De duiven zitten nog in de rui of zijn er net weer doorheen en zien er als plaatjes uit. We hebben het over de late herfst en wintertijd De beursen staan al weer op het programma en velen zullen de gang naar Rosmalen, Kassel, Oostende of Houten weer maken. Het is ook leuk en gezellig weer vele andere liefhebbers en vrienden te ontmoeten en even gezellig bij te praten. Sommigen wagen er zelfs een overnachting aan en dan wordt er tot diep in de nacht “bijgepraat”, zij het met een ietwat rode neus, de blikken in de ogen zijn wel iets waziger en de bewegingen wat trager. De volgende dag is er een duidelijk choline tekort, maar de meeste ervaren het gewoon als het bekende hamertje in het hoofd.
Ja, en dan maar wat rondlopen op de beurs. De niet oplettende liefhebber ziet nooit wat nieuws en de oplettende goede speler zegt nooit wat hij gezien heeft. Men een intelligente blik in de ogen zie ik die vele liefhebbers dan in menige voerzak of voerbak kijken. We laten de granen de granen door de handen rollen en knikken goedkeurend of trekken wat met de neus. Wat die liefhebbers gezien hebben……wie het weet mag het zeggen. Velen menen het n.l. wel te weten. Ik wil daar nu niet op ingaan. Het gaat me nu even niet om de kennis van de duivenliefhebbers. Ik wil het nu alleen even hebben over het uiterlijk van het voer.
“Dat ziet er mooi uit meneer”zegt de liefhebber tot de verkoper. Ja,ja dat is een heel mooi voertje wat u hebt uitgezocht. De duivenliefhebber doet nog een duit in het zakje: “ook mooi schoon gepoetst”. “ja,ja maar we gebruiken geen olie hoor” liegt de verkoper en er wordt keihard mee gevlogen. “Het is allemaal puur natuur” jokt hij.. Negen op tien is het namelijk niet de waarheid. En vertel Willem nou even geen sprookjes, daarvoor zit ik net even te lang in het vak. Daarvoor heb ik net even te vaak met eigen ogen gezien en ervaren hoe het werkt
Vloeistof spray-systeem
Er wordt olie over het voer gedaan, of er wordt meestal vlak voor de poetsmachine een vloeistof spray-systeem geïnstalleerd. Een sprayer vernevelt de olie over het voer en is veel zuiniger in gebruik dan het toevoegen van olie in de menger. Waarom men dat doet? Omdat het erg moeilijk is alle stof uit het voer te verwijderen. De olie bindt zich aan het stof en wordt zo verwijderd.
Er kan wel 70% tot 90% olie bespaard worden op die manier. Deed men vroeger 2 – 3 liter olie op 1000 kg voer, nu kom je met 200 ml tot 300 ml al een heel eind. Prima toch? Dat is toch ideaal? Op het eerste gezicht is dat juist. Er zijn fabrikanten die het absolute minimum gebruiken en dan zie je dat ook niet aan het voer. Ik zie daar dan ook geen enkel probleem ten opzichte van de kwaliteit. Maar zeg het dan gewoon. Zeg dan gewoon: we sprayen het voer heel licht, om de meeste stof eruit te halen. Waarom altijd maar weer die leugens?
Als er meer olie op het voer zit, ziet het er wel prachtig uit. Echt een klasse beter dan een natuurlijk voer. Maar ook dan durft men te beweren: nee meneer….. puur natuur!! Hoe lang worden we nog belazerd? Wrijf je over het voer in de hand, dan voel je gewoon de olie. Je ruikt het ook. Sommigen gebruiken zelfs een anijsolie. Slim toch? Lekkere geur, de duiven eten het graag. Ze eten er zelfs meer van…. Allemaal goed?
Waarom oliën?
Een natuurlijk voer wat niet met olie is behandeld ziet er dof en bleker uit dan een mooi geolied voer. De onwetende liefhebber zal eerder een mooi voer kopen dan een natuurlijk voer. Waarom? Hij koopt immers met zijn ogen, de duiven kopen het voer niet. Dat weet de fabrikant maar al te goed. Zo kun je van oud voer weer mooi laten glimmen. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar dat het kan gebeuren. Een goede fabrikant zal echter altijd kiezen voor kwaliteit.
Welke oliën?
Om het voer te laten glimmen gebruiken we o.a paraffineolie (vloeibaar kaarsenvet), sojaolie of anijsolie. Voor de spray-systemen worden speciale lichte oliën gebruikt, die goed vernevelen. De olie wordt in de menger toegevoegd of in de voorraad reservoir gedaan van het spray-systeem. Tijdens het mengen bindt de olie zich aan het stof. Dit wordt gemakkelijk uit het proces verwijdert. De spray installatie is instelbaar. Daar kan ik dus precies hetzelfde mee doen. Of wat ruimer afstellen, zodat het voer mooi gaat glimmen, of minimaal afstellen, zodat praktisch alleen het stof wordt gebonden. Het voer ziet er dan ook heel natuurlijk uit.
Voordelen en nadelen
Het nadeel van een geolied voer is, dat een deel van het stof wat in het voer aanwezig is, nu aan de korrels kleven. Je ziet dat niet, omdat het allemaal zo mooi glimt. Als de olie verdampt is ( na 3 – 4 maanden) valt het stof van het graan en heb je dus het stof in de zak zitten. Een geolied voer sluit de korrel af, zodat die niet meer kan ademen. Dat gaat op den duur ten koste van de kiemkracht. Zorg er daarom voor, dat u altijd vers voer koopt en koop niet te veel in het voren.
Een 100% natuurlijk voer is nog steeds wel te koop. Kijk maar eens goed om je heen op de beurs, dan zie je het verschil duidelijk. Natuurlijk gereinigd voer ziet er doffer uit. Het ruikt ook natuurlijk, zoals graan hoort te ruiken.Het voordeel is dat het kiemkrachtig blijft. Het nadeel is, dat er een klein beetje stof in de zak kan zitten en dat het minder mooi oogt. Ook de fabrikanten die minimaal gebruik maken van een spray-systeem vallen wat mij betreft onder de categorie “natuurlijk voer” Ook hier is het voer maar minimaal bewerkt en ziet het er natuurlijk uit.
Kies je voor mooi of kies je voor gezond?
Ik heb er geen enkel probleem mee als een fabrikant ervoor kiest zijn voeders mooi te poetsen en te oliën. Maar zeg het dan gewoon er sta er niet zo over te liegen heren verkopers!!!
|