Op 31 juli om 13.30u. werden in Bordeaux de duiven gelost voor de laatste nationale overnacht fondvlucht. De omstandigheden zagen er goed uit zodat op een mooie en eerlijke vlucht gerekend mocht worden. Op een enkele minder regelmatig verlopen vlucht na mogen we concluderen dat het seizoen voor de overnachtvluchten een uitstekend verloop heeft gekend. Het aantal nachtelijke aankomsten is dit jaar minimaal geweest en dat zal menig overnachtfondspeler tot tevredenheid stemmen. Als de duiven eenmaal los zijn krijgt menigeen de kriebels in zijn buik van de zenuwen want het is altijd weer afwachten hoe het resultaat zal worden. De voorbereiding kan optimaal zijn in de ogen van de liefhebber maar zelfs dan ligt de teleurstelling om de hoek want er zijn ook in de duivensport vaak meer teleurstellingen te verwerken dan triomfen.
Voor Stichting Marathon Noord was Bordeaux de laatste vlucht waarop punten voor de kampioenschappen op de middaglossingen verdiend konden worden maar ook zou de beslissing vallen wie de winnaar van de auto ging worden. Deze auto was als hoofdprijs beschikbaar omdat Stichting Marathon Noord dit jaar het 35 jarig bestaan viert. Bij twee eerdere jubilea werd al eens een auto vervlogen welke gewonnen werden door Kamma uit Zutphen en Berends uit Giesbeek. Na twee vluchten stond Wout van den Hoek uit Putten eerste in de tussenstand voor de auto dus was de spanning bij Wout vooraf bovengemiddeld.
Wout samen met Jenny
In de eerste uren vielen de duiven van Bordeaux niet dik dus bleef de spanning aanwezig want je moet toch eerst maar een 1e of 2e getekende duif constateren om in de uitslag te komen en zolang er geen meldingen waren van concurrenten was er hoop op een goede afloop. Toen om 09:21u. de eerste duif bij Wout viel was er zelfs sprake van enige teleurstelling want het was dan wel een vroege (9e sector 3) maar het was de 6e getekende. Maar 4 minuten later voltrok zich een “nieuw wonder in Putten” want toen viel weduwduivin 07-1430910 op de klep en deze was als eerste getekende de mand ingegaan. Deze aankomst was goed voor de 10e plaats in sector 3 en 3e bij Marathon Noord. Waarom dan “een wonder” zal menigeen denken “het was toch gewoon een vroege duif?” maar dat dit heel speciaal was blijkt uit het feit dat Wout van den Hoek bij Marathon Noord winnaar wordt van:
- de auto
- kampioen middaglossingen
- winnaar Criterium der Azen (elke vlucht 1e en 2e getekende in de uitslag)
- duifkampioen middaglossingen (3 prijzen uit 3 vluchten)
Voor zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat één liefhebber in één jaar winnaar is geworden van al deze prijzen en kampioenschappen.
Voordat wordt ingegaan op de prestaties zelf stellen we Wout voor. Wout is 53 jaar en getrouwd met Jenny en samen hebben zij twee kinderen. In het dagelijks leven is Wout timmerman en zorgt zo voor een inkomen. Op 12 jarige leeftijd kwam Wout voor het eerst in aanraking met duiven doordat hij met vrienden bij Co Verbree ging kijken. Omdat Wout thuis geen duiven mocht hebben werden er wat duiven op school gehouden maar dat was geen succes. Na een paar jaar bij Verbree gelopen te hebben kwam Wout bij de bekende dokter Venema terecht. Daar verzorgde en speelde hij 13 jaar met de duiven. Voordat hij naar zijn werk toeging werden eerst de duiven van Venema verzorgd en ’s avond na het werk was hij er weer de hele avond. In 1980 is hij voor zichzelf begonnen op het huidige adres, speelde eerst het hele programma en vanaf eind jaren 90 specialiseerde hij zich op de overnachtfond. Zijn vrouw Jenny helpt mee als dat nodig is o.a. door het binnenhalen van de jongen en ondersteunt Wout bij zijn hobby.
In de vereniging is Wout contactpersoon vervoer en vluchten en meldpost en in Fondunie 2000 is hij actief als vluchtenpenningmeester dus ook daarbij draagt hij zijn steentje bij.
Als we naar het hok en het aantal duiven kijken moeten we Wout onder de kleinere liefhebbers rekenen dit in tegenstelling tot zijn prestaties die tot de buiten categorie behoren. De accommodatie waarin de kolonie gehuisvest is, is ongeveer 7 meter lang en staat in een L vorm. De ligging van het lange deel is op het ZO en er zijn 4 afdelingen in gemaakt. In de winter verblijven er ongeveer 60 duiven op het hok en in de zomer komen er ongeveer 40 jongen bij. Het hok is eenvoudig, dus geen vloerverwarming, mechanische ventilatie e.d. maar er wordt wel bijgelicht. Dagelijks wordt het hok schoongemaakt behalve als er een slechte vlucht geweest is “want dan sla ik wel eens een dag over” zegt Wout. En door dit te zeggen toont Wout even zijn ware aard. Want hij is niet iemand die met veel woorden zijn mening verkondigd maar bescheiden is en toch heel gedreven en fanatiek, getuige zijn laatste opmerking. De jongen worden gewoon van het schapje gespeeld en liefst alleen op de natoer i.v.m. de grote verliezen met de jongen tijdens de jonge duivenvluchten. De ouden worden op dubbel weduwschap gespeeld en alleen ’s avonds losgelaten. Als Wout thuiskomt van het werk worden de weduwnaars losgelaten en krijgen een uur vrijheid. De duivinnen gaan daarna los en moeten minstens een uur vliegen. Hierbij kan het wel eens voorkomen dat de duivinnen laat losgaan omdat er werkzaamheden zijn in de vereniging. In het duivinnenhokje wordt één koppel gehouden om te voorkomen dat de duivinnen onderling gaan aanlopen.
De duiven worden naar elke vlucht toe opgevoerd en krijgen dit jaar voor het eerst ook pinda’s. Indien mogelijk krijgen de duiven wekelijks een vlucht hetzij door een africhting van de vereniging of door te spelen op Pommereoul. De medische verzorging is naast de verplichte entingen eenvoudig, voor de vluchten een geelkuur, soms 4+1 en een enkele keer een ornitosekuur. Maar als het nodig is wordt wel ingegrepen en daarbij zal de leerschool bij Dr. Venema vast wel van pas komen om snel te zien als er iets mis is.
De opbouw van het duivenbestand is voor het grootste deel gebaseerd op goede duiven die Wout in de jaren negentig al had, aangevuld met regelmatig een goede duif die wordt aangekocht. Bescheiden als Wout is zegt hij “Je moet een beetje geluk hebben met goede duiven” in de kern heeft hij daar natuurlijk gelijk in maar als we de prestaties van Wout in de afgelopen jaren zien weet iedereen dat geluk alleen hierbij niet voor deze successen zorgt. Velen associëren Wout van den Hoek met “het wonder van Putten” een andere kanjer die bij Wout voor vele kopprijzen heeft gezorgd op de overnachtfond en wat te denken van haar dochter “Super Brive” (helaas als enige verspeeld op Limoges) en nu weer een nieuwe klasbak “Celine” (07-1430910). Is dit geluk, wat denkt u? In de stamboom van “Celine” zien we tot 1988, aan moeders kant alleen duiven van Wout zelf en aan vaders kant een doffer van Jan Walpot die Wout kocht op een verkoping waarin het woord “Super” in de stamboom regelmatig terugkomt.
Twee weken voor Bordeaux werden 35 duiven afgericht op Breda en toen alles thuis was miste er nog één duif, “Celine” die uren later thuiskwam. “Daar had ik flink pijn in mijn buik van”, aldus Wout. De week erna, een week voor het inkorven van Bordeaux, werd nog afgericht op Meer en toen kwam ze als tweede dus dat was weer prima.
Deze “Celine” heeft een groot aandeel gehad in de prijzen en kampioenschappen dit seizoen. Op Limoges ging ze als 4e getekende de mand in en speelde de 257e in sector 3. Omdat op Limoges de eerst getekende “Super Brive” van Wout wegbleef, kreeg “Celine” op St. Vincent het vertrouwen van Wout en ging als eerst getekende de mand in en wint de 15e in sector 3 (SMN prijs 7). Dat “Celine” als eerst getekende stond was wel het gevolg van het verspelen van de “Super Brive” op Limoges want anders was deze duif als eerst getekende de mand ingegaan. Op Montauban werd het een 7e prijs in sector 3 (SMN prijs 4) en op Bordeaux prijs 10 in sector 3 (SMN plaats 3). Met deze reeks werd de auto gewonnen en werd “Celine” natuurlijk ook duifkampioen op de middaglossingen bij Marathon Noord. Daarnaast werd ook het kampioenschap middaglossingen gewonnen waar Wout erg blij mee is na zijn 2e plaats in 2007. Zijn grootste wens is hiermee vervuld zoals hij zegt “want dit is moeilijk te bereiken omdat je 3 vluchten kop moet vliegen met een 1e of 2e getekende”. “Zonder daar wat aan af te doen”, zegt Wout, “is dit mooier dan een eerste in de sector vliegen”.
Celine
En passant werd ook nog het kampioenschap bij het Criterium der Azen (elke vlucht de 1e en 2e getekende prijs) binnengehaald. Naast de prijzen die “Celine” behaalde was het de weduwduivin (6-1828215) die de volgende reeks bij Marathon Noord behaalde: St. Vincent : 179, Montauban : 28, Bordeaux : 154. Dit is goed voor een 11e plaats bij de duifkampioenen bij Marathon Noord. De “215” stamt aan vaderszijde af van het eigen soort en aan moederszijde van een duivin van Jaap Mazee uit Ens (o.a. 3e kampioen middaglossingen Marathon Noord 2008). Beide duiven zijn ook eerste en tweede duifkampioen in afdeling 7 geworden.
Het winnen van de auto en het eerste kampioenschap bij Marathon Noord is tot nu toe de mooiste ervaring in de duivensport die Wout heeft meegemaakt en dat zegt wel wat als we de erelijst van Wout zien. Wie Wout al wat langer volgt zal niet verbaasd zijn dat de hoofdprijzen bij deze bescheiden melker terecht zijn gekomen. Het is hem zeer gegund en we kunnen rustig zeggen dat er aan de Vondelstraat in Putten “een nieuw wonder” heeft plaatsgevonden.
Namens Stichting Marathon Noord brengen Herman van der Velden (l) en Hans Wolfsen (r) de felicitaties over.
www.marathonnoord.nl Heimen Huisman
|