Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar Supercup SMN Ysbrand Kaptein, Akersloot Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  15-9-2009
 

Na het seizoen als alle winnaars bekend zijn is het de gewoonte dat het bestuur van Stichting Marathon Noord alle kampioenen bezoekt om te feliciteren en dat met een bloemetje te onderstrepen.
Dit zijn natuurlijk leuke bezoekjes want wie wil niet gehuldigd worden na een seizoen en als een bestuursafvaardiging daarvoor naar je toekomt wordt dat helemaal gewaardeerd.

Bezoek bij de winnaar

Soms is bij de liefhebber nog niet bekend op welke plaats in de eindrangschikking hij geëindigd is en dan is het helemaal leuk.
Hoewel het bestuur dit met veel plezier doet is het een hele klus want de winnaars zitten verspreid over het hele land.
Daarnaast is het aantal te winnen prijzen en kampioenschappen steeds groter aan het worden. Het kost dus soms even tijd om iedereen te bezoeken.
Een afvaardiging van het bestuur moest op bezoek bij iemand die een prijs won die dit jaar voor het eerst wordt gewonnen kon worden, de Supercup Marathon Noord.

De Supercup

Deze prijs is in het leven geroepen door TopPigeons en de mannen achter TopPigeons hebben zich voor drie jaar garant gesteld om de prijs te verzorgen.
Het is al niet eenvoudig om bij Marathon Noord vroeg in de uitslag te komen omdat uitsluitend de 1e of 2e getekende kans maken maar om de Supercup te winnen moet een wel heel bijzondere prestatie worden geleverd.
Om zich als winnaar te laten huldigen moet een zo groot mogelijk aantal series (1e en 2e getekende in de uitslag) worden behaald op zowel de middag als ochtendlossingen.
Maximaal kunnen dat er 6 zijn, 3 bij de middaglossingen (St. Vincent, Montauban en Bordeaux) en 3 bij de ochtendlossingen (Barcelona, Marseille en Perpignan).
Om een maximum te behalen moeten alle 12 getekende duiven prijsvliegen op alle 6 hiervoor genoemde vluchten, een wereldprestatie dus.

Toen de eindstand was berekend bleken 2 liefhebbers elk 5 series behaald te hebben en elk 11 getekende duiven in de prijzen te hebben.
Bij gelijke stand zou het behaalde aantal punten doorslaggevend zijn en daardoor werd Ysbrand Kaptein uit Akersloot winnaar voor Rob Schouten uit Warmenhuizen.
Toeval of niet, beide mannen eindigen ook als eerste en tweede in de eindstand bij de ochtendlossingen alleen is Rob daar eerste en Ys tweede.
Beide wonen ook niet ver van elkaar in Noord Holland en waren vorig jaar tweede en derde op de ochtendlossingen dus kunnen we niet spreken van toevalstreffers want daarmee bereik je niet zo’n fantastische prestatie.
Hoe moeilijk het is om prijs te vliegen op de ochtendlossingen blijkt wel uit het feit dat er maar 22 deelnemers zijn die op alle 3 vluchten punten verdiend hebben.
De winnaar bij deze moeilijke Supercup competitie werd dus Ysbrand (voor velen Ys) Kaptein uit Akersloot die ook tweede werd op de ochtendlossingen en 6e bij de middaglossingen bij Stichting Marathon Noord.
Het is niet de eerste keer dat we Ys tegenkomen in de kop bij de eindstanden want in 2007 eindigde hij al als eerste bij de ochtendlossingen en in 2008 werd hij op dezelfde discipline 2e achter Jan Schreurs met 0,07 punten verschil.

De duiven

We mogen Ys rustig onder de grotere liefhebbers scharen want met zo’n 180 duiven in de winter en 120 jongen beschik je over een flinke kolonie duiven. Dat blijkt ook uit het aantal duiven dat wordt gespeeld want er werden op de 6 Marathon Noord vluchten totaal 160 duiven ingekorfd wat een gemiddelde van net boven de 25 per vlucht is.
Des te knapper is het om dan telkens de eerste en tweede getekende te constateren, Ys heeft dus niet alleen goede duiven maar heeft er ook nog goed kijk op want anders lukt dit niet.
De basis van de duiven stamt af van de Gebr. Brügemann en Eijerkamp-Muller uit de lijnen van “Madonna” en “de Genaaide” en een van Wanroy duif via Eijerkamp uit de lijn van de “Friedhelm”.
Daar zijn een paar constante duiven uitgekomen die al een paar jaar regelmatig kopvliegen en waarvan er nu een aantal naar het kweekhok verhuizen.
De oude duiven worden op het nest gespeeld en ingespeeld met de programmavluchten. De jongen gaan alleen op de natoer mee en worden niet verduisterd.

Dit jaar treedt Ys ook op als mentor voor zijn overbuurjongen van elf. Deze melker in spé loopt vaak bij Ys en maakt zo kennis met de duivensport. Het is de bedoeling dat Ys een klein hokje neer gaat zetten zodat deze jonge melker het spel in de praktijk kan leren. Voor een timmerman als Ys zal dat geen probleem zijn en wie weet waar dat nog toe gaat leiden.

Op de vraag “wat is je mooiste ervaring in de duivensport” kwam zonder nadenken het volgende antwoord “de 8e nationaal Barcelona in 2000”.
De kampioenschappen werden verdiend met de volgende resultaten bij Marathon Noord:

Middaglossingen Ochtendlossingen
St. Vincent 25, 39 Barcelona  3,4
Montauban 25, 285 Marseille  13
Bordeaux  93, 114 Perpignan  19, 61
  
Iemand waar Ys veel respect en waardering voor heeft is Rinus van Bohemen die hij al vanaf zijn jeugd kent, toen al bij de kampioenen speelde en dat nu nog steeds doet.
Tijdens ons bezoek was Jan Roelofs ook aanwezig die liet weten volgend jaar ook weer van de partij te zijn bij Stichting Marathon Noord dus de concurrentie wordt weer groter.
Na een gezellig avondje kletsen over duiven vertrokken we weer huiswaarts in de verwachting dat we zeker nog eens terug moeten voor een huldiging naar dit sterke Noord Hollandse fondcentrum.
Of we dan Ys weer moeten bezoeken weten we nog niet maar dat het een geduchte kanshebber is heeft hij ons wel duidelijk gemaakt.

De felicitaties werden namens Stichting Marathon Noord dit keer overgebracht door
voorzitter Hans Wolfsen (r) en Rob Koeman (l).

Heimen Huisman

Bron: www.marathonnoord.nl

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Super Fondclub G.O.U.

Familie Huizer

Comb. Gerritsen

IFC Zeeland

Nico Jan Koenders

Will & Falco Ebben

De Marathonvliegers

Dick-Jan & Stephan Göbel

M. van Ginkel

Nico Haesen

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!