Na een lang seizoen is het dan toch weer gelukt; Teletekst. Ditmaal de 8e NPO Pithiviers tegen ruim 8.000 duiven. Vorig jaar moesten we er op wachten tot de laatste jonge duivenvlucht van het jaar Morlincourt, toen werd het de 3e NPO.
En nu is het seizoen nog niet afgelopen,en zijn er nog een paar kansen om het nog eens te proberen…het is een droom natuurlijk. Eigenlijk raar, niemand kijkt naar mensen die 1 t/m 10 spelen in de kring op de vitesse, we kennen hun namen niet eens meer, maar sta je op Teletekst... dan ben je iemand! Raar, ja ik vind het raar, maar het is zo gegroeid door de aandacht die de bladen voor dit fenomeen hebben. We weten natuurlijk waardoor het komt, op de vitesse is de wind en de ligging zeer belangrijk, de plaats in de auto en zelfs (zoals bij ons in afdeling Friesland) welke auto. Het maakt en breekt je op de vitesse en midfond in welke auto je zit, waar je woont en waar je ingedeeld bent.
Op de dagfond daarentegen gaat het veel meer om de goede duif, de verzorging, de kwaliteit van de voeding en het systeem. Daarom is de eendaagse-fond-coach ook de sterkst groeiende duivencoach van de laatste jaren: Je maakt met je duiven en je systeem het verschil met anderen, het verschil in kopduiven of staartduiven word niet bepaalt door ligging of wind. En natuurlijk weet ik dat in groot verband (afdeling) de wind natuurlijk bepalend is voor TT (Teletekst), maar voor de kampioenschappen bijna niet meer, een ieder kan in zijn kring, samenspel of ACG vroege duiven pakken en die punten nemen ze weer mee voor de afdeling kampioenschappen.
Het systeem
Zoals u hier boven al las is het systeem op de eendaagse fond heel belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste omdat ik onder het systeem ook het uitzoeken van afstandgeschikte duiven en het gezond houden van de ploeg reken. U kunt dit systeem leren bij Pigeon Academy (duiven-school), dit is zeer zeker een goed systeem kijk naar de uitslagen van hun leraar. Maar u kunt ook een goed systeem hanteren door goed te lezen over en te luisteren naar grootheden in onze sport. En dat u luistert zien we reeds omdat de totale overbluffing (nieuw woord haha) van enkele kampioenen verleden tijd is. Zij pakken nog steeds de goede series, maar de kleine man komt er steeds vaker tussen te staan op TT (daar is het woord weer), u leert hoe te trainen en te voeren.
In het kort komt het hier op neer: 1. harde training (3 uur per dag op volle snelheid), eventueel de duiven in het begin met vlag omhoog houden. 2. Iedere week mee geven, en zelfs de eerste 3 a 4 weken ook nog een lapvlucht van 200 km door de week. 3. Voeren, voeren en nog eens voeren. De week van inzetten voor de eendaagse blijven voeren (tot 8 x per dag) met snoepzaad, hennep, korrels, dierlijke eiwitten,kaas, pinda’s etc 4. En het belangrijkste; Het spelen van de beste duiven op de eendaagse fond (vroeger werden de mindere goden gespeeld) 5. Totale begeleiding. Hier bij doel ik op medisch vlak, steeds in samenwerking met uw duivenarts (niet uw veearts, maar uw duivenarts) 6. Op punt 3 kom ik nog even terug hier. Dierlijke eiwitten; Jaren werden die gegeven na de vluchten om te herstellen, en dat klopt nog steeds, maar we zien bij enkele kopmannen steeds meer het gebruik van die eiwitten voor de vluchten, en dan vooral op dinsdag en woensdag. Let goed op de werkelijke opneembaarheid van dit eiwit! Staat er minimaal 95% op het potje(eiwit gehalte), dan kunt u er van uit gaan dat het goed is. Bij de 90% variant zien we veel minder rendement (een zeer bekend merk was vroeger 96%, maar tegenwoordig 90% en blijkt in de praktijk op lange termijn niet meer te voldoen)
Ook op de zin "U kunt ook een goed systeem hanteren door goed te luisteren naar en te lezen over de grootheden in onze sport", wil ik nog even terug komen.
Ook ik lees die reportages van overwinnaars, maar nog steeds word er gejokt (niet vertellen vind ik ook jokken), ook dit jaar weer NPO overwinnaars die alles doen en geven en sommige producten (PS en HP) zelfs bij mij haalden, elke week aan de telefoon hangen, het complete systeem overnemen en... wat staat er: We doen niets bijzonders, de dierenarts zal van ons niet rijk worden, schoon water is het credo hier en nog veel meer van die bla bla. Ik wil eigenlijk een naar woord gebruiken, maar ik doe het niet; Potverdorie mensen, lieg toch niet zo, u heeft betere duiven denkt en zegt u, dus kunt u het systeem best eerlijk vertellen. Als u werkelijk betere duiven heeft dan de rest, MAG en MOET u de anderen, de gewone man het ook leren !
Chateauroux morgen
Voor ons morgen een vlucht van bijna 750 km, het is een aardig trippie toch? Als de wind in de oosthoek komt zoals Piet Paulusma voorspelde op zondag 12 Juli dan kan het wel eens een hele zware worden (11 uurtjes vliegen), gaat de wind naar de noordoosthoek en de temperatuur stijgt naar 27 graden kan het wel eens te ver zijn voor de meeste duiven (althans hier in de noordelijke provincies), voor het zuiden is het een makkie, die afstanden vliegt een duif met twee vingers in de neus, maar die 200 km meer met hogere temperaturen zal voor veel duiven teveel van het goede zijn. Maar is het zoals de NOS en RTL voorspelden (op 12 juli) een zuidwestenwind, dan is het makkelijker dan een midfond met kopwind. Wanneer u deze column leest (vrijdag 17 juli), weet u bijna zeker wat voor weer het wordt, u heeft ze zelfs al ingezet en rekening gehouden met de wind, temperatuur en luchtvochtigheid. U heeft de duiven gecoacht, gevoerd en verzorgt om een optimale prestatie neer te zetten, we zullen het zien morgen wie daarin het best geslaagd is. Prik wel even door de grote aantallen van enkele liefhebbers heen, met 70 op zo’n afstand heeft u natuurlijk veel meer kans om op TT te komen dan de kleine man met 6 duifjes mee. Misschien moeten we naar maximaal 20 duiven die tellen voor TT... Iedereen weer redelijk gelijke kansen.
Succes morgen
Voor diegene die een goed systeem willen lezen, stuur even een mailtje naar beute_zn@hotmail.com.
|