Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De NPO vluchten met de jonge duiven staan voor de deur Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  31-7-2009
 

Nu is het tijd om ze goed te hebben! Afgelopen dinsdag 21 juli 2009 ben ik met wat jonge duiven naar Nanne Wolff te Hattemerbroek geweest (bent u al in zijn nieuwe pand geweest?, schitterend wat een ruimte). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ze super waren, helemaal niets te vinden, niet bij het geelstrijkje, niet bij het mest onderzoek en niet bij de luchtwegen inspectie.
Hoe kan dit? Vorige week 18 juli pakten we nog als een krant, we begonnen rond de 40e duif in de vereniging, en toch waren de duiven 4 dagen later super.
Zaterdagavond moesten we afslaan om 19.00 uur in ons clubgebouw, toen werd gezegd: volgende week reeds NPO en dat op 220 km, belachelijk etc. Ik schrok me te pletter want ik ging uit van de 1e NPO vlucht op 1 augustus.
Die avond gelijk in het afdelingboekje kijken en ja NPO Hasselt 25-07-2009. Dus die avond gelijk begonnen met ons systeem, dus geeltablet opgestoken (die van Nanne Wolff), om 22.30 uur de rookblokjes aan (Koudijs droogontsmetter, de oude..). Op zondag morgen Herstelpower en Beute Sport over het voer, maandagmorgen 1,5 uur training (jongen zitten op weduwschap), Prange Suppe door het water, dinsdagmorgen het zelfde (normaal Prange Suppe op maandag en woensdag maar met NPO vluchten 3 dagen). Krijgen we dinsdag een mailtje: foutje; NPO vlucht pas op 1 augustus. Ben ik dus met alles een week te vroeg (had ze net nog een maaltje pinda’s, kaas en Herstelpower gegeven) hahaha maar de uitslag loog er niet om op 25-07-2009 in de club tegen 573 duiven 26 prijzen van de 40 beginnende met 1,4,6,7 en in het ACG tegen zo’n 2200 duiven 10 bij de eerste 100 beginnende met 1, 12, 23, 24, 44, 45.

Onze 1e duif was Calogera (09-5919378 duivin), deze duif stond vorige week(de 18e juli) als 1e getekende maar miste finaal, deze week stond ze voor straf 9e getekende maar won toch fijn de 1e haha.
Het is een blauwe duivin (in de hand een wonderschone 8,5), haar vader is de 05-1648559 “Blauwe van de 76-Doffer” rechtstreeks gebroeders Borgmans en haar moeder is 06-4276994 “Arisu” uit zoon 4 van de Superduivin 063 x dochter Jermaine uit Kras Jonge Raket. Deze Calogera is dus een zuivere Klak(Janssen). De grootouders Zoon 4 en dochter Jermaine zitten nu op de hokken van Peter en Panny Fincken Rempackis te Maasbracht.

Massa’s jonge duiven weg

Het jaar 2009 is het meest verschrikkelijke seizoen qua verliezen met jonge duiven aller tijden, in bijna iedere afdeling is het aantal ingemande jongen met minimaal 25% gedaald. Maar is het overal? Nee ook dat kun je niet zeggen, er zijn gebieden waar veel meer of juist veel minder jongen verspeeld zijn.
In onze club hadden we gisteren (25 Juli 2009) de 4e vlucht, de aantallen waren deze 4 vluchten als volgt: 1e vlucht 506 duiven (afdeling 28.959 duiven), 2e vlucht 589 duiven (afdeling 24.918 duiven), 3e vlucht 497 duiven (afdeling 23.536 duiven), maar op de 4e vlucht is het aantal weer gestegen naar 573 duiven (afdeling nog niet onbekend). Tussen de 1e vlucht en de 3e zit in de afdeling een gat van 5.423 duiven. Bij ons in de club is het aantal in eerste instantie gedaald met 9 duiven (tussen de 1e en 3e vlucht).
Natuurlijk weet ik ook dat er jongen bijgezet worden, enkele liefhebbers komen gerust de 4e vlucht nog met een nieuwe ploeg aan de start, en dat kan ook makkelijk mits ze super gezond zijn, want een sprong van 200 km is voor gezonde jonge duiven geen enkel probleem. Dus het aantal van 9 verspeelde duiven tussen de 1e en 4e vlucht is dus niet juist. Ik schat dat er bij ons in de club zo’n 150 jongen verspeeld zijn en dat is veel te veel. Wel is dat aantal terug te leiden naar 3 a 4 mensen, en wat daar dan aan de hand is…weet je nooit.
Op ons eigen hok ben ik enkele jongen verspeeld op de 2e africhting en vorige week ben ik mijn ruilduif verspeeld. Wat is een ruilduif ? Op het Praathuis Forum doen we mee met een ruilcompetitie, mijn ruilduif was een beetje een zoeker (2 x gehaald) en mocht na enkele dagen goed bij huis trainen toch mee op de 3e vlucht en die is weggebleven, maar verder bijna niets kwijt. Op dit ogenblik kan ik nog uitzoeken uit zo’n 50 jongen waarvan ik er elke week 40 speel, waarschijnlijk gaan we vanaf de 2e NPO vlucht (8 augustus) terug naar 30 stuks.

Lieve mensen

Zoals ik al eerder vertelde gaan de NPO vluchten nu beginnen, dit zijn afstanden tussen de 300 en 500 km, uw jonge duiven krijgen het dus flink voor de kiezen de komende tijd.

  1. Ga dus deze week nog even naar uw duivenarts, bel hem gelijk vandaag voor een afspraak.
  2. Zorg voor ruim voer, geef ze de laatste 3 maaltijden ruim te eten en liefst een energie rijke mengeling met veel snoepzaad, pinda’s, hennep en superenergie.
  3. Bij geen tijd voor de duivendokter geef ze een geeltablet op zaterdagavond, rook ze dit weekend even uit met een Koudijs droogontsmetter, misschien nog wat dierlijke eiwitten (96%) over het voer voor enkele dagen en de dag voor inmanden (meestal donderdag dus) nog even wat voor de luchtwegen.
  4. En verzorg de laatkomers van de vorige weken eens even wat extra met een herstel-power-capsule, ze kunnen maar zo uw eersten zijn de komende weken.
  5. En punt 5 vind ik voor mezelf het allerbelangrijkste! Ga op de inkorfdag lekker tussen uw jonge duiven zitten en speel alleen die jongen die zelf aangeven graag mee te willen. Dat kunt u zien en voelen ! Kijk naar de drukste jonge duiven, de druk koerende doffertjes de knikkende duivinnetjes (met de kopjes), de glanzende nekken de kopjes met strakke oortjes en speel die en laat de anderen gewoon thuis. Het aantal zegt helemaal niets, 20 gezonde duiven presteren het zelfde als die 40 waarvan de helft er niet aan toe is. Ik las eens: 8 is meer dan 1000 !! En dat is zeker waar!

Tot slot

Het seizoen met de oude duiven zat er bij ons op na Chateauroux, maar we konden het niet laten om één duifje te spelen op Bergerac. In 2008 kwam bij ons een duifje aangevlogen uit Damwoude, netjes de man gebeld en verteld dat ik een duifje van hem had. Ik mis geen duiven, was zijn antwoord. Maar beste man, ging ik verder de 08-1975971 is toch echt van u.
Dat is mijn ringnummer niet ging de man verder, en ik mis geen duiven tuut tuut tuut.
Via de ringenadministratie van zijn vereniging nog maar eens gebeld, en verteld dat het een leuke zeer goed gebouwde duif is en dat ik die niet zo maar dood maakte. De ringenadministrateur was het daar natuurlijk mee eens en na enkele dagen kreeg ik het kaartje. Super geregeld nogmaals dank. Is het een superduif? Neen zeer zeker niet (3 prijsjes in 2009), maar omdat het een fondduif zou moeten zijn hebben we hem toch maar op de 1000 km vlucht vanuit Bergerac gezet.
Rond 13.09 uur zat hij in het klokkie, niet zien komen (ik was met deze column bezig en Klaasje was aan het gras maaien). Hij wint hiermee waarschijnlijk geen prijs, maar wel de kans om het volgend jaar nog een keer te doen en dan goed voorbereid. Dus volgend jaar St. Vincent 1165 km: U ziet onze Bart-JanWillem wel op de uitslag hahaha (genoemd naar de komiek in onze club Jan Willem Jongedijk en waarom dan Bart ervoor? De duiven van 2008 moesten met een B beginnen hahaha).
Net terug van het Nationaal inkorfcentrum Noordwolde waar 167 duiven waren ingemand door 27 liefhebbers. Wim Wittebol uit Oosterwolde pakte 1 en 2 (6e Teletekst) en weer werd er dus een Teletekst vermelding op zijn rijke palmares bijgeschreven. Opvallend was dat er 13 van de 27 liefhebbers geen prijs maakten en dat geen enkele duif van 2008 zich in de punten vloog. Geen enkele jaarling in de punten op een overnachtvlucht is volgens mij lang niet gebeurt in Noordwolde. De stand na Bergerac is:
Onaangewezen 1. Wim Wittebol, 2. Reind vd Weij en 3.A. Timmerman.
Aangewezen 1. Reind vd Weij, 2. Wim Wittebol en 3. Peter Burger.
Asduif tussenstand NIC Noordwolde 1. Herman de Graaf 2. Harry Hoekstra en 3. Reind vd Weij.

Tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Johan Hamstra

Cor Drost

Van Elsacker-Jepsen

Will & Falco Ebben

Nico Haesen

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

Gebroeders Homma

M. van Ginkel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!