Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Florent Goris (Heist op den Berg België) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  21-8-2009
 

Florent Goris (Heist op den Berg België) - “De Meester van het licht” (bron: Victor Vansalen). Eén der grootste Belgische kampioenen aller tijden, de man met meer kennis van duiven in zijn kleine teen dan de meesten van ons samen in ons hoofd.

Hieronder volgen enkele interessante inzichten en methoden van deze helaas overleden grootheid.

 1. Zijn complete vliegploeg werd in de glorie jaren gekoppeld op 26 november, dat is niet uitzonderlijk, zeker niet in België, Echter tien dagen voor deze datum (16 november dus) worden de lampen op de hokken aangezet vanaf 06.30 uur tot 23.00 uur. Vanaf dat de duiven gekoppeld zijn gaan de lampen dag en nacht aan tot de jongen gespeend zijn!
 2. In die periode van dag en nacht licht gaan de duiven niet naar buiten voor training en zelfs niet even voor plezier..
 3. Dit belichting systeem heeft volgens Goris geen nadelige gevolgen op het ruiproces omdat de duiven op 16 november wanneer het licht aangestoken word nog niet geheel klaar zijn met de rui. Enkele jaarlingen uitgezonderd.
 4. Eind januari word gestopt met lichten, en gaan de duiven soms nog even verder met de rui waar ze in november mee gestopt zijn, zo vallen er zelfs nog enkele oude staartpennen.
 5. Het systeem van belichten bij die eerste ronde heeft volgens hem ook nog een groot voordeel dat duiven niet verkeerd in de nesten vliegen door de invallende duisternis, geen kapotte eieren en mooi volle kropjes bij de jonge garde.
 6. De eerste ronde jonge duiven die afgezet worden eind januari worden vanaf die data belicht van 06.30 tot 23.00 uur. (nooit bij de tweede ronde!)
 7. Wanneer er een paar jongen zijn die door het belichten hun vijfde pen ruien word er gestopt met extra licht. De jongen zullen dan niet verder ruien (althans de overgrote meerderheid).
 8. Bij punt 3 had Florent iets gezegd over de jaarlingen, door het lichtsysteem bij de jongen zijn er volgens hem enkele jaarlingen die na het grootbrengen van de jongen (in december en januari) opnieuw beginnen met de rui, maar ook die stoppen na 1, 2 of 3 pennen (zie bij ons in 2007 met ruiende duiven in februari 3 x op TT in dat seizoen). Als tweejaarse  is het rui proces wederom normaal.
 9. Op de laatste zaterdag van maart worden de weduwnaars herkoppeld, worden ze de eerste twee vluchten gespeeld en word alles weer weggepakt.

U kunt het hele verslag lezen in Kampioenen klappen uit de biecht (1987) van Victor Vansalen. Florent Goris was één der voorlopers van het spel met licht en donker, nu zo’n 30 jaar later doet iedereen het. De één wat extremer dan de ander, maar lichten, verduisteren of bijlichten doen we allemaal dunkt me. Sommige alleen met de jongen, anderen weer alleen met de ouden maar het spel met licht en donker, de voeding en CompuStam zijn drie van de belangrijkste verbeteringen op ieder zijn duivenhok. Deze 3 zijn er verantwoordelijk voor dat vluchten overheerst werden door enkelen en nu zo extreem sneller en makkelijker verlopen voor bijna iedereen.

De Nieuwe Koerier Film met Peter Boskamp.

Ik zal hier niet teveel over vermelden, voordat ik het weet zit mijn Mailbox weer vol met negatieve prietpraat (reclame, vriendjespolitiek etc). Maar de nieuwe film (augustus 2009) is een sensatie, Peter Boskamp uit Beek verteld hier zeer uitgebreid en deskundig over “de natuurlijke weg”, zo weinig mogelijk medicijnen, natuurlijke producten, weerstand verhogen, zelf zien en voelen of een duif in orde is en laat zien wat hij ziet via de microscoop.
Toevallig kom ik ook nog even op de dvd in beeld, ik was duiven keuren in Den Bosch toen Peter Boskamp gezondheidsonderzoek daar gefilmd werd. Voor iedereen een aanrader. Eind van het jaar kom ik er op terug.

Op eigen hok

Gaat het niet zoals gehoopt met de jonge duiven. We verspelen niets, dat is een groot voordeel. We hebben twee eersten gewonnen waaronder zelfs één van het ACG maar toch komen ze niet goed genoeg. Wat heb ik anders gedaan dan vorig jaar:

 1. Bijna al mijn Janssenduiven zijn gekruist met het beste van het beste, en deze kruisingen vliegen op dit ogenblik nog voor geen meter.
 2. Vorig jaar speelde ik de duiven op nest en nu op de deur.
 3. Vorige jaren liet ik alle jongen zitten, de duiven met 'vitessespieren' waren dan de Asduifjes jong, nu heb ik voor de eerste vlucht reeds geselecteerd op duiven met een “eendaagse fond spier”, maar met 1800 mpm zie je die niet van voren (2009-08-15)
 4. Vorig jaar had ik droge mestmethode (omdat ik op nest speelde), nu word er gekrabd.
 5. Dit jaar hebben we “rare vluchten” qua verloop, weer en aankomsten.
 6. En dit jaar heb ik bij een aantal “vreemde” duiven een lichte colli gehad, iets wat we in 40 jaar nog nooit hadden gezien op ons hok met onze stam ingeteelde Janssens.

Nu hebben we morgen de nationale derby der Junioren nog, en dan nog 4 natourvluchten, hierop moeten enkele duiven zich nog laten zien om te mogen blijven. In de hand zijn het allemaal plaatsjes, hierop is reeds streng geselecteerd. En nu weet ik dat “slecht gebouwde jongen” bijna altijd de jonge duif kampioenen zijn en de “goed gebouwde jongen” het als jaarling wel gaan doen, maar toch is het even wennen.
De beste duiven volgens mij voor 2010/2011 zijn: 09-1832703, 723, 795, 5919338, 346, 358, 368 en 378 (allen duivinnen).
Morgen zaterdag 22 augustus zien we of er vroege duiven zijn gevallen, de duiven werden maandag 10 augustus nog een keer uitgerookt met Koudijs Droogontsmetter, krijgen op 18,19 en 20 augustus een eiwitcapsule en de schuifdeur word in plaats van de dag van inkorfing reeds op dinsdag de 18e opengezet, de duiven hebben dan 3 hele dagen op nieuwe koppeltjes te vormen en worden op deze verliefdheid ingemand. Als het niet loopt zoals je wil, gaan we niet indutten maar juist aan de slag!!

Afgelopen week 15 augustus was het ook weer zo’n  raar verlopen vlucht vanuit St. Quentin. De eerste duif in onze club pakt 1820 mpm bij Jaap Bakker (de hokkenspecialist), de zeer goede speler Piet Beerda is 7e tegen 300 duiven met 1676 mpm, wij zijn zelf 8e met 1658 mpm, de superspeler Wim van Dijk komt pas op plaats 27 met 1541 mpm. En met een normaal verlopen vlucht kan het niet zo zijn dat Piet Beerda 17 minuten na de eerste klokt, wij 19 minuten en Wim van Dijk zelfs 41 minuten na de eerste duif.
Wel leuk detail is dat Jaap Bakker 3 weken op vakantie was, de duiven verzorgt werden door Reind van der Weij en dat ik ze klaar mocht maken voor de NPO vluchten met voor jaap een prachtig vervolg met 5e NPO St. Quentin had hij echter geluisterd dat had hij ook gelijk de aangewezen (nu 9e en 3e getekende) ;-)

Even terug komen op vliegprogramma 2010 afdeling 11

Bijna 100 mailtjes, briefjes of telefoontjes kreeg ik over “mijn” gedachtes betreffende het vliegprogramma. Maarliefst 90 waren het met me eens, 6 liefhebbers niet, maar naar bleek hadden ze niet goed gelezen. Op internet  waren er een paar tegenhangers betreffende de afstand of het lossen van oude met jonge duiven tegelijk maar dat zijn tegenstanders van ondergetekende, en het maakt niet uit wat ik zeg, ze zijn tegen als Beute voor is.
Ik had de column ook even naar twee bestuursleden gestuurd van onze afdeling, van èèn daarvan kreeg ik gelijk bericht. Hij wenste geen columns van mij onder ogen te krijgen..
Hij reageerde de laatste jaren niet als ik lof uitte over onze afdeling, bestuur en vervoer, maar reageerde nu wel toen ik eens iets tegengas gaf...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Van Hoeck-Noel

Theo de Kruijk

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. Maas & Zn

Cees van Heijst

J. Doldersum & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Combinatie Bruggeman

Johan Hamstra

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!