Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Morgen hebben we Blois! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  19-6-2009
 

Het is nu zondagmorgen 2009-06-14, en om precies te zijn 11.15 uur. We hebben net de jongen voor de 5e keer weg gehad, om 10.30 uur los op een afstandje van zo’n 12 kilometer. Ik kan nu niet zeggen dat ze vlot thuis komen, nee, zeker niet ze druppelen stuk voor stuk binnen. Nu een half uurtje naar de eerste hebben we er zo’n 20 van de 88 stuks die we los lieten. Maar is dat erg? Nee, dat is prima zelfs, het ging de eerste 4 keer op 3,5,8 en 10 km ook zo, en dan weet je gelijk welke het echt niet kunnen, deze blijven namelijk weg !
Zijn ze gezond nu? Ja volgens mij wel, vorige week schreef ik dat er een paar niet helemaal lekker zaten, dat was maar voor een zeer korte tijd, drie dagen erna waren ze weer zo fit als een hoentje.
Ik moet wel eerlijk zeggen (niet veel liefhebbers zijn dat), dat ik gelijk gekuurd heb bij de eerste verschijnselen (2 ml nummer 2 per liter water), en enkele dagen zeer weinig en licht voer. De 2e dag van de kuur was de mest reeds weer normaal, en de 4e dag kwamen die paar jongen al weer op gewicht. En de 6e dag had ik ze alweer in de mand voor een trainingvlucht.

Nu 11.35 uur even snel buiten gekeken, er zijn er nu een 40, dus de helft is nog onderweg, ze komen nog steeds èèn voor èèn zeggen de dames die buiten zitten (Ma Beute en Klaasje), de meesten zitten met hun kont in bad waardoor tellen niet echt makkelijk is..

De oude duiven die vorige week maandag Chateaudun hebben gehad (631 km) zijn gisteren ook allemaal weer mee geweest op Achene met 299 km, nu donderdag moeten we dus inmanden voor Blois, de mooiste vlucht van het jaar voor de eendaagse fondmannen en -vrouwen. Voor ons heeft Blois een afstand van 680 km.
Is het geen probleem, zoveel km in zo weinig tijd? Nee, ik denk het gezien de omstandigheden niet. Ze hebben alleen maar makkelijke vluchten gehad, en dan is afstand niet van belang, het gaat om het aantal uur vliegen. Elke duif kan volgens kenners zo’n 8 uurtjes vliegen, zonder problemen (mits gezond en goed gevoerd natuurlijk), nee het gaat pas gevaarlijk worden wanneer ze 10 uurtjes of meer moeten hangen, dan ga je veel afvallers krijgen.
De voorspelling voor Chateaudun was natuurlijk eerst zaterdag los met NO3, dan had het hier 10 tot 11 uurtjes vliegen geweest, maar het werd maandag met wind op kont maar 7 uurtjes vliegen en dat kan iedere duif.
Wanneer nu morgen (20 juni 2009) de wind in de noord hoek zit, en we hebben 25 graden dan gaan er klappen vallen. Maar is het zoals alle andere weken dit jaar een waaivlucht, komt weer alles thuis en moet je puur selecteren aan het eind van het jaar op kopprijzen (en niet op over-blijvers).

Compliment

Graag wil ik een groot compliment geven aan de verzorgers, vervoerder, chauffeurs van afdeling 11 (over de andere weet ik niets en kan dus niets zeggen). De duiven van Chateaudun zaten vanaf donderdag 17.00 uur in de mand tot maandagmorgen 06.45 uur en dat is even snel gerekend zo’n 85,75 uur.
De duiven van afdeling 11 kwamen mooier terug dan dat ze ingemand werden, en niet alleen bij mij maar bij iedereen die ik er over sprak. Ze waren tot in de puntjes verzorgt, schone pootjes, heldere kopjes en kwamen fluitend thuis als op een mooie vitessevlucht.
Snel even een badje klaar gezet en ze doken er meteen in, hadden natuurlijk wel een super verzorging gehad in die 85 uur, maar een badje ontbreekt er bij ons nog net aan (tip voor afdeling bestuur, douches voor duiven in de container).
Nee, alle gekheid op een stokje, het was natuurlijk voor ons 85 uur wachten tot ze gelost werden maar ook voor de chauffeurs en verzorgers, en die tijd hebben ze gebruikt om de duiven optimaal te verzorgen. Hulde!
Ondertijd even weer buiten gekeken (12.00 uur), ik tel zo’n 60 jongen, nog 28 te gaan hahaha.

Gunter Prange

Donderdag 11 juni was ik even snel heen en weer Duitsland gereden (na het avondeten) om Prange Suppe te halen in Meppen bij Gunter Prange.
Net 5 minuten voor ik weg zou gaan had ik Ydo Homma aan de telefoon, "Mogen we mee" was zijn vraag, "Natuurlijk" was mijn antwoord.
Dus snel over Steggerda gereden om de broertjes te halen, en hup via Meppel, Hoogeveen richting Meppen gereden. Aangekomen waren de jongens heel rustig (zijn ze anders nooit).
Gunter nam ons mee voor een kopje thee met de beroemde kandijklonten en nam weer uitgebreid de tijd om vragen van de jongens in het Nederlands te beantwoorden!
Even later kwam hij met een weduwnaar van de hokken naar beneden (hokken zitten boven de gezellige zithoek), en liet hem de jongens zien.
Wat een prachtige duif was hun beider oordeel. "Wat heeft deze gevlogen, Gunter?". "Hij is nu 6 vluchten gespeeld in 2009 en won 3 x de 1e in groot verband".
Op de vraag: "Hoe ging het afgelopen zondag" kwam wederom het zeer rustige antwoord. "Ben wel tevreden, speel 7 bij de 1e 10 in groot verband en begin met de 1e 5 duiven." (25 mee)
Gelijk met Gunter afgesproken dat we in september met alle jeugdspelers komen, en dan ook gelijk even bij Team Koopman kijken in Ermerveen (ze weten het nog niet in Ermerveen maar bij deze hahaha).

Hiramaya 05-1916354

Afgelopen donderdagmiddag was ik even bij Rein Gaal uit Onna. Deze bijzondere vriend heeft te kampen zoals ik al eerder schreef met een zeer ernstige ziekte, maar is gelukkig aan de beterende hand. Maar hoe kom ik met de aanhef Hiramaya nu bij Rein Gaal?
In 2004 kreeg ik van Rein een dochter uit zijn beroemde 011 met 2 x de 1e prijs van de gehele afdeling Friesland. In 2005 kweekte ik daar deze Hiramaya uit, die dus een kleinzoon is van zijn beroemde 011.
Afgelopen donderdag had ik deze prachtige blauwe doffer even meegenomen om te laten zien. Rein was erg onder de indruk van dit fenomeen, die in 2009 nog 1e Asduif vitesse in de club werd en tot nu toe weer 10 prijzen op 10 vluchten speelde. In totaal won de 354 nu 17 prijzen bij de eerste 10 in de club.

Morgen hebben we de mooiste vlucht van het jaar: Blois.

Zijn de weergoden ons goed gezind? Wie gaat hem winnen in 2009? Ik kan wel een voorspelling doen, maar doe het niet, stel je voor dat ik gelijk heb... hahaha
Wij hebben zelf tussen de 20 en 40 duiven in de mand. Nu een weekje van tevoren kan ik nog niet precies zeggen hoeveel, welke we aangewezen hebben staan en of we kans maken, dus nog even wachten tot de column volgende week!
U doet toch wel mee, en heeft ze toch wel voor de NU staan (NU = Noordelijke Unie afdelingen 7,8,9,10 en 11)?

Succes !!
En 82 jongen nu thuis (20.00 uur)

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Nico Jan Koenders

Super Fondclub G.O.U.

Gert Jan Beute Duivenproducten

Comb. Gerritsen

A. Engelen

Combinatie Bruggeman

Combinatie Lokhorst

Cor Drost

Hans de Ruig

De Marathonvliegers

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!