Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Jonge duivenspel Open printvriendelijke pagina
René Dalmolen  11-8-2009
 

Met jonge duiven spelen is voor sommige mensen een noodzakelijk kwaad en voor anderen het leukste spel op duivengebied. Maar wie je er ook over hoort, iedereen heeft anno 2009 te kampen met verliezen. Nu kun je denken het zijn de slechten die wegblijven maar dat zou te gemakkelijk zijn.

Zelf had ik dit jaar niet teveel jongen voor eigen gebruik. De redenen waren dat ik teveel bonnen had weggeschonken en ik had onvoldoende tijd om meerdere rondes jongen duiven te verzorgen. Voor het gemak kweekte ik 1 ronde en nadien heb ik nog een paar bijgezet en dat was het voor 2009. Al snel was ik er een aantal kwijt aan de rover en moest ik een noodgreep uithalen om toch nog voldoende jongen te hebben als aanvulling op het vlieghok. Ik heb nog wat jongen gekweekt voor de natour en ik kreeg nog wat aanvulling uit het kweekhok van de gebroeders Jager.
Al met al is de keus niet te ruim en we zijn nog niet eens klaar met het seizoen van de jonge duiven. Alleen de afgelopen week leverde ik er al weer 4 in van mijn 30 stuks die ik mee had gedaan. Geen kwaliteit, niet gezond, wie het weet mag het zeggen?

Het zet je wel aan het denken en voor volgend jaar moet het accent echt weer worden gelegd op de kweek. Veel jongen kweken is een noodzaak om goed met oude duiven te kunnen spelen. Nu moet ik het volgend jaar doen met wat er overblijft en het is maar de vraag of dat goed genoeg is.
Met duiven van mindere kwaliteit kun je doen wat je wilt maar die komen niet naar huis.

Hoeveel jongen er moeten komen en of het allemaal vroege jongen moeten worden dat weet ik nog niet. Daar kan ik de hele winter nog wat over brainstormen, wie tegen wie etc., allemaal winterwerk. Er zullen niet veel duiven overwinteren en alleen de beste vliegduiven mogen een jaar ouder worden.

De jonge duiven hebben inmiddels 5 vluchten achter de rug. Ik ben al behoorlijk wat duiven verspeeld, op J01, 5 stuks. J02, geen. J03, 1 duif. J04, 1 duif en op J05, 4 duiven. Van de 37 die ik had zijn er nu dus nog 26 over, dat is bijna 30% verlies. Veel te veel maar zo op het oog lijken de duiven prima gezond, ze trainen goed dus wat is wijsheid? Het vreemde is dat ik niets weer terug krijg, wat er zaterdag niet is zie ik nooit weer.

Natuurlijk is duiven verliezen nooit leuk maar helemaal niet als je er niet teveel hebt. Over de resultaten van de duiven kan ik kort zijn, bedroevend slecht! Hieronder een overzicht van de verrichtingen van de jongen t/m J05. Er is op allerlei gebied nog veel ruimte voor verbetering zullen we maar zeggen!

J01: 95e tegen 2962 duiven en 24/5
J02: 22e tegen 2409 duiven en 19/6
J03: 116e tegen 2783 duiven en 32/5
J04: 20e tegen 2670 duiven en 31/8
J05: 27e tegen 2464 duiven 30/14

Het is niet allemaal kommer en kwel hoor, ik heb veel andere zaken die mij wel goed af gaan. Het huis is namelijk bijna klaar! Mensen wat een klus maar het resultaat mag er zijn al zeg ik dat zelf. De tegels liggen er in en de wanden beneden moeten nog worden voorzien van sierpleister maar dan is de woning bijna af. Om het huis moet de bestrating nog worden gelegd en de tuin moet ook nog worden aangelegd. Er is nog werk genoeg maar we gaan straks eerst verhuizen.
Dan kunnen we deze winter bijkomen en is er volgend jaar eindelijk weer meer tijd voor de duiven. Mocht u ooit van plan zijn een huis te gaan (ver)bouwen en twijfelt u nog wat u moet doen met uw duiven in de tussentijd?

Heel simpel, niet kweken en niet spelen. Je kunt je dan volledig concentreren op 1 ding want alles tegelijk doen is onmogelijk. Je moet constant concessies doen en niets loopt echt zoals je dat zelf graag ziet.

Sinds deze week hebben de gebroeders Jager, Jelke en Gerben een eigen site. Echt de moeite waard om eens te bekijken. Ze spelen erg goed maar dat zult u via de site zelf allemaal kunnen achterhalen, www.gebrjager.nl

Iedereen veel succes op de NPO-vluchten met de jonge duiven en tot een volgende keer.

RD

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Gerritsen

Combinatie Lokhorst

Gertjan Knoop

Familie Huizer

Cor Drost

Cees van Heijst

IFC Zeeland

Hans de Ruig

Van Elsacker-Jepsen

IFC Hoogerheide

Nico Haesen

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens