Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaars Barcelona Comb. Boogaard en van Buuren uit Amsterdam Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  13-7-2009
 

Op 3 juli was het weer zover en werden de duiven gelost in Barcelona de vlucht waar door velen naar uitgekeken wordt, het hele jaar naar toe wordt gewerkt en vervolgens het hele jaar over wordt gesproken.
Om 09.45 uur werden onder goede omstandigheden 27.627 duiven in Barcelona met een lichte noordwesten wind gelost. Uit Nederland waren 8.042 duiven mee wat er 1.001 meer waren dan vorig jaar. De deelname was in alle deelnemende landen hoger dan vorig jaar waaruit blijkt dat de belangstelling voor Barcelona aan het toenemen is. Onderweg zouden de duiven geen hinder ondervinden van slechte weersomstandigheden dus kon iedereen zich opmaken voor een mooie en spannende vlucht.
De winnaar van het internationale concours werden Wim & Martin van Houten uit IJsselstein die om 10:39 u. hun “Nellie” constateerden die daarmee op 1205 km. een snelheid van 1069 m/min behaalde.
Dat de eerste internationaal op deze afstand behaald werd zal niet iedereen verwacht hebben maar geeft wel aan dat de Nederlandse fondduif tot veel instaat is.
De bestuurders bij Marathon Noord zijn dan natuurlijk ook benieuwd wie met de eer bij Stichting Marathon Noord gaat strijken. Er waren dit jaar 216 deelnemers die hadden ingeschreven voor de ochtendlossingen wat een groei is van 17% t.o.v. 2008 waarmee ook deze discipline zich bij Marathon Noord in meer belangstelling mag verheugen.

De winnaars bij Marathon Noord werden Marco van Buuren (40) en Piet v.d. Boogaard (61) uit Amsterdam die om 12:48:39 u. hun “Katsu” op de klep zagen vallen.
De combinatie werd aangemoedigd door clubleden deelnemer te worden bij Marathon Noord wat ze deden en daardoor nu de eerste prijs konden winnen.
Marco en Piet vormen sinds 2004 naast hun dagelijks werk een combinatie met de duiven.
Piet kwam begin jaren 90 in aanraking met postduiven via Dhr. Jonkman. Omdat Piet het terugkomen van duiven mooi vond en intresse heeft in dieren in het algemeen werd tot 2000 een aantal jaren samen met duiven gespeeld.
Door privé-omstandigheden kwam de interesse in duiven bij Piet een tijdje op een laag pitje te staan.
Piet en Marco, die beide een horecagelegenheid runnen, zagen in 2004 een duif op straat lopen waarop Piet tegen Marco zei “Dat zal er één van een vlucht zijn”. Marco die toen nog geen kraai van een duif kon onderscheiden vond dit wel interessant en zo kwamen ze in gesprek over duiven en is de liefde voor duiven ontstaan. 


Marco (l) en Piet met hun "Katsu"

“In het begin (2004) bestond onze accommodatie uit een oude wasmachine” aldus Piet “en zijn er later twee konijnenhokken bijgezet”. Niet lang daarna werden toen twee “echte” hokken gekocht.


Marco en Piet met in het midden Wim van Dorresten (SMN) voor de hokken. Let op de camera boven het hoofd van Piet.

Deze hokken staan, twee verdiepingen hoog, op het dak van de zaak. Op de vraag naar de lengte van de hokken zegt Marco “Nou moet je niet gaan lachen, er staan nu twee hokjes van 3 x 2 m. en 2 x 2,5 m.”. Tussen beide hokjes is een klein looppad om in de hokken te komen en verder is er geen loopruimte omheen. “Het geeft een kick om tegen de grote hokken te vliegen en te winnen” aldus Marco.
Omdat ze toch wel wilden meedoen voor de prijzen werden bij een aantal goede liefhebbers duiven gekocht.
In de hokken zitten 60 tot 70 oude duiven en +/- 30 jongen. De ruimte wordt optimaal benut want kweekers, jongen en vliegduiven zitten gewoon door elkaar.
Het gevolg daarvan is wel dat de duiven bij het loslaten telkens gescheiden moeten worden omdat er kweekers zijn die niet los mogen.
De hokken worden dagelijks schoongemaakt en er is geen vloerverwarming of mechanische ventilatie aanwezig.

Alle duiven worden op het nest gespeeld en om de duiven te forceren om te trainen wordt de vlag gebruikt.
Wel wordt wekelijks gereden met de duiven om de gang er in te houden en daarbij wordt niet op een paar kilometer gekeken. Diverse vluchten worden bewust niet gespeeld om de kans op besmettingen en infecties te verminderen.
De verzorging is eenvoudig en er worden zo min mogelijk medicijnen gebruikt wel wordt thee en appelazijn gegeven.
In de winter worden de doffers en duivinnen om de dag losgelaten.
Wat we niet eerder tegenkwamen was de camera die op het hok is gemonteerd en de beelden daarvan die op de computer worden opgeslagen. Zo konden we de aankomst van de prijswinnaar met eigen ogen zien.
De winnende doffer (06-2030950) met de naam “Katsu” was niet aan zijn eerste Barcelona bezig want vorig jaar won deze zelfde duif de 13e nationaal en 35e internationaal.
Opvallend daarbij was dat de duif van de eerste slecht verlopen overnachtvlucht pas na 3 dagen in slechte staat terugkwam. Hij heeft toen rust gekregen, knapte weer op en is na een lapvlucht van 100 km. naar Barcelona gegaan met als resultaat de 13e nationaal.
“Katsu” werd deze keer ingekorfd op een jong van 6 dagen en verder was er niets bijzonders te melden.
De verwachtingen voor Barcelona waren niet heel hoog want de vluchten Pau en Bordeaux verliepen enigszins teleurstellend. Dat teleurstellingen in het verleden geen garantie zijn voor nieuwe teleurstellingen bleek maar weer want van de 9 ingezette duiven kwamen er zaterdag 5 thuis en de volgende dag nog eens 3 waarmee Barcelona een groot succes werd voor Piet en Marco.

De opa, ban deze doffer, heeft aan zowel vader als moederskant de 93-2397498 (Aarden/Wanroy/v.d.Wegen) bijgenaamd de “Champ” van Jonkmans/Boogaard die in 96, 98 en 99 prijs vloog op Barcelona.
De oma aan vaderskant is de 92-2369944 “de Manke” van Eijerkamp/Muller en de oma aan moederskant is de 98-2571924 (Jonkmans/Boogaard) welke als vader “Abor 2” van de gebr. Saya heeft.

Dat deze prestatie niet op zichzelf staat blijkt uit de lijstjes met foto’s van teletekst uitslagen waarop de naam van de combinatie staat. Dat lijkt zo eenvoudig maar als we de accommodatie zien en het feit dat beide pas een paar jaar met duiven bezig zijn is het heel bijzonder wat hier gepresteerd wordt.
Wat deze mannen presteren is ook het bewijs dat megahokken en grote aantallen duiven geen must zijn om goed te presteren met duiven.

Het was voor ons Wim van Dorrestein en ondergetekende ook een bijzondere ervaring te gast te zijn bij deze melkers.

Namens Stichting Marathon Noord van harte gefeliciteerd en nog veel mooie prestaties gewenst.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Super Fondclub G.O.U.

Johan Hamstra

Van Hoeck-Noel

De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Cor Drost

Gertjan Knoop

Comb. Verweij-de Haan

Marcel van Zanden

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Fondunie 2000

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens