Voor de 2e kampioen middaglossingen moest het bestuur van Marathon Noord dit jaar naar het Oosten van het land en wel naar de plaats Ulft waar de 58 jarige Jan Bruins woont samen met zijn broer Gert. Wat is er makkelijker voor Marathon Noord als er een bestuurslid, Gert te Pas, ook in deze plaats woont om deze kampioen te huldigen zou je denken.
Maar dit bleek toch niet zo makkelijk als in eerste instantie gedacht. Want wat was er aan de hand? Jaren geleden liepen de nu 66 jarige broer van Jan en Gert te Pas samen bij de fysiotherapeut op de loopband en als een kwajongen zette het bestuurslid deze stiekem steeds sneller.
Toen broer Gert dat merkte was er hommeles in de praktijk. Maar nadat Gert te Pas nogmaals zijn excuus had aangeboden was er toch snel een afspraak gemaakt met de sympathieke broers. U begrijpt dat de ernst waarmee dit wordt geschreven overdreven is en meer een aanleiding was om met een glimlach terug te kijken.
De liefhebber
Motto: Regelmaat en niet knoeien!
Jan is een vrijgezelle ambtenaar en is werkzaam bij de plaatselijke plantsoenendienst. Op jonge leeftijd is hij al besmet geraakt met de postduivenbacil net als zijn andere broer Theo die ook duiven heeft. Deze eervolle 2e plaats bij Marathon Noord, in de “mooiste en eerlijkste competitie”, volgens Jan is een hoogtepunt in zijn duivencarrière.
Het tweede kampioenschap van Marathon Noord middaglossingen 2009 werd behaald met de volgende resultaten:
- St. Vincent 43e met “De 776” soort Henk Wegh uit Lochem
- Montauban 31e met “De 151” soort Stefan Weisz uit Elten
- Bordeaux 19e met “De 151” soort Stern x Weisz uit Elten
Alle prijzen werden gewonnen door doffers op jongen van ca.7 dagen.
Duiven en hokken
In de ruime tuin heeft Jan 3 tuinhokken staan, waarvan er 2 zijn onderverdeeld in 2 afdelingen, met een totale lengte van 18 meter. De hokken staan al 40 jaar op dezelfde plek. In al die jaren is er weinig aan vertimmerd. Hier vind je geen vloerroosters, mechanische verluchting, speciale verlichting of andere moderne zaken op en in het hok. Bij de jonge duiven wordt gebruik gemaakt van drogemest methode. De andere hokken worden dagelijks 2x gekrabd. In de winter mag broer Gert ook helpen de duiven verzorgen ( hokken krabben ) maar in het seizoen doet Jan alles alleen. Zelfs in de pauze van zijn werk gaat Jan dan naar huis om de hokken nogmaals te krabben. Maar wat hij dan belangrijker vindt, is het observeren van de duiven. Waar heb ik dit meer gehoord en gezien? Op de hokken verblijven in de winter ca. 100 duiven, waarvan 13 kweekkoppels. Op de vraag wat voor rassen en soorten dit zijn kregen wij als antwoord dat "de duiven afkomstig zijn van diverse regionaal bekende liefhebbers". Namen noemen deed Jan niet omdat hij bang was iemand te vergeten. Hij maakt een uitzondering voor Stefan Weisz uit Elten waarvan diverse goede duiven naar Ulft zijn verhuisd. Er worden plusminus 80 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik die op het jonge duiven vluchten worden gespeeld.
Systeem, medische begeleiding en de geheimen van de kampioen!
Aan medische begeleiding doet Jan zo min mogelijk. Het eerste geheim van Jan is: “Regelmaat en niet knoeien”. De hokken worden wel voor aanvang van de vluchten “uitgerookt” met een Koudijs rook ontsmetter. Tegen het geel krijgen de duiven een Spartrix tablet opgestoken en bij terugkomst van de vluchten krijgen de duiven elektrolyten in het water. Op de vraag van Gert te Pas of er meer geheimen zijn omdat het dit jaar zo goed is gegaan, kreeg hij als antwoord: “de kalender” . Dat bleef echter een geheim voor ons want helaas kregen wij die niet te zien. Aan de hand van deze kalender bepaalt Jan het koppelen van de duiven voor de vluchten omdat hij een voorstander is om een heel koppel te spelen op jongen van 7 dagen oud. Belangrijk is volgens Jan ook dat afgelopen winter alle dakpannen zijn schoongemaakt, die in 40 jaar helemaal dicht waren geraakt met vuil. Deze schoonmaak is zeker de verluchting in de hokken ten goede gekomen. De duiven krijgen het gehele jaar Garvo vliegvoer en tijdens de vluchten ook van Beijers “de Koopmans mengeling”. Soms krijgen ze voor het inkorven wat pinda’s extra.
Zomaar wat vragen aan de 2e Kampioen middaglossingen.
V - Doet Jan bestuurlijk of organisatorisch iets binnen zijn vereniging of organisatie? A - Binnen de vereniging is Jan een manusje van alles, die altijd klaar staat om te helpen. Dit zijn de mannen waar verenigingen op draaien. Ook zit Jan in de tentoonstellingscommissie en zit hij in het bestuur van de Pyreneeën club.
V - Sinds wanneer lid van Marathon Noord? A - “Sinds een jaar of 15.”
V - Wat is de leukste ervaring in de duivensport? A - Jan beleeft dagelijks veel leuke dingen met en aan de duivensport. Het behaalde 2e kampioenschap middaglossing . Jan geniet ook als andere liefhebbers met zijn duiven goed vliegen waarbij als voorbeeld noemt: Martijn Willemse uit Doetinchem en Jos Derksen uit Etten. Ook het voorbereiden van de duiven op de vluchten en van de thuiskomst geniet deze liefhebber. Het in handen hebben van de duif na de vlucht doet Jan wat speciaals.
V - Wat zijn je vervelendste ervaringen? A - De roofvogels en de coli onder de jonge duiven (dit jaar daardoor 13 dode duiven).
V - Wie is voor jou een voorbeeld in de duivensport? A - Wijlen Jan Stern, volgens Jan was dat een grote persoonlijkheid.
V - Wat kan en moet er veranderd worden in de duivensport? A - het seizoen verlengen en geen 2 fondvluchten in één weekend. Jan had het fond enquêteformulier van de NPO al ingevuld en opgestuurd.
V - Heb je andere hobby’s? A - Vroeger voetballen. En op de vraag en vrouwen dan, begonnen de broers te lachen.
Het is een gezellige avond geworden waar ik veel dingen heb gehoord en gezien die ik ook al jaren bij de grote kampioen uit Soest Henk de Bree van dichtbij heb gezien en meegemaakt zoals: de liefde voor de duiven, het fanatieke, het schoonmaken van de pannen (Henk deed/doet dat elk jaar), de duiven veelal uit de regio, de oude maar ”goede” hokken, het schoonmaken tijdens de pauze, en de administratie.
Namens Marathon Noord brengt Gert te Pas de felicitaties over.
Wel was ik erg blij dat Gert erbij was voor de vertaling tijdens het gesprek.
Wij wensen Jan en Gert nog vele gezonde en succesvolle jaren toe.
Bestuur Marathon Noord
|