Ik ben helemaal niet zo’n patateter, maar zo af en toe gaat Willem wel eens naar de snackbar voor een patatje plus kroket. In Zutphen in het winkelcentrum de Brink zit een hele goeie, maar na mijn verhuizing naar Odoorn is het zoeken geblazen. Ik was een enkele keer in Exloo, maar de patat is matig en de kroketten hebben veel te veel paneermeel en een slechte ragoutvulling. Het smaakt nergens naar. Ik vind dat ik dan veel geld betaal voor matige kwaliteit.
Vakmanschap is meesterschap
Nee, dan liever een “Hollandse Nieuwe”. Allereerst veel gezonder en veel lekkerder. Ten minste als de viswinkel goeie haring heeft, want Willem is op dat gebied een echte liefhebber. Van goede haring wel te verstaan. Als ik een haringkar of winkel voorbij kom, moet ik er gewoon even eentje nemen. Is de haring niet goed, wat helaas vaak gebeurt, kom ik er nooit weer. Ben ik in de buurt van Losser, moet ik daar echt even naar de viswinkel. In Urk vindt je mij vast en zeker eens in het Vispaleis. Ook vlak bij de haven van Oudeschild op Texel is de haring super goed en als we daar met vakantie zijn, kun je me daar vast en zeker vinden.
Waar voor je geld
In eigen woonomgeving vond ik in Musselkanaal bij de brug een adres met supergoeie haring. Ik was niet eens verbaasd, dat ik daar vorig jaar ineens een oorkonde zag hangen: “1e prijswinnaar met de beste haring van de Radio Noord test”. Kijk dat bedoel ik nou. Kom je in de buurt, ga er dan eens naar toe. Je merkt gewoon dat de mensen daar hun vak met liefde uitoefenen en zelf de beste vis uitzoeken. Allemaal plekken, waar ze het AD haring testpannel niet met angst in de benen, maar met open armen zullen ontvangen, ieder moment van de dag. Dat is nou “waar voor je geld” en daar betaal ik graag voor.
Goedkoop is duurkoop
En wat heeft dat nou met vliegvoer voor b.v. jonge duiven te maken? Nou gewoon alles!! Ook hier vindt je veel kaf tussen het koren. Computermengelingen noem ik het vaak. Zonder enige kennis van zaken samengesteld. Of omdat het goedkoop moet zijn. Maar goedkoop is duurkoop beste mensen!! Waarom? Omdat het niet werkt. Omdat de duiven er geen plezier van hebben. Omdat ze er onvoldoende op kunnen trainen. Of er blauw van worden (zuurstoftekort) door te hoge peulvruchtgehaltes. Of slecht en dorstig thuiskomen door te lage vetgehaltes en ga zo maar door. Je haalt dan niet uit de duif wat er wel in zit. De grondstoffen mogen dan wel goed zijn, maar de samenstelling deugt voor geen meter. Het hangt wel in elkaar, maar er is geen samenhang. Hoe kun je daar nou plezier van hebben? Het is duurkoop. Net als een bedorven haring in een mooie viswinkel.
Welke vetzuren?
Goed vliegvoer voor jonge duiven moet in balans zijn. Het dient voldoende gezonde vetten te bevatten. Vetzuren bevatten koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Bevat het voer voldoende vetten (rond de 7% tot 8%), dan komt er dus ook waterstof (vocht) vrij. Dat is natuurlijk heel belangrijk bij vluchten met erg warm weer.
Darmontstekingen en luchtwegontstekingen bij jonge duiven kunnen fataal zijn als ze moeten presteren. Geven we een mengeling met de juiste omega vetzuren, zal het immuunsysteem worden versterkt en zullen de duiven minder snel ziek worden.
Peulvruchten
Een complete jonge duiven mengeling dient niet te veel peulvruchten te hebben. Deze zijn zwaar verteerbaar en in de zomer is de behoefte eraan minder groot. Maar helemaal zonder gaat ook niet. We kunnen daarom beter gedeeltelijk eiwit uit vetrijke zaden halen om de spieren van de juiste voeding te voorzien.
Koolhydraten
Er is wel behoefte aan veel koolhydraten om goed te kunnen trainen. Het is van belang te kiezen voor de koolhydraten, die voor geleidelijke opname zorgen in het lichaam en die niet te snel worden verbrand. Op de goede koolhydraten kan de duif langer snel vliegen. Niet sneller, maar langer snel!! Dat geeft ook voorsprong. Allemaal hele kleine voordelen, maar toch...
Vezels
Ook moeten in een goede jonge duiven mengeling veel vezels zitten. Dat zorgt voor een goede darmwerking en dus voor een goede vertering en opname van de voedingsstoffen. Vezels zijn niet zwaar verteerbaar. Ze onttrekken alleen wel vocht uit het lichaam. Daarom moet er een goede balans zijn tussen vetzuren en vezels. Daar moet je allemaal rekening mee houden!!
Testen
Het is niet zo eenvoudig mengelingen te ontwikkelen met een juiste eiwit – koolhydraat-, vezel- en vetzuurbalans. Om erachter te komen hoe een duif zich optimaal kan voelen en ook de immuniteit te verbeteren. Hoe je de koolhydraat energie het beste en naadloos doet overgaan naar de vetzuren met de beste verbranding... Dat is geen werk voor koekenbakkers. Goede voeding is een belangrijk onderdeel van het succes wat je met de duiven kunt hebben. Een deel! Sommigen vinden dat onzin. Maar ik adviseer: kies liever waar voor je geld. Daar krijg je geen spijt van.
Vliegvoer voor jonge duiven
Samengevat zou je kunnen zeggen, dat de mengeling die je dagelijks aan de jonge duiven geeft het beste uit de volgende waardes dient te bestaan: niet meer dan 15% peulvruchten, rond de 7% vetgehalte (liefst in goede balans), voldoende vezels zoals rond de 10% paddy en of gerst en rond de 20 – 25% mais. Mochten de vezels ontbreken, dan kun je die altijd nog toevoegen.
Zijn er zulke mengelingen op de markt? Jazeker wel. Verschillende voerfirma’s hebben wel een goede tot zeer goede mengeling in hun programma. Het is even zoeken, net als naar een goede viswinkel, maar dan heb je ook wat. Mocht je op je zoektocht geen goede mengeling kunnen vinden, mail dan gerust. Dan zal ik je de beste mengelingen van verschillende fabrikanten doorgeven.
Systeem of elke dag hetzelfde voer?
Een duif heeft in de kweekperiode heel andere behoeftes dan tijdens het vliegseizoen. Dat kun je niet met elkaar vergelijken. Kun je dan wel een speciale vliegmengeling voor jonge duiven geven, waar ze alle vluchten mee kunnen vliegen? Als het seizoen een beetje goed verloopt en je kunt een beetje goed voeren, dan kan dat inderdaad. Maar als er alleen maar zuid-west op teletekst staat, en de duiven hebben veel over na een vlucht... Dan kan het verstandig zijn het voer wat aan te passen en een paar dagen gerst of zuivering toe te voegen de eerste dagen na de vlucht.
Een jonge duivenmengeling.
Is het extreem heet weer of hebben we vaak noordoosten wind? Dan kan het verstandig zijn wat extra pinda’s of energie mengeling toe te voegen. Op de inkorfdag kun je dan wat extra witte rijst toevoegen om meer vocht vast te houden. Na een extreem zware jonge duivenvlucht kan de behoefte naar eiwitten ook groter zijn. Ik moet dat als liefhebber zien en ingrijpen als dat nodig is. Dat maakt de ene liefhebber tot een topper, terwijl de andere een middenmoter blijft. Toppers vinden alles gemakkelijk, omdat zij het begrijpen. Maar voor de meeste liefhebbers is het moeilijk, omdat zij het niet begrijpen en geen overzicht hebben.
Na de vlucht
Komen de duiven moe en afgemat thuis, dan is de eerste behoefte koolhydraten. Dit om de hersenen weer te laten werken. Voeg daarom direct na een zware vlucht bij thuiskomst b.v. wat rijst en paddy toe aan je jonge duivenvoer. Zijn de duiven ’s avonds weer redelijk hersteld, dan kun je b.v. een beetje kweekvoer en pinda’s toevoegen aan je jonge duiven mengeling. Niet te veel kweekvoer overigens, want peulvruchten zijn zwaar verteerbaar en uitgeputte duiven mogen niet zwaar belast worden. Dan ligt de E-Coli op de loer.
Een voersysteem met meerdere mengelingen
Veel liefhebbers voeren liever meerdere mengelingen aan hun vliegduiven en ook aan de jonge duiven. Zij vinden dat je dan gemakkelijker kunt bijsturen. Dat klopt. Je hebt dan als basis een vliegmengeling. Daarnaast een zuivering of gerst om het voer de eerste helft van de week lichter te maken en een energie mengeling voor de laatste dagen.
Het is dan wel belangrijk dat het vliegvoer niet te zwaar is om een grote overgang van het ene naar het andere voer te voorkomen. Ik zou daarom kiezen voor vliegvoer met niet hogere peulvruchtpercentages dan 20%. Als je dan geleidelijk overschakelt, is er niet aan de hand.
Wie schrijft die blijft
Na de vlucht moet je zelf zien wat de duiven nodig hebben. Was de vlucht gemakkelijk en waren de duiven slecht binnen te krijgen, dan is zuivering meestal wel voldoende. Komen de duiven moe binnen, dan zou je kunnen kiezen voor ½ Vliegvoer + ½ Energie voer. De eerste helft van de week licht voeren, midden in de week opbouwstoffen voor de spieren (vliegmengeling) en de laatste dagen een energie mengeling. Je hebt op deze manier meer mogelijkheden om bij te sturen, maar je kunt ook meer fouten maken. Maar van fouten kun je leren. Schrijf daarom elke dag op wat je doet, wat voor weer het is, hoe de vlucht is verlopen, hoe de duiven thuiskomen etc. etc.
Trainen
Ik krijg vaak mailtjes over het trainen van de jonge duiven. De jongen willen niet of maar erg kort trainen. In de eerste plaats moeten de jonkies natuurlijk gezond zijn, anders lukt er helemaal niets. Is dat het geval en ze trainen te weinig, dan voer je te zwaar. Dan moet er meer zuivering bij. Hebben de jongen al een vriendinnetje, dan willen ze ook niet trainen. Dat is begrijpelijk. De enige remedie is dan wegbrengen. Zo vaak mogelijk als het kan. Want training is altijd de basis van goed presteren.
Veel succes gewenst!
Willem.
|