Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Mark van den Berg wint Montauban bij Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  15-7-2009
 

Op 3 juli werden om 13.00u. de duiven in Mountauban gelost en konden aan de thuisreis beginnen. Dit was ook de tweede vlucht op het programma van de middaglossingen bij Stichting Marathon Noord. Deze vlucht telde niet alleen voor de gebruikelijk kampioenschappen maar er konden ook punten verdiend worden voor de autocompetitie.
Zoals menigeen inmiddels weet is alleen een vroege duif niet genoeg voor een plaatsje op de uitslag want het moet ook nog een eerste of tweede getekende zijn.

De duiven hadden onderweg goede omstandigheden en we mochten rekenen op een mooie vlucht. Dat zal voor velen na de wat moeizaam verlopen Perigueux een prettige gedacht zijn geweest.
De eerste duif viel om 5.25 u. bij A. Janssen uit Swolgen op een afstand van 884 km. Met de huidige techniek is dit nieuws snel door Nederland heen en begint het rekenen om te weten hoe laat geconstateerd moet worden om nog vroeg te zitten.
Dat daarbij de duiven in de overvlucht regelmatig verrassen met topklasseringen is geen nieuws meer maar wel een verrassing wie nu weer de gelukkige zal zijn.
Die eer komt op naam van Mark van den Berg uit IJsselmuiden die om 6.46 u. op een afstand van 989 km. zijn eerst getekende duif constateerde en daarmee de eerste in sector 3 voor zich opeiste en de winnaar werd bij Marathon Noord.
Deze klasbak is daarmee de op twee na snelste van het hele concours van 18.608 duiven.

Wat deze Mark van den Berg voor liefhebber is zal in deze reportage kort uit de doeken worden gedaan.
Mark is 28 jaar, getrouwd, vader van een dochtertje en aanstaand vader en verdient zijn brood als projectleider in de koeltechniek.
Op het adres waar Mark woont is hij 3 jaar geleden met duiven begonnen. Een jonkie in de duivensport zou je zeggen maar dat is niet helemaal waar. Als je uit een duivenmelkers familie komt waar je vader en een paar ooms duiven hebben ben je niet helemaal blanco. Toch begon Mark niet met duiven maar was hij eerst actief in de paardensport en niet onverdienstelijk. Maar toen Mark groter werd en de inspanning om met paardrijden zijn moeder te veel werd zei ze tegen zijn vader “kun je niet een hokje voor hem vrijmaken” en zo is Mark met duiven begonnen.
 
Jeugdig enthousiasme en fanatisme kan Mark niet ontzegd worden en misschien is dat wel zijn sleutel tot succes want dit jaar gaat het gesmeerd. Op Perigueux in de week voor Montauban speelde Mark al met twee duiven op teletekst in afdeling 8 GOU.

Om zijn duiven te huisvesten heef Mark een hok van 13,5 m. in de achtertuin staan waar in de winter ongeveer 120 duiven zitten.
De hokken zijn “standaard” maar doeltreffend ingericht. Aan de voorkant staan de ramen altijd op een kier zodat verse lucht naar binnen kan en in het plafond is een strook van +/- 40cm open zodat er voldoende circulatie is.
Alle duiven worden tijdens het seizoen op het nest gespeeld waarbij de nadruk op de overnachtfond ligt. De duiven gaan in het seizoen dagelijks twee keer per dag los en worden de hokken schoon gemaakt.
Vooraf gaande aan de overnachtingen worden de duiven elke week gespeeld zodat ze een vlucht of 7 á 8 gehad hebben voor ze naar de eerste overnachting gaan.
De duiven moeten door de week verplicht ’s ochtends en ‘s avonds ruim een uur trainen.
Voor de vlucht worden de duiven nog een keer zelf weggebracht.
In de winter gaat alles een aantal versnellingen terug, dan gaan de duiven niet meer los en worden de hokken nog maar één keer per week schoongemaakt. Het water wordt dan bijgevuld en er wordt nog maar één keer per dag gevoerd.

De jongen worden het hele programma gespeeld omdat Mark het belangrijk vindt dat de jongen ervaring opdoen.
Om het voer “zwaarder” te maken mengt Mark zelf verschillende voermengelingen door elkaar zodanig dat de duiven worden opgevoerd door meer vetten te geven naar de grote vluchten toe.
De medische begeleiding is naast de verplichte entingen eenvoudig. In de zomer wordt met producten van de Weerd en uitroken van de duiven geprobeerd de luchtwegen schoon te houden en in de winter wordt een kuurtje gegeven om een paratyfus infectie te voorkomen en daar blijft het bij als er geen aanleiding is om meer te doen.
De winnende duivin 6-1632188 bijgenaamd “Zara” ging mee op eieren van 2 weken. Dat was geen toeval want Mark had inmiddels ontdekt dat dit de favoriete stand is voor deze duivin en dat maakte ze volledig waar. Inmiddels is deze duivin 7 keer mee geweest op de overnachtvluchten en heeft even zo vele prijzen gewonnen.
Het duivenbestand is opgebouwd uit duiven van Koop Kiekebelt, First Prize Pigeons, Raymond Moleveld, Gebr. Limburg en Verweij-Castricum.   

Bij Mark is veel bewondering voor mannen als Kiekebelt, Jellema en de gebr. Limburg, die al jaren en in de overvlucht constant presteren en natuurlijk zijn vader als leermeester.

We waren te gast bij een jeugdige in de duivensport want zo kunnen we dat wel zeggen van iemand van 28 jaar. Maar dat het geen beginner is blijkt wel uit de manier waarop Mark over de duivensport praat.
Volgens ons is er nog een mooie carrière voor hem en zijn we niet verbaasd meer als we de naam van Mark van den Berg in de kop van de uitslagen zien verschijnen.

Met toestemming overgenomen van www.marathonnoord.nl.

Meer informatie en foto's op de website van Mark: www.markvdberg.nl

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

IFC Hoogerheide

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Van Hoeck-Noel

J. Doldersum & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Cor Drost

A. Engelen

Van Elsacker-Jepsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens