Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zo trots als een pauw Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  26-6-2009
 

Leuke aanhef vind u niet? Waarop ben ik zo trots?

1. Dat Ydo en Elco Homma een super uitslag draaiden op Blois, het zijn nog twee jeugdspelers maar met prestaties als seniorleden ! En dat Ydo ondertijd ook nog even geslaagd is voor zijn Havo met prachtige cijfers!
2. Dat Luc Bos (èèn van onze jeugdspelers) de tweede prijs behaalde met verkleed als duivenmelker, met rijdend duivenhok achter de skelter tijdens een dorpsfeest parade
3. Dat we weer de 1e prijs speelden op de eendaagse fond in ons ACG (Afdeling Concours Gebied ofwel samenspel van 7 verenigingen waaruit de punten voor de afdeling komen). Van de vier vluchten nu op rij: 1e, 1e, 8e, 1e in het ACG.
4. Dat ook mij maatje Richard van der Horst de 1e prijs pakt in zijn rayon(5) van afdeling 10 op Blois.
5. En zo trots als een pauw dat (beetje reclame) zoveel Beute-Producten gebruikers op TT stond afgelopen week
6. En erg trots op twee van onze duiven (eigenlijk op allemaal, maar ik noem er twee) Missouri’s Girl (rechtstreeks Eijerkamp) pakt op Blois haar 6e Eerste prijs, en dit jaar al twee keer de 1e in het ACG. En ook op Hiramaya de 1e Asduif Vitesse van 2009 die ik toch maar even Blois liet vliegen(680 km), met als resultaat 5e in het ACG.

Het gaat gevaarlijk worden

Onze Missouri’s Girl gaat na dit seizoen tijdelijk naar Eijerkamp & Znn om samenkweek te doen, onze duivin tegen hun wereldberoemde Chè.
Maar wat is hier gevaarlijk aan? Op zich niets, maar het seizoen is nog niet ten einde, ze heeft in principe nog twee fondvluchten te gaan : Pithiviers op 4 Juli en Chateauroux op 18 juli. En deze laatste is maar liefst 744 km... Kan een duif 6 eendaagse fondvluchten in één jaar top presteren? Maar ze speelt ook nog alle vluchten er tussen in... Dus er blijft een kans dat ze niet weer komt van de vlucht. Ze zou op zeker kunnen spelen en haar niet meer mee doen…dan is ze er nog jaren, maar als je haar wel speelt en ze zou nog èèn van de twee vluchten heel vroeg pakken…denk aan WHZB, BOTB, de Nationale kampioenschappen etc... tja, heb nu al pijn in mijn kop met de gedachten aan de keuzes die ik moet maken.
Misschien komt ze nu wel een keer op het voorblad van ons Spoor der Kampioenen?

De 'jonge duiven van 2009

Op dit ogenblik hoor je weer liefhebbers praten over grote verliezen met de jonge duiven. In België waren vorig weekend grote klappen gevallen tijdens de 300 km vluchten, en in Nederland zijn er op enkele plaatsen heel veel jongen weg op onschuldige opleervluchtjes van nog geen 60 km.
Wat is dat toch ieder jaar? Iedere keer weer praten we over deze problemen, maar echte oplossingen kunnen we niet vinden.
Een aantal puntjes moeten we natuurlijk wel goed in de gaten houden:

  1. Zijn de duiven 100% gezond?
  2. Trekken ze bij huis goed?
  3. Heeft u alle achterblijvers in de groei, watjes, kneusjes en minkukels er al uitgeselecteerd?

Zo niet, dan lijkt me het verstandig op dit volgend jaar eens te gaan doen.

U kweekt 80 jongen (althans er liggen 80 in de schaal). Ruim daar nu eerst die paar van op die achterblijven in de schaal. Dan heeft u er nog 75.
Ruim dan de 5 stuks op die liggen de piepen in de nesten of die blijvend dun poepen, dan heeft u nog 70.
Ruim dan een week naar het spenen nog eens een paar op, die blijvend piepen of met slaande vleugels achter u aanrennen, dan heeft u nog 65.
Ga ze dan lekker uitwennen, tijdens dit uitwennen heeft u snel in de gaten welke in het hok achter blijven of niet mee de lucht in gaan (na enkele malen aandringen), ruim deze op, dan heeft u nog 60. Tijdens de eerste weken van het uitvliegen zullen er nog enkele wegvliegen van het hok of tijdens het trainen verspelen en dan heeft u nog 50 stuks.
Ga er van die 50 stuks uit dat ze het moeten kunnen, maar zodra de vluchten beginnen pakt u niet zomaar alle 50, nee maak een keus om bijvoorbeeld 30 stuks in te zetten op de eerste vlucht. Ga ruim van te voren (op vrijdagmiddag/avond) in zitten tussen de duiven en pak de mooist uiziende gezondste duif, zet deze in de mand. Hierna de op èèn na mooiste, best uitziende, gezondste duif, zet ook deze in de mand. Doe dat 30 keer en u heeft de beste, gezondste en strakste duiven in de mand gestopt. De andere 20 laat u thuis en brengt ze misschien op zaterdag zelf even een 30/50 km weg.
De kans dat u nu duiven verspeeld is vele malen kleiner, u heeft in de eerste maanden van hun leven alle kneusjes er al tussen weggepakt en van de overblijvers pakt u maar weer een gedeelte. Deze 30 zijn toch uw eerste duiven, dus waarom die anderen, die kanslozen spelen? Laat ze lekker zitten en beoordeel ze volgende week opnieuw, misschien zijn er dan enkele totaal opgebloeid.
Het kan echt geen kwaad om een duif die opgeleerd is en getraind blijft voor de eerste keer gelijk een vlucht van 250 km te geven. Op dat ogenblik is hij fit, gezond en strak en heeft veel meer kans nu in vergelijk met de korte vluchten toen hij/zij er niet aan toe was.
Verspelen van jonge duiven ligt voor een groot deel aan u zelf. Dus geef niet te snel de schuld aan het weer, de lossingcommissie of de plaats in de auto. Begin met supergezonde uitgezochte jonge duiven en u zult zien dat het veel beter gaat.

Nationaal Blois

In één woord: GEWELDIG! Iedere winnaar in zijn club, rayon, samenspel, of TT-ganger van harte gefeliciteerd met dit grote succes!
Wederom kwamen de duiven zeer fitaal thuis, een uurtje na aankomst was er niets meer aan te zien (bij de duiven die goed voorbereid waren). Het was voor ons 680 km, dat is natuurlijk andere koek dan 480 km… maar wederom groot compliment voor alle verzorgers !

Johan Halman uit Zuidveen van harte gefeliciteerd met je 1e NPO afdeling 11, toch maar mooi dat Jaap Bakker zulke goede hokadviezen gaf, in drie weken twee keer TT. Klasse jongen !!

De Eijerkamp-familie van Harte met de vele vroege duiven op TT en de 1e en 2e in de Zone van de NU!

Tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Lokhorst

IFC Hoogerheide

Huub Hermans

Gebroeders Homma

Gebr. van Toor

Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Jan Koenders

Will & Falco Ebben

De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!