is rood (Piet de Vogel) niet had mogen doorstaan maar op zijn stamboom toch heeft mogen blijven. Dan nog een nieuweling, omdat deze ook gekoppeld zat tegen één van de duivinnen. Op het laatste moment heb ik er nog een nieuweling aan toegevoegd die er gewoon buitengewoon aan toe was. Vol goede moed heb ik ze dan ook aan de manden toevertrouwd afgelopen dinsdag.

De vrijdag

Het was mooi weer en ik ben een uurtje eerder van de zaak weggegaan. Fluitend huiswaarts want de duiven waren los en alles zag er mooi uit. Thuis gekomen de oude duiven gepakt en ze een stukje weggebracht naar de grens voor een lapje. Eenmaal thuis, gegeten en duiven gedaan te hebben krijg ik aan het begin van de avond een mailtje dat er duiven ontsnapt zouden zijn. Deze mail kreeg ik van een betrouwbaar, en tevens zelf gedupeerd persoon. Van de vier door hem gekorfde duiven waren er drie ontsnapt. Vreemd eigenlijk hoe dit nog kan gebeuren. In de mail werd aangegeven dat volgens de geleerden er vermoedelijk een deur was opengewaaid en dat terwijl de duiven bij een kalme wind zijn gelost. Ik heb wel direct velen in kennis gesteld en na de mails verstuurd te hebben kwam het mijn inziens pas echt naar buiten en verscheen het op teletekst. Wat zou hier nu de reden van zijn geweest van het laat naar buiten brengen? Maar goed, twee keer op rij trieste gebeurtenissen om en rond de vlucht St. Vincent. De vlucht werd jaren betiteld als de Koninggingenvlucht. Maar geloof me, als we zo door gaan zal deze vlucht een geheel andere naam gaan krijgen. Oké, waar gewerkt word worden fouten gemaakt, maar fouten als een deur open waaien, nee, dat kan en mag mijn inziens niet gebeuren.

De zaterdag

Ondanks dat het niet kon was ik toch heel vroeg (04:45 uur) uit de veren. Gewoon, lekker op me gemakkie de duiven even nalopen, pot koffie zetten en alles klaar zetten. Zelf had ik de eerste duiven zo tussen 08:00 en 09:00 uur verwacht. Toen kreeg ik alweer een zeer trieste mail binnen vanuit het Zeeuwse. Deze mannen stonden met hn duiven te Creil. Weet U het misschien nog, afdeling 5 stond er vorig jaar ook. Duiven werden er ontvreemd (?) en losgelaten. Ik ben toen in de pen gesprongen en werd door sommige bestuurders monddood gemaakt. Ik heb er tevens toen een heel verslag van gemaakt van en voor de krant. Maar goed, Creil bleef op het programma staan bij diverse afdelingen. Nu, ondanks dat de Zeeuwen pas op vrijdag inkorven was het van het zelfde laken een pak. Duiven ontsnapt. Ook gingen en gaan er verhalen van dat er duiven zijn ontvreemd. Weer komt alles bij me boven van en over de vlucht van Creil 2008 van afdeling 5. In de mail stond zoal dat Marokanen het hadden gedaan. Maar of het nu Marokanen of wat dan ook zijn. Die lui moeten met hun poten van de duiven afblijven. Maar goed, ook dit is makkelijk praten, maar als we, zoals we hebben kunnen lezen op steeds meer losplaatsen niet mogen lossen door de grote teringzooi die de mannen maken en er ook losplaatsen zijn waar een stelletje van dat gore onderkruipsel niet van "onze" duiven af kunnen blijven. Tja, waar moeten we dan naar toe!!!

St. Vincent op eigen hok en een eerlijke communicatie richting de lezers

Zoals al aangegeven was het vroeg uit de veren. Het bleef lang stil. En dan hoor je links en rechts op de kortere afstanden wat duiven vallen. Plots verneem ik dat mijn maatjes in Zeeuwse, de gebroeders van Beveren ook gedraaid hebben om iets over half elf. Ook verneem ik al snel dat Rik Ros uit Lekkerkerk heeft gedraaid. Oké, de 1e nationaal in sector 2 kan ik dan niet meer pakken maar met een tweede ben ik ook tevreden denk ik zelf. Rond elf uur telefoon van dorpsgenoot John Bakker (vliegend onder de naam D. Bakker & Zn.) dat hij acht voor elf heeft gedraaid en dat het de tweede in het inkorfcentrum bij hem was. De spanning loopt op want ik zal zo wel draaien gaat er door me heen. Alles verliep geheel anders. Overal vallen duiven maar hier niet. Gelukkig krijg ik acht minuten over één ook een duifje. Het is mijn eerst getekende "Wendie" die aankomt. Het is, schrik niet de 56e gemelde van de 64 prijzen in het inkorflokaal. Ook het andere duivinnetje komt in de middag nog thuis en toen werd het stil. Tot het moment van dit schrijven (zondagochtend 07:00 uur) is er nog steeds niets bij. Konden ze het niet?, Zitten ze niet Sjaakies?

Oké, het kan beter

Met een te proberen kritisch oog ben ik vanochtend eens gaan kijken. Zowel naar de duiven als het trainen. In de hand zijn ze subliem, voelen mooi, rond en gewoon goed aan. De neusdoppen kunnen witter vergeleken met de zogezegde kweekduifjes. Maar dit is hier altijd zo omdat ik ook verschillende soorten olie verschillende dagen per week over het voer verstrekt. Maar goed, je kijkt op zo'n moment overal naar.

Het vliegen, trainen om huis

In 2005 vlogen de duiven, zonder enige vorm van een verplichte training gewoon ruim anderhalf uur. Even wegtrekken en als een waaier overkomen. Subliem zoals ze kwamen en om te zien. Resultaten zoal; 10 op 10 van Bordeaux, 6 van de 9 St. St. Vincent, 2 op 2 Pau, 5 van de 6 Barcelona. En dit met de nodige kopduiven. Zoals ze toen hun dagelijkse training volbrachten heb ik ze, en eerlijk is eerlijk, nooit meer gehad. Potverdorrie, hoe kan dat nou toch!!! Nu, ze trainen wel maar ik moet teveel jagen om ze in de lucht te houden. Begon het vorige week voorzichtig wat te komen het beter trainen e.d. zo rot was het vanochtend. Nu kan het zijn door het weer wat hier al zichtbaar aan het naderen is, maar zo kritisch en een zeikerd als ik kan zijn. Ze moeten gewoon goed zijn. De duiven die naar Pau (twee stuks) moeten na de training vastgepakt en ook deze weer met een kritisch oog bekeken. Naar mijn idee moeten ze goed zitten. Voelen mooi en gespannen aan en zelfs, voor de kenners weten wat ik bedoel bezitten ze de zogezegde dakgootjes langs de staart. Een duif die goed zit bezit deze dingen. Als je ze in handen heb zie je langs de staart van die gooitjes. Maar toch, gezien het resultaat van St. Vincent op zo'n mooi concours, en dan zo verschrikkelijk slecht pakken, nee, dat bevalt me in zijn geheel niet.

Ook weer van geleerd

Dat ik hier ook gelukkig weer van heb geleerd is nu ook weer boven tafel gekomen. Wat ik er van geleerd heb? Ik speel zelf me jongen niet met de afdeling (wel zelf lappen) en deze gaan pas als jaarling de baan op. Dan gaan ze normaal als tweejaarse voor het eerst naar een Bordeaux van de ZLU. Nu ben ik hier vanaf gestapt en heb er twee op St. Vincent gespeeld. Misschien een excuus, maarja, zo zijn liefhebbers. Ook de oudere doffer, en ik had hem nog wel tweede getekende gezet die eigenlijk volgens mijn selectie (twee keer geel is rood) het veld had moeten ruimen is nog achter. Dus wat heb ik hier weer van geleerd ondanks dat ik dit eigenlijk al jaren toepast. Ongeacht de afkomst, gewoon ruimen als ze niet aan de criteria voldoen. Tja, ik was en ben gewoon door zowel zijn stamboom als door zijn mooie uitstaling in de maling genomen.

Waarom dit schrijven

Waarom schrijf ik dit nu allemaal? Excuses zoeken doe ik niet want die bestaan niet is mijn inziens in de sport. Oké, de wind maakt veel uit, en zeker op de kortere drachten maar niet een geheel jaar en zeker op deze St. Vincent niet. Als kleine liefhebber kan je alles of niets hebben. Nou, ik had duidelijk niets. Maar de reden van dit schrijven is om ook u duidelijk te maken dat je nooit hard genoeg kan en moet selecteren.

Ondanks zelf slecht presteren toch een speciaal compliment

Ondanks dat ze hier op eigenhok bar en boos kwamen en nog moeten komen, wil ik toch een speciaal compliment aan iemand geven (eigenlijk zijn het meerdere personen). Als ik de uitslag bekijkt die de mannen van v.d Weijden uit Hoorn neer weten te zetten zou ik er stil van worden en dat ben ik dan ook. Liefst 40 stuks deden de mannen in de manden en binnen het spelverband van sector 2 spelen ze voorlopig volgens de meldlijst op de N.P.O. site de 11e, 14e, 16e, 18e, 21e etc. etc.

Mannen geweldig. Op deze Koninginnenvlucht zijn jullie mijn inziens de KEIZER !!!

Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

A. Engelen

Comb. Verweij-de Haan

Fondunie 2000

Gebr. Maas & Zn

Van Hoeck-Noel

Huub Hermans

Combinatie Lokhorst

Nico Jan Koenders

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!