Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gerrit Rozeboom winnaar Bordeaux Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  19-8-2009
 

Op vrijdag 31 juli om 13.30 uur werden in Bordeaux 41.000 duiven gelost voor de laatste nationale overnachtvlucht van 2009. Het seizoen was tot dan goed verlopen met op een enkele wat zwaardere vlucht na, een goed seizoen. De omstandigheden zijn niet zodanig geweest dat slechte omstandigheden als excuus konden worden aangevoerd voor laat zitten.
Voor velen zal betekenen dat ze weten dat ze op de goede weg zijn en die richting moeten vasthouden en voor anderen betekent het dat ze versterking moeten halen, een ander systeem toepassen, het hok aanpassen enz.
Zo is duivensport door de jaren heen altijd geweest en dat is ook het mooie aan de sport want als alles voorspelbaar was zou dat het einde van de duivensport betekenen.
Bordeaux was voor Marathon Noord de laatste vlucht die meetelde voor het kampioenschap bij de middaglossingen en de laatste mogelijkheid om punten te halen voor de auto.
Het was ook één van de laatste mogelijkheden voor de deelnemers zich in de kijker te spelen met een vroege constatering. Dat dit niet eenvoudig is blijkt telkens weer want de winnaars zijn zelden dezelfde liefhebbers.
Bordeaux verliep naar tevredenheid want op twee nachtelijke constateringen na kwamen de duiven op “normale” tijden en waren er geen klachten over een oneerlijk verloop.
In sector 3 en 4 waren de Marathon Noord deelnemers ruim vertegenwoordigd en in sector 3 eisten ze zelfs de eerste 5 prijzen op. Uit sector 3 kwam ook de winnaar bij Marathon Noord en we moeten daarbij kijken naar plaats 5 waar Gerrit Rozeboom (64) uit Breukelen staat geklasseerd met zijn eerst getekende.
Gerrit heeft al vanaf zijn 10e jaar duiven en is op zijn 14e lid geworden van postduivenvereniging de Klepper in Breukelen. Gerrit is getrouwd met Ineke en samen hebben ze 3 zoons die, of zelf duiven hebben of wel de affiniteit daarmee hebben. Als de nood aan de man komt help Ineke maar “het is zijn sport” zegt ze. Ineke komt zelf uit een duivenmelkerfamilie dus weet hoe de sport in elkaar zit.
Toen Gerrit met duiven wilde beginnen zei zijn moeder “neem maar een kip die legt tenminste nog eieren” maar zoals blijkt is dat advies door Gerrit in de wind geslagen. 

Wim van Dorrestein (l) brengt de felicitaties over namens het bestuur.

Gerrit bekleedt vanaf zijn 18e jaar diverse functies in het bestuur dus is ook daarin ervaren.
Er is een hok van 13 meter, opgedeeld in 5 afdelingen, om de kolonie van 60 oude duiven te huisvesten. In het voorjaar worden ongeveer 30 jongen gekweekt om voor verjonging te zorgen. Om de duiven meer buiten te kunnen laten wordt nog een ren bijgebouwd. Er wordt veel aandacht gegeven aan de hoeveelheid verse lucht (zuurstof) in het hok. Dat gebeurt door voldoende verluchting via de kap of windbreekgaas in de ramen die open staan.
De hokken worden normaalgesproken 2 maal per dag schoongemaakt alhoewel van deze regel ook wel eens wordt afgeweken.

De duiven worden op het nest gespeeld maar er wordt nagedacht over omschakeling naar dubbel weduwschap omdat het op de goede stand krijgen en houden bij het nestspel een hele klus is. Daar staat tegenover dat de duivinnen op een goede neststand het goed doen.
Nu Gerrit in de VUT zit worden de duiven tussendoor meer weggebracht om het ritme er in te houden. Voor de vereniging wordt ook veel met duiven en manden gereden, niet om af te richten maar om de duiven naar het verzamelpunt te brengen waar de containers staan of lege manden op te halen.
Als je in Breukelen woont is de vraag naar welke dierenarts men gaat eigenlijk overbodig en dat bleek ook want Gerrit gaat als het nodig is naar Hans van der Sluis maar volgt geen specifiek systeem.

De winnende duivin komt via een bon, waarop Gerrit attent werd gemaakt door Jac. Steketé, van Walter Vermeulen uit ’s Heerjansland. Toen de duif die op de bon werd gekocht werd opgehaald zijn nog 6 jongen gekocht, hier bij zat ook de 06-0703025 die nu winnares werd.
Deze duiven bijgenaamd “Het zenuwpilletje” werd gespeeld op een jong van 6 dagen en de motivatie van de baas ofwel er werd vooraf extra aandacht aan deze duivin gegeven om haar nog meer te motiveren.

 

Het "Zenuwpilletje"

De bijnaam heeft deze duivin te danken aan de zenuwen die zij haar baas bezorgt door het slechte binnenlopen. Vorig jaar werd al eens 2 uur en 10 minuten verspeeld voor dat ze binnen was. Gerrit had toen al van alles geprobeerd om haar binnen te krijgen van steentjes, doffer los, hele hok los enz. maar dat alles had geen effect. Gelukkig verspeelde ze nu “maar” 11 minuten voor ze naar binnenkwam.
Het hok is opgebouwd met duiven van Wim Muller en Peter de Haan en regelmatig wordt een bonnetje gekocht. 

Een mindere ervaring was de keer dat een duif door “Gijs” de kat van de buren werd opgegeten. Maar de mooie ervaringen zijn in de meerderheid waarbij de overwinning op Bordeaux tot nu toe de mooiste is.

We hebben erg genoten van het bezoek bij deze gezellige duivenmelker waar regelmatig gelachen kon worden.

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Will & Falco Ebben

Gebr. van Toor

Theo de Kruijk

Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

A. Engelen

Comb. Verweij-de Haan

Cor Drost

M. van Ginkel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens