Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Tromp-Merkuur winnaars St. Vincent Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  24-6-2009
 

Op 12 juni vond de eerste vlucht die op het programma van Stichting Marathon Noord staat plaats. Traditiegetrouw is dat het, bij alle overnachtfond liefhebbers tot de verbeelding sprekende, concours vanuit St. Vincent. In dit jubileumjaar van Stichting Marathon Noord, waarin een auto te winnen is, was het ook direct de eerste vlucht waarop punten voor de auto behaald konden worden.
De omstandigheden onderweg zagen er goed uit zodat we mochten hopen op een mooi en eerlijk concours. Jammer dat er een aantal duiven waren ontsnapt waardoor een aantal liefhebbers een kater aan deze vlucht overgehouden zullen hebben.
Deze keer geen nachtvliegers en extreem vroege aankomsten waar niemand rouwig om geweest zal zijn.
De vroegste duif in tijd viel bij P. Kocken in Sittard die daarmee 1e werd in sector 1. Om 11.30u. viel bij SMN deelnemer Comb. van den Berg in Utrecht de eerste waarmee de eerste in sector 3 werd gewonnen. Een prachtige prestatie nadat door van den Berg eerder de 2e op Limoges was gewonnen. Een andere SMN deelnemer was Nico de Fouw uit Bant die de eerste in sector 4 speelde.
Maar om de eerste te spelen in het concours bij Marathon Noord is meer nodig want als er geen eerste of tweede getekende wordt geconstateerd kom je niet in de uitslag. De winnaar op St. Vincent bij Stichting Marathon Noord werd de combinatie Tromp-Merkuur uit Egmond Binnen die om 11:58:55 hun 1e getekende de “272” constateerden en daarmee de 7e plaats in sector 2 bezetten.


Marcel Tromp (l) en Anne Merkuur (r)

Menigeen die dit leest zal denken “Tromp-Merkuur nooit eerder gezien” en dat is heel logisch want Marcel Tromp(48) en Anne Merkuur(68) spelen pas sinds dit seizoen in combinatie.
Anne beheert in het dagelijks leven al zo’n 40 jaar een zorgboerderij voor de Kinderbescherming en heeft al vanaf 1953 duiven. Marcel is stukadoor, getrouwd, heeft 3 zoons en heeft vanaf 1974 duiven. Beide kwamen via een buurman in aanraking met duiven en rolden zo in de wedstrijdsport.
Marcel is in de begin jaren veel geholpen door Steef Duin uit Heemskerk. Na een tijdlang het programma  te hebben gespeeld is in 1998 de overstap gemaakt naar de overnachtfond.
De oudste zoon van Marcel brengt elke week de duiven van een aantal liefhebbers uit de omgeving met een aanhanger, waarin 24 boxen kunnen, naar Achthuizen (120 km) zodat er wekelijks opleermogelijkheden zijn.

Als accommodatie is bij Marcel een gemetseld hok van 12 m. beschikbaar dat is verdeeld in 3 afdelingen. In de winter huizen hierin 80 duiven en elders zijn nog 13 kweekkoppels ondergebracht. Dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van rennen voor het hok die de hele dag open staan en de schuiven in de kap dicht en ’s avonds gaan de rennen dicht en de schuiven in het hok open.
Dagelijks worden de hokken schoongemaakt. Verder is in het hok geen verwarming of mechanische verluchting aanwezig. Wat betreft het hok is leuk te vermelden dat het hele stenen hok inclusief duiven een paar jaar geleden een kwart slag is gedraaid. Na de nodige voorbereiding is het hele hok van 30 ton opgetild door een kraan en op een andere plek weer neergezet.


Een blik op de accomodatie 

De duiven worden vanaf het begin uitsluitend op het nest gespeeld. Ook in de winter worden de duiven degelijk verzorgd en proberen ze de duiven 3 keer per week los te laten.
Meestal half januari worden kweekduiven gekoppeld en de jongen gaan dan naar het jonge duivenhok. De vliegduiven brengen meestal geen jongen groot.
De voorbereiding op het seizoen is zo rustig mogelijk en wordt geprobeerd de duiven pas rond St. Vincent scherp te hebben.
De medische verzorging is minimaal, in de winter niets en in het seizoen wordt een combinatie kuur van van der Sluis gegeven. Het programma voor de jongen is eenvoudig want deze worden alleen op de natoer gespeeld.

De winnende duivin 5-1238272 werd gespeeld op een jong van 4 dagen en was daar erg fel op want ze wilde het hok niet uit om te trainen.
Toen ze thuis kwam draaiden er twee duiven in de lucht die afkomstig waren van een midfondvlucht maar ze dook er zonder dralen onderdoor en viel op de klep.
De vader van deze duivin komt van J.C. Roelofs uit Egmond Binnen en de moeder van Nico Volkens. De moeder is een 100% inteelt product (broer x zus) waar in de stamboom de “Japie” voorkomt die in 1999 1e in Stichting Marathon Noord werd.

Toen Marcel in 1998 overschakelde op de overnachtfond heeft hij een ronde hele late eieren bij Herman Brinkman gehaald en is zo begonnen. Verder komen we in het hokbestand van de combinatie diverse bekende namen tegen zoals: Jan Roelofs, Nico Volkens, Cees van de Laan en Martin van Zon uit Berkenwoude. Geprobeerd wordt om regelmatig versterking te halen. Ook wordt via ruilen of samenkweek gewerkt aan versterking van het hokbestand.

Op onze vraag naar bijzondere herinneringen vertelt Anne dat hij 2 jaar geleden van St. Vincent een heel vroege duif had ’s morgens die 3e nationaal geweest zou zijn maar omdat hij te laat was met melden uit concours genomen werd. Die ervaring, ondanks dat hij uit concours ging, vindt Anne nog steeds heel mooi.
Minder tevreden zijn de heren over de verlate lossingen waardoor duiven ook op andere dagen dan op zaterdag thuiskomen waardoor de belasting op een gezin groot wordt. Dit zou voorkomen moeten worden is de mening van Anne en Marcel.


Vlnr. Rob Koeman (SMN), Marcel Tromp met de winnares in zijn handen, Tromp Sr. en Anne Merkuur

Marcel wil nog kwijt dat hij veel bewondering heeft voor liefhebbers die elke week opgewekt inkorven in de hoop op een vroege prijs maar vaak worden teleurgesteld, maar de week er na er gewoon weer zijn, "Dat zijn de echte en daar dienen we veel respect voor te hebben".

We waren op bezoek bij twee sympathieke liefhebbers die we alle succes wensen in de toekomst en natuurlijk graag terugzien op de feestmiddag in oktober.

Heimen Huisman

Bron: www.marathonnoord.nl

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

IFC Zeeland

Van Hoeck-Noel

Comb. Gerritsen

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Van Elsacker-Jepsen

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Duindam Klimaatadvies