Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De zakdoek Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  6-9-2009
 

Als je een landkaart pakt, daar de uitslag van Nationaal Bourges naast legt en die plaatsen aanstipt waar vroege duiven vallen dan valt er nog meer: Je mond open van verbazing. De kopduiven zitten zowat allemaal in dezelfde streek, de veelgenoemde en geroemde regio Nijlen, Kessel, Berlaar, Putte en reken daar Vremde deze keer dus ook maar bij.

Een collega noemde het ‘vallen op een zakdoek’ en hij verwees naar Nederland. Daar zie je soms ook een overdonderend meesterschap in een bepaalde regio maar  dat is veelal aan de west of oostkant van een samenspel.

Op de bewuste Bourges was dat anders. Dat er links of rechts (west of oost) minder of beter gespeeld wordt kan je verklaren door de wind. Zo werd van Bourges de westkant (Vlaanderen) weggevaagd en ook de oostkant (Limburg).

Maar… waarom lukte het liefhebbers die voor of achter genoemde regio liggen, dus IN de vlieglijn, NIET om vroeg te pakken? De wind maakt (meestal) het verschil in de breedte, niet in de diepte.

GEEN TOEVAL

Was het toeval? Moeilijk aan te nemen. Liefhebbers in de genoemde regio domineren bij neutraal weer op prestige vluchten als Bourges te vaak, zowel provinciaal als nationaal. Ongetwijfeld liggen die mannen goed maar al even ongetwijfeld is het niet de ligging alleen.

Verder valt het op dat zowel in Nederland en Belgie vaak het best gespeeld wordt in de zuidoosthoek van een samenspel. Die regio ligt in de provincie ook zuid oost maar, zoals gezegd, hun successen daar alleen aan wijten lijkt me te kort door de bocht.

ORLEANS

Zelf zit ik in Nederland ook in de zuidoosthoek en in mijn woonplaats wordt vaak goed gepresteerd. Vaak dus maar niet altijd. Bij sterke wind mee worden we weggevaagd. Ik moest daaraan denken toen in Antwerpen Orleans provinciaal werd gespeeld.

Dat was in 2007 of 2008 (de tand des tijds knaagt soms ook aan mijn geheugen) maar ik herinner me nog dat er een stevige zuidwester stond. ‘Nu zullen die mannen uit ‘de zakdoek’ er niet aan te pas komen’ meende ik.

Maar wat dacht je? Ook nu vielen de kopduiven in Nijlen, Berlaar, Putte, Kessel en omstreken. Ik hoor Marcel Wouters Westmalle nog zeggen: ‘Je kan nog zo goed spelen, je komt normaal 5 minuten te kort tegen die gasten.’  Een andere kampioen had het over 10 minuten inleveren en hij voegde er aan toe: 5 Minuten door een betere ligging en 5 minuten door betere duiven.

GOEDE DUIVEN

Liefhebbers willen niet graag gezegd hebben dat ze in een samenspel spelen waar ze minder concurrentie hebben. Als je alles en iedereen moet geloven lijkt iedereen in een streek te wonen ‘waar de concurrentie moordend is’. Flauwe kul.

Er zijn wel degelijk regio waar de concurrentie sterker is en daartoe mag je m.i. de ‘zakdoek’ rekenen, dat kleine gebied rond Nijlen en Berlaar dus. Niet voor niets dat mensen als Engels, Van Hove Uytterhoeven (en reken daar Dirk van Dijck uit Zandhoven maar bij) al velen voorzagen van goede duiven.

INTERESSANT

Weet U wat nu een interessante vraagstelling is? Of iemand ooit van Ludo Claessen zou hebben gehoord als die in de zakdoek woonde. Of zou hij dan nòg befaamder zijn?

En soms vraag ik me ook af of mannen als Van Hove Uytterhoeven en Engels op veel vluchten Nationaal ook zo zouden presteren als ze pakweg in Turnhout zouden wonen.

Van het laatste geloof ik niets. Naar mijn idee zouden ze nog wel goed zijn maar niet zò.

COMBINATIE

Zoals gezegd wordt elders, denk aan Dordrecht in Nederland, ook vaak het best gepresteerd in de zuidoosthoek van een provincie. Is misschien een van de oorzaken dat het veelal westenwind is en duiven de gewoonte aannemen een bepaalde vlieglijn aan te houden?

Ik weet het niet.

Waarvan ik wel overtuigd ben is dat er behalve de wind nog iets is dat een rol speelt bij de trek van de duiven. Kwaliteit.  

CIRKEL

Wat ik bedoel is dat wanneer ergens liefhebbers met klasse duiven kort bij elkaar wonen de trek beïnvloed wordt door de goede duiven van die mannen. Die nemen de mindere duiven van die regio als het ware op sleeptouw.

Die mindere komen ook op de uitslag wat niet het geval zou zijn als hun thuishok in een streek lag waar de kwaliteit minder is. En zo maken die goede de cirkel rond en maken een streek nog dominanter.

Ik heb jaren gehad dat ik amper een echt goede kweekte, andere jaren kweekte ik er meerdere.

Als die dan vorm hadden arriveerden ze vleugel aan vleugel, stonden geklasseerd aan de kop van de uitslag en... werden gevolgd door kwalitatief mindere duiven. Die vlogen OOK kop, wat ze niet gedaan zouden hebben, daarvan ben ik overtuigd, als op hetzelfde hok allemaal slechte duiven zouden zitten.

VROEGER

Vroeger frustreerden in Nederland liefhebbers uit West Brabant, met name Steenbergen, een hele natie door hun overwicht op de overnachtfond. Ik heb geweten dat er in Antwerpen een 1e prijs provinciaal gewonnen werd van Barcelona toen het concours in Steenbergen bijna gesloten was.

En je hoorde het aloude verhaal: In West Brabant werd zo goed gespeeld vanwege een betere ligging, de duiven zouden naar het westen afwijken, richting het licht van de ondergaande zon.

Toch waren enkele Limburgers zo slim (of is het nuchter?) er duiven te halen en Piet de Weerd transfereerde er een aantal naar Duitsland.  Later waren de rollen gekeerd en jammerde men in West Brabant dat tegen Limburg amper te spelen was vanwege een betere ligging.

Dat ze daar de West Brabanders bestreden met de eigen wapens drong niet tot ze door. Overigens is de situatie in Nederland gewijzigd was betreft overnachtfond. Nu zitten de goede meer verspreid, ook (of vooral?) in het uiterste noorden.

VERNEDEREN

De mannen van de zakdoek proberen te vernederen door de klasse van hun duiven te negeren lijkt me niet slim. Voor je er erg in hebt vernederen zij jou. Opnieuw!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Van Elsacker-Jepsen

Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Haesen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Cor Drost

Gertjan Knoop

Fondunie 2000

Johan Hamstra

Nico Jan Koenders

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!