Sinds 2008 is er weer aandacht voor de beste duif over de laatste 3 seizoenen. Voor deze bijzondere prestatie werden weer prijzen beschikbaar gesteld voor zowel de vluchten met middag en ochtendlossingen. Om in dit klassement hoog te eindigen moet een duif gedurende 3 jaar als eerste of tweede getekende meegaan en prijsvliegen. De vluchten die hiervoor meetelden waren 2007 (Bergerac, St. Vincent en Tarbes) en voor 2008 en 2009 waren dat (St. Vincent, Montauban en Bordeaux). Totaal waren er in die 3 jaar 9 vluchten waarop prijs gevlogen kon worden. Nou telt bij de overnacht de leeftijd wat minder omdat je daar regelmatig oudere duiven in de uitslag ziet staan maar toch is het een wereldprestatie hoog in deze competitie te eindigen want alleen al op de 9 prijsvluchten is al zo’n 9000 Km succesvol afgelegd door deze toppers. Na het opmaken van de stand bleken liefst 4 duiven instaat geweest te zijn 8 keer in de uitslag te komen dus moest het aantal punten uitsluitsel geven over de uiteindelijke winnaar. Hoewel er maar één de echte winnaar kan zijn het natuurlijk stuk voor stuk toppers die hoog in dit klassement eindigen. De uiteindelijke winnaar werd in 2009 de combinatie Gooyer uit Amsterdam die inclusief de winnende duif in deze reportage aan u wordt voorgesteld.
De liefhebbers
De combinatie bestaat uit vader Klaas (74) en zoon John (46) die op ongeveer 50 meter van elkaar wonen. Ze kregen dispensatie om op twee erven te vliegen en zodoende met de beperkte ruimte die er is leuk met duiven te kunnen spelen. Klaas is getrouwd met Annie “en nog steeds heel gelukkig” zoals hij zegt en John, aankomend ITer, is getrouwd met Carmen. Vanaf zijn jeugd had Klaas gedurende een jaar of 20 duiven maar is gestopt en heeft toen 25 jaar geen duiven meer gehad. Ongeveer 10 jaar geleden is Klaas weer begonnen nadat hij regelmatig bij een andere liefhebber ging kijken en is John ook “besmet geraakt” zoals Klaas verontschuldigend zegt. Klaas speelde in het begin op het hokje bij hem thuis het programmaspel maar John is direct op de overnachtfond begonnen.
De omschakeling van vitesse naar overnachtfond levert nog steeds discussies op omdat Klaas met zijn vitesse achtergrond geneigd is de duiven te krap te houden naar de mening van John.
De accommodatie
Over de accommodatie valt het nodige te zeggen en leuk daarbij is o.a. dat onder vader en zoon de nodige rivaliteit aanwezig is over wat de “beste” hokken zijn, welke “titel” beide voor zich opeisen. Zonder iemand tekort te willen doen konden we hier zien dat om duivensport te beoefenen geen enorme hokinstallaties nodig zijn maar ook met beperkte ruimte gepresteerd kan worden. Het hok bij Klaas is 3 meter lang en heeft nog het meeste weg van het gangbare idee over een duivenhok. De hokjes bij John lijken meer op de hokken die gebruikt worden om sierkippen onder te brengen en zijn +/- 1,70 hoog met veel lucht door want rennen tegen de voorkant zitten de duiven eigenlijk altijd buiten. Op de vloer in de hokken ligt stro en grit zodat deze niet vaak schoongemaakt hoeven te worden. Om de hokken was net nieuwe bestrating aangebracht wat aan de ex stratenmaker Klaas wel overgelaten kon worden.
De duiven
Ondanks deze kleine behuizing zijn er relatief veel duiven want er overwinteren ongeveer 70 duiven en er worden 80 jongen gekweekt. Dat kan natuurlijk omdat de jongen de hele dag in de ren zitten en alleen de sterkste duiven dit volhouden. Die 80 jongen vinden ze overigens teveel daarom zij ze wel aan het inkrimpen. Deze jongen worden pas opgeleerd als het jaarlingen zijn. Als het een beetje goed weer wordt worden ze door henzelf opgeleerd en dan krijgen ze wat vitesse en natoervluchten. Het africhten doen ze veel zelf en weinig in de vereniging ook om te voorkomen dat de duiven in de mand een besmetting oplopen. “We hebben nooit zieke duiven en we geven ook niets want dat mág niet van John”, zegt Klaas. Mocht er toch één zijn die wat oploopt wordt de duif in een konijnenhokje gezet om uit te zieken. Deze handelwijze werd geleerd bij Henk Hendriks uit Wormer waar ze veel dank aan verschuldigd zijn. Op de vraag hoe de rolverdeling is zegt Klaas “ik ben de verzorger en John is de architect”. Welke uitspraak tot enige hilariteit leidt bij John want hij wist dit schijnbaar zelf ook nog niet.
Spelmethode en verzorging
De duiven worden op het nest gespeeld waarbij niet wordt gekeken naar de stand. Spelen met grote aantallen duiven is hier niet aan de orde, vaak worden met niet meer dan 10 tot 12 duiven ingekorfd. In aanloop naar de overnachtvluchten worden de duiven gespeeld op een paar vitesse en midfondvluchten en soms een dagfondvlucht. Al pratend kwam aan de orde dat Klaas tweemaal per jaar op vakantie gaat waarbij éénmaal tijdens het seizoen net vóór de overnachtvluchten waarop John zegt, “het is verschrikkelijk dat hij tijdens het seizoen met vakantie gaat, hoe durft hij dat te doen!“ De ideeën over de training die duiven nodig hebben zijn hier misschien wel wat onorthodox want John vertrouwt geheel op de kwaliteiten die een postduif nou eenmaal heeft en gevoegd bij een goede gezondheid moet dat voldoende zijn om een overnachtvlucht succesvol te volbrengen. Zoals hiervoor is geschreven mag de medische verzorging geen naam hebben hoewel Klaas in het nieuwe seizoen wel de mest wil laten controleren voor zijn eigen gemoedsrust.
De winnende duif
De beste duif bij Marathon Noord over de afgelopen 3 jaar is de NL04-1851889 een vale doffer. Aan vaderskant stamt deze doffer af van Peet en Paloma Solleveld uit Maasdijk (Aarden, Braakhuis) en aan moederskant van Henk Hendriks (winnaar 1e nat. Munchen) uit Wormer met rassen Aarden, Braakhuis en de 131/lijn van Jan de Weert. In het overzicht hieronder is te zien hoe deze duif winnaar werd.
- 2007 St. Vincent (1077 km) 153
- 2007 Tarbes (1084 km) 96
- 2008 St. Vincent (953 km) 276
- 2008 Montauban 59
- 2008 Bordeaux (927 km) 86
- 2009 St. Vincent 281
- 2009 Montauban 145
- 2009 Bordeaux 50
We waren op bezoek bij een combinatie die op een ontspannen manier met duiven speelt maar gaat voor het beste resultaat. Dat doen ze door met elkaar te dollen en op zo´n manier elkaar te motiveren en we zijn er van overtuigd dat hier het plezier in de duivensport nog ruim aanwezig is. We wensen Klaas en John nog veel duivenplezier met elkaar en feliciteren hen met deze mooie prestatie.
Voorzitter Hans Wolfsen (r) feliciteert de combinatie met het behaalde resultaat.
Bron: www.marathonnoord.nl
|