Op vakantie geweest Willem? Je bent immers mooi bruin geworden. Aha, zo aan de foto te zien naar Egypte of Marokko? Ik zie immers kamelen op de foto. Prachtig die bulten en wat zien ze er goed uit zeg. Waar was dat precies?
Als je goed kijkt, dan vallen er echter een paar dingen op. De achterliggende heuvels zijn begroeid. Het lijkt niet helemaal de Sahara te zijn. Ook de voorgrond is anders. Allemaal gras lijkt het wel. Juist. We waren gewoon een paar weken op Ameland. Kort bij het kleine vliegveldje op Ballum. Heerlijk ontspannend vind ik dat altijd. Weg van de drukte. Maar die kamelen dan? Op Ameland zijn toch geen kamelen?
Nou, wel als circus Rens uit Berlijn even een paar weken langs komt. Zo zie je maar weer: het is niet wat je ziet.
Terug naar de duivensport
Ook in duivenland is dit wel eens het geval. Zie ik een zak voer met een sticker waarop staat: Ruivoer. Kijk ik in de zak, dan schrik ik me kapot. Het heeft soms helemaal niets met ruivoer te maken. Het zijn alleen maar granen die toevallig goedkoop zijn. Het is alsof u denkt hoog in de bergen van Zwitserland te zijn en het zijn, maar in werkelijkheid was het niet meer dan een knap hunebed in de provincie Drenthe.
En de liefhebbers die dat kopen?
Ik kan zeggen wat ik wil, veel liefhebbers willen het gewoon niet horen. Dat de pluimen niet goed en volledig ruien, dat je harde veren krijgt als krantenpapier, dat je het volgende vliegseizoen weer niet zult presteren, dat de duiven minder weerstand zullen hebben, dat ze veel gemakkelijker ziek worden, dat ze na de winter vaak dons vasthouden….het is aan dovemansoren gezegd. Allemaal verloren moeite. Dergelijke liefhebbers willen toch niet luisteren en hebben andere, mijns inziens verkeerde argumenten door zoiets te voeren. Waarom zal ik daar dan energie in steken?
Goede liefhebbers
Dus alleen voor liefhebbers die volgend jaar wel goed willen presteren, die de duiven wel graag goed door de rui willen krijgen, die wel een mooi zacht verenkleed appreciëren, zal ik proberen duidelijk te maken, wat van belang is in de ruiperiode.
De liefhebber moet in deze tijd juist veel observeren en goed letten op de gezondheid van de dieren. Die zijn nu een klein beetje verzwakt. Ze zijn nu juist erg gevoelig om een ziekte binnen te halen zoals verkoudheid etc. Het belangrijkste wat je de duiven nu kunt geven is zo veel mogelijk daglicht (niet verlengen hoor!!!), frisse lucht, zo veel mogelijk zon en regelmatig een bad.
Weerstand
Duivenliefhebbers die veel medicatie geven in de vliegperiode en die dan in de ruiperiode daar volledig mee stoppen, zullen vaak grote problemen met de gezondheid ondervinden. Dat komt omdat we de duiven dan niet meer helpen. Ze hebben onvoldoende weerstand om zelfstandig deze periode door te komen. Het is een keuze, maar niet de mijne. Ik zou liever alleen medicatie adviseren als dat nodig is en anders niet.
Veren
De duiven moeten alle veren en pennen verwisselen in de ruiperiode. We noemen het de grote rui. Om dat te kunnen, hebben ze vooral keratine eiwit nodig. (een veer bevat veel keratine). Dat zijn zwavelhoudende eiwitten die o.a veel cysteïne bevatten. . De boer strooit zwavel op het land als die te arm is en met name snelgroeiende planten als koolzaad, raadzaad en tarwe pikken dat snel op. Een goed ruivoer bevat daarom voldoende tarwe, raapzaad of koolzaad. Een goed ruivoer is veelzijdig, bevat niet te veel mais, een redelijke hoeveelheid eiwitten en voldoende vetrijke zaden. Duur? Je voert er alvast zeker 15% tot 25% minder van. Trek dat maar eens van de prijs af.
Vetrijke zaden
Om eiwit om te zetten in lichaamseiwit zijn ook vetzuren van groot belang. De juiste vetzuren geven de duiven een mooie gezonde glans. Denk maar eens aan een paard, dat lijnzaad bijgevoerd krijgt. Die glimt als een zonnetje. Lijnzaad zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en is bijzonder goed voor haren en veren.
Olie over het voer
Een goede olie bevat veel omega 3 vetzuren in de juiste verhouding. Het is dus niet zo, dat de kreet “met omega 3 vetzuren” iets zegt over het product. Integendeel, er kan een compleet verkeerde verhouding in zitten die juist darmontstekingen veroorzaakt. Er moet een goede verhouding te zijn met de omega 6 vetzuren. Omega 9 kan een duif zelf aanmaken en is daarom niet echt nodig. Toch wordt er vaak reclame mee gemaakt. Klinkt ook lekker hoor, moet ik zeggen: met Omega 3, 6, 9… De gehaltes van beide vetzuren ( Omega 3 en 6) dienen dus heel kort bij elkaar te liggen wat lang niet altijd het geval is. Daarnaast zou de olie lecithine moeten bevatten om al die waardevolle eiwitten en vetzuren ook beter op te kunnen nemen.
Zwavelbloem
Het product zwavelbloem is dan ook een prima hulp in de huishouding omdat het eiwitverbindingen bevat die veel voorkomen in het lichaam van de duif. Er wordt wel eens gezegd dat zwavel niet of slecht in de darm wordt opgenomen, maar dat is niet juist. De zwavel gaat in de darm verbindingen aan het andere voedingsmiddelen en wordt zodoende opgenomen.
Organische mineralen
Tot deze groep kunnen we rekenen de mineralen uit de laagveengebieden. Het zijn plantenresten van vele duizenden jaren geleden. Deze planten en bomen groeiden in tijden dat het milieu veel zuiverder was dan nu. Veenplanten, zoals cotula uit de typische veenflora, wollegras, zegge, riet, ericales, mossen en berken sterven onder water af en ondergaan een natuurlijk fermentatieproces. Daardoor ontstaan waardevolle humusverbindingen zoals humuszuren, looizuur, mineralen en andere organische afbouwstoffen. Deze waardevolle natuurlijke bestanddelen zijn zeer geschikt om het maagdarmkanaal te neutraliseren van om zo een betere darmwerking te bewerkstelligen. De natuurlijke mineralen worden heel goed opgenomen en dat is zeer waardevol.
Ook leem bevat veel mineralen. De structuur van leem is dusdanig, dat het oppervlakte heel groot is en daardoor veel toxische stoffen weg kan vangen. Groeistoringen kunnen ontstaan bij gebrek aan b.v. calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en koper. Daarom is een goed mineralenmengsel in deze tijd onmisbaar
Thee
Een thee die het lichaam en de lever schoon maakt, of wilgen en boomschorsthee is bijzonder goed in deze periode. Ze bewerkstelligen het afdrijven van coccidiose en wormen en activeren de darmwerking. Prima dus om in deze periode van het jaar eens een kuurtje ermee te doen. U begrijpt het al. Ik ben vooral een voorstander van natuurproducten in de rui en winterperiode. Even weer helemaal terug naar de natuur en weg van al die chemische handel. Dus boerenkool, mier, wortelen, uien, knoflook, distels, gekookt lijnzaadwater etc. zijn uitstekend in deze tijd van het jaar. U mag nu eindelijk een beetje overdrijven. Geef het ze regelmatig, dat betekent geregeld matig. Dus niet alles in één keer. Er valt nog veel meer te zeggen over de ruiperiode. Wellicht een andere keer maar weer.
|