Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het oude duiven seizoen zit er op Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  24-7-2009
 

Afgelopen zaterdag de 18e juli hadden we de laatste oude duivenvlucht van het seizoen 2009 althans voor ons persoonlijk. Het werd nationaal Chateauroux met een afstand van 744 km. Op de donderdag ervoor was iedereen het er over eens dat het op zijn vroegst maandag zou worden dat de duiven gelost werden. De voorspelde regen op zaterdag en zondag zou het lossen onmogelijk maken.
Eigenlijk verbaast maar toch blij las ik zaterdagmorgen op TT 861 dat ze toch gelost waren. In de loop van de dag werd duidelijk dat de laatste 100/150 km voor onze noordelijke duiven een regenballet zou worden. De duiven in Limburg haalden een snelheid van ruim 1600 mpm en door de wind zou het maar zo kunnen dat boven in Groningen de snelheid nog hoger zou zijn, maar wetende van het regenfront wat langzamer naar het noorden trok dan verwacht bleef de snelheid daar en bij ons iets achter.
We hadden zelf 20 duiven mee waarvan 17 duivinnen. In het nationaal inkorfcentrum pakten we de 2e tegen 202 duiven met Ammabel die vorig jaar nog een 1e Pithiviers pakte, ze is dochter van Kiyoko die een 4e NPO Blois won in 2007.

Onze wonderduif met drie eersten dit jaar op de dagfond hadden we zoals u weet niet mee, zij vertoeft in het kweekpaleis van Hans Eijerkamp en Zonen te Brummen (Zutphen). En toch als je dan de 1e duif ziet vallen denk je aan haar…had zij misschien vandaag... je weet het niet hè.
Maar met 5 Fondvluchten in het ACG 4 eerste prijzen en een 8e zijn we super tevreden, en deze 2e prijs in het NIC (National Inkorf Centrum) als 6e dagfondvlucht werd het een beregoed seizoen voor ons.
Groot compliment voor Gea en Pieter Veenstra uit Drachtstercompanie met 6 duiven bij de 1e 10 van Afdeling Friesland, en een groot compliment voor Gebroeders Limburg die tijdens de filmopname van de Koerier een werelduitslag pakten beginnende met een 2e Nationaal afdeling 11.

De jonge duiven op eigen hok

Die draaien nog helemaal niet, de prestaties zijn slecht de verliezen daarentegen nihil (op ons hok). Op de woensdag na de eerste vlucht heb ik de jonge duiven gescheiden (de geslachten gescheiden), door de koppelvorming werd er bijna niet meer getraind (was ook net die warme week), na 15 minuten vonden ze het welletjes en wilden weer terug het hok in naar de eitjes en of jongen.
Persoonlijk geloof ik in lang trainen dus werd besloten de jongen te scheiden. Binnen twee dagen was de training al weer 60 minuten, de eerste paar dagen gelijk met de oude duiven maar vanaf de week erna alleen. Op dit ogenblik(maandag 20 juli) is de training weer terug naar normaal met 90 minuten per keer en dat twee maal daags.
Het weduwschap spelletje snappen ze in zijn geheel nog niet, de motivatie om rap naar huis te vliegen is er dan ook nog niet.
Hopelijk krijgen we het de volgende weken op de rails en kunnen de npo vluchten jong goed afgesloten worden.
Tot deze week speelden we steeds met 40 jongen (kon uitzoeken uit 56 stuks), waarschijnlijk vanaf de 2e NPO vlucht gaan we terug naar 30 stuks. Na zo’n 4 vluchten weet je wel welke duiven het niet kunnen en die gaan dan niet meer mee (al is het moeilijk want op dit ogenblik door het ontbreken van forme lijkt het of geen enkele duif het kan hahaha), en ik weet zeker dat er een paar toppers bij zitten voor de toekomst.
Ook van de familie Eijerkamp zitten er weer enkele toekomstige toppers bij, hou volgend jaar de 09-1832703 in de gaten, deze kleindochter Don Leo en Mr. Loverman gaat het worden !

Arie Dijkstra Oudwoude

Op woensdagavond 15 Juli 2009 waren Ydo en Elco Homma en ondergetekende te gast bij groot kampioen Arie Dijkstra uit Oudwoude te Friesland.
We gingen hem bezoeken om een dochter en een broertje van Okidoki te kopen.
Deze Okidoki was in 2008 de 2e beste dagfondduif van Nederland, hij won o.a.
Een 2e NPO tegen 9.296 duiven en een 2e NPO tegen 6.469 duiven, eerder won deze krachtpatser al een 3e Nationaal Morlincourt tegen 7.053 duiven.
Waarom speciaal een dochter van Okidoki? U weet van mijn geloof in over springen van kwaliteit van het ene geslacht naar het andere..ik bedoel dat ik geloof dat een zoon meer van zijn moeder krijgt dan van zijn vader en dus ook een dochter meer van de vader dan van de moeder.
In theorie klopt het niet…in de praktijk wel.
Maar zo heeft een ieder zijn eigenaardigheden en laat mij dan deze eigenaardigheid hebben (naast nog vele anderen haha). Wel moet ik zeggen dat ik duizenden volgers heb, mensen die het zien in de praktijk, het op eigen hok gaan uitproberen en het bewijs leveren.
Dus toen ik vorig jaar reeds twee jongen bestelde bij Arie werd speciaal gevraagd om een dochter van Okidoki (de Super-As) en een broer. In de toekomst zullen deze twee ook eens tegen elkaar gekoppeld worden.
En waarom de broer? Omdat de moeder van Okidoki de superduif Tinkelbel is die o.a. een 1e St. Ghislain speelde tegen 4.317 duiven en een 2e Houdeng tegen 5.908 duiven. En van wie heeft Tinkelbel dat presteren weer? Van haar vader de Lichte Morlincourt (Stamvader Dijkstra) met 1e N.I.C. Morlincourt en 9e Nationaal tegen 2.978 duiven.
Dus voor de volledigheid nog even Lichte Morlincourt(doffer), Tinkelbel(duivin), Okidoki(en dus ook broer 2009), duivin 2009(dochter Okidoki). Steeds weer het overspringen van kwaliteit naar het andere geslacht (kijk naar superdoffers Hooymans 2009!)

Even tussendoor: Wat dacht u van een koppeling Zoon Chè x Missouri’s Girl x dochter Okidoki x Jiyan ?
Hoe kom ik daar bij?
Op donderdag 9 Juli jl. hebben we Missourri’s Girl naar de familie Eijerkamp gebracht op gekoppeld te worden aan Chè..2 Superduiven tegen elkaar en beide uit de lijn van Chicago !
Het 2e legsel gaat naar Wilhelminaoord (volgend jaar weer) en deze kroonjuwelen zullen zich hopelijk thuis voelen op onze hokken.
Dus in 2010 zit op ons kweekhok hopelijk het koppel Zoon Chè x Missourri’s Girl x Dochter Okidoki x Jiyan. Eendaagse Fond met een grote F.

We kwamen rond 20.00 uur aan in Oudwoude, eerst bij de duiven kijken natuurlijk. Boven het huis in een beveiligde ruimte zitten de koppels in ruime kweekboxen die we ook zien bij Gunter Prange, Gerard Koopman, Pieter Veenstra en Eijerkamp en Zonen.
Arie wil voor 100% zeker zijn dat jongen ook uit de ouders komen die hij voor ogen heeft, in gewone kweek volières is er altijd de kans op vreemd bevruchting.
De twee broers Ydo en Elco Homma waren erg enthousiast toen ze Big Boom, Evita, Okidoki, Renske, Jiyan, Big Red, Lichte Morlincourt, Leonardo en Tinkelbel mochten vasthouden en bekijken.
Ook hier zagen we bij elk koppel weer de gedachte er achter: Gouden Lijnen, Compensatie en kweekogen x vliegogen. Zoals bij bijna iedere superkampioen word hier samen met de computer (resultaten en afstamming) gezocht naar de beste partners van super vliegers.
Na het bekijken van het gehele hokbestand was het tijd voor koffie en Cola en de betaling van de twee jongen.
Eén ding willen we u ook niet onthouden, de twee broers kregen een super mooi gebouwde jonge duif als geschenk... Een volle neef van Okidoki ! Super.
Verder gingen ze naar huis met een schat aan informatie, ze waren stil onderweg naar huis.
Tevens hebben we in de auto besloten we dat de twee gekochte jongen ook op hun kweekhok zouden gaan wonen, dus met 3 Arie Dijkstra duiven, 6 rechtstreekse van Peter van de Merwe, de Olympic Belg met diverse kinderen, de Superduivin van Hennie Prins en een zoon Otto van Marcel van Zanden komt hun kweekhok goed op stoom, deze twee tieners pakken het groots aan.

Groetjes en tot volgende week

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Will & Falco Ebben

Johan Hamstra

Nico Haesen

Gebroeders Homma

Aad Beerendonk

Fondunie 2000

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

Van Hoeck-Noel

Gebr. van Toor

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!