Het seizoen 2009 zit er weer op en de eindstanden laten dan zien wie dit jaar de besten waren op de verschillende disciplines. Sinds 2003 is bij Stichting Marathon Noord ook een competitie voor de ochtendlossingen in het leven geroepen. Op 3 ZLU vluchten, dit jaar Barcelona, Marseille en Perpignan, maken de Marathon Noord deelnemers die zich daarvoor hebben ingeschreven uit wie de beste is. Net als bij de middaglossingen gaat het ook hierbij om alleen de eerste 2 getekende duiven die punten kunnen vergaren. Alleen vroeg zitten is dan niet voldoende want als het geen eerste of tweede getekende duif is levert het geen punten op. Deze competitie is niet eenvoudig maar toch ontdekken steeds meer liefhebbers deze en gaan de uitdaging aan en dat is te merken aan het stijgend aantal deelnemers aan de ochtendlossingen bij Marathon Noord. Hoewel Noord Holland sterk vertegenwoordigd is en tot nog toe de kampioenen heeft geleverd worden ook elders in het land heel mooie prestaties geleverd en dat tot in de meest noordelijke provincies.
Een bewijs daarvan levert H. Kalter uit IJsselmuiden die een de duif heeft die in de laatste 3 jaar de meeste prijzen en punten heeft verdiend op de ochtendlossingen bij Stichting Marathon Noord. In deze reportage besteden we dus aandacht aan de winnaar bij de ochtendlossingen van 2009, Rob Schouten (65) uit Warmenhuizen. Als je als duif naar Warmenhuizen moet is het verder vliegen dan menig concurrent want voor St. Vincent moet al 1100 km overbrugd worden. Maar dat de duiven van Rob daar geen moeite mee hebben blijkt uit het feit dat het bestuur naar Rob moest voor de huldiging. De winst moet altijd maar weer zeker gesteld worden, maar helemaal onverwacht was het niet voor het bestuur. In 2008 wist Rob het podium ook al te bereiken door 3e op de ochtendlossingen te worden.
Aangekomen bij Rob kon voorzitter Hans Wolfsen meedelen dat Rob de winnaar op de ochtendlossingen was geworden. Dat kwam als een grote verrassing want er was zelfs sprake van enige ontevredenheid omdat het naar de mening van Rob en Arie Mink (verzorger) dit jaar wat minder ging. Ook werd het Criterium der Azen gewonnen (alle 6 getekende duiven prijs op 3 vluchten) waarmee Rob de enige was die dit klaarspeelde. Daarnaast eindigde hij als tweede in de competitie Supercup Marathon Noord waarbij de meeste series (1e en 2e getekende) in de uitslag gespeeld moesten worden op de middag- en ochtendlossingen. Totaal konden er 6 series behaald worden maar Rob miste daarvoor 1 duif net als Ysbrand Kaptein uit Akersloot die ook 5 series had maar iets meer punten. Beide mannen hebben 11 getekende duiven in de prijzen gedraaid van de 12 die haalbaar zijn.
Rob en Marijke Schouten
Iedereen die met duiven speelt weet hoe moeilijk het is om dit te presteren vooral als men weet dat Rob deze 11 prijzen behaalde met 7 verschillende duiven. Dan moet je naast goede duiven ook nog beschikken over een goed oog op duiven want de kolonie die beschikbaar is heeft voldoende duiven die in aanmerking komen om gespeeld te worden.
Om te spelen, is een ruim hok van 21 meter beschikbaar dat is opgedeeld in 5 afdelingen. Als het nodig is worden aan het hok veranderingen aangebracht om het klimaat voor de duiven optimaal te houden. Er is b.v. mechanische ventilatie aangebracht omdat beide vonden dat bij bepaalde weersomstandigheden de natuurlijke circulatie onvoldoende was om het klimaat voor de duiven goed te houden. Sinds de mechanische verluchting aanwezig is zijn er geen “kopproblemen” meer. Sinds twee jaar worden de duiven bijgelicht en daar hebben ze vooral in het begin van het seizoen veel voordeel van. Rob die het wat rustiger aan doet met de maatschappelijk activiteiten is samen met zijn verzorger Arie Mink heel gericht met de hobby bezig en laten zij weinig aan het toeval over.
Een jaar of 6 geleden werd een opmerkelijke keuze gemaakt. Rob dacht bij zichzelf: “We hebben kweekduiven en eigenlijk zouden onze duiven daaruit moeten komen”. Vanaf dat moment is alleen nog gekweekt uit de kweekduiven. “Toen ik met die duiven ging spelen was ik al blij dat ze thuiskwamen”, zegt Rob “maar langzamerhand zijn de prijspercentages omhooggegaan”. Dit jaar is op één vlucht na telkens een goed prijspercentage behaald. Vorig jaar is voor het eerst weer gekweekt uit de vliegduiven, omdat nu de vliegploeg een afspiegeling is van het kweekhok. Op het kweekhok zijn van de Wegen duiven via Cees van der Laan en wat Walpot duiven aanwezig. Erg succesvol is Rob met één duif van Ben van de Peppel uit Wormer, “de Montauban” die inmiddels 20 jaar is. Deze duif die niet bijzonder opviel was in zijn goede jaren een heel goede vliegduif. “Alle kinderen uit deze duif zijn goed en sommige top en daar is het hok mee opgebouwd.” zegt Rob.
“Er is een leuk verhaal over deze basisduif”, aldus Rob, “destijds vloog hij de eerste op Montauban en verhuisde naar het kweekhok. Maar we vonden dat er niets bruikbaars uitkwam en toen door omstandigheden ruimte op het kweekhok nodig was verhuisde “de Montauban” weer naar het vlieghok. Hij werd een aantal keer opgeleerd en ging toen weer mee naar Montauban en won opnieuw de eerste waarna hij definitief naar het kweekhok verhuisde. Toen we later nog eens goed gingen kijken bleken er toch veel goede nakomelingen van hem aanwezig te zijn.” Vooral de ingeteelde duiven bleken het goed te doen.
Een andere keuze die is gemaakt is om elk jaar de beste 3 vliegduiven te koppelen met één van de ouders die op het kweekhok zitten. De jongen van deze kweek worden gekruist met een “vreemde” duif zodat er nog 75% van het oude bloed aanwezig blijft en met deze duiven wordt weer gevlogen. Aan het begin van het seizoen wordt een schema gemaakt waarop de duiven in het seizoen worden gespeeld maar er wordt geen onderscheid gemaakt in duiven voor de middag of ochtendlossingen.
Rob maakt veel werk van het invliegen met de jongen en houdt ook bij hoe de jongen komen “Want,” zegt hij, “ik wil weten hoe de jongen komen en of er een verband is tussen goed komen als jong en goed komen als oude op de overnachtvluchten”. “Als dat verband er blijkt te zijn kan ik die wetenschap gebruiken om te selecteren en weet ik sneller of het een goede oude gaat worden.” Rob kan erg genieten van een bezoek bij een “echte oude” Belgische liefhebber waar het lijkt of de tijd 50 jaar heeft stilgestaan en de duivensport nog wordt beleefd zoals vroeger.
De kampioenschappen werden verdiend door de volgende prijzen bij Stichting Marathon Noord te winnen.
- Barcelona – 6 en 19
- Marseille – 15 en 70
- Perpignan – 12 en 26
Het was een genoegen om bij deze enthousiaste en gezellige liefhebber op bezoek te zijn en zijn verhaal te horen en op te schrijven. Door de manier waarop ze in Warmenhuizen met duiven bezig zijn zullen we niet verbaasd zijn als we in de komende jaren vaker moeten afreizen naar Rob voor een huldiging. Tijdens de feestmiddag in oktober zal Rob de hoogste trede van het podium mogen bestijgen en zal het Wilhelmus ook voor hem klinken.
Website Marathon Noord: www.marathonnoord.nl
|