Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Jong of niet meer Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  2-10-2009
 

De leeftijd dat volgens de dokter een man af en toe zijn prostaat eens moet laten controleren heb ik al lang bereikt. Ondertussen heb ik er een vijand gekregen: de spiegel.

Die weelderige gitzwarte haarbos verdwenen? De rimpels die als rivieren over mijn gelaat zijn gaan slingeren. Ik KAN het niet aan zien.

En afgelopen nacht deed ik al helemaal geen oog dicht. Want wat was er gebeurd?

Terwijl ik meende dat een bevallig blondje, je weet wel van het ‘nbbb type’ (no brains, big breasts’) mij indringend aan keek hoorde ik iemand roepen ‘opzij ouwe lul of ik rij je van je sokken’.

NORMAAL?

Maar soms vind ik het leven dus wel leuk. Met name als de thermometer in de buurt van de 25 staat. Dan zie ik opwaaiende zomerjurken en dansende goedgevulde T-shirts.

Ben ik een viezerik? Om van die twijfel verlost te worden ben ik gaan informeren bij generatie genoten en jongeren, wel allemaal mannen. En die stelden me gerust. ‘Je bent een man’ zeiden die ‘God heeft mannen zo gemaakt’. Daarom kijk ik naar, of beter ‘zie ik’ zulke zaken.  

Bij koud weer moet een man het doen met blote buiken en dat spreekt me minder aan. Dan wil ik zo’n meisje wel eens toeschreeuwen ‘denk toch aan je gezondheid en bekommer je niet om de mode’.

Maar ik doe het niet, het wordt weer zomer, dan is er weer genieten, met name van duivensport. En die is bij mij sinds 2005 drastisch veranderd.

ANDERS?

R Frost vertelt in zijn boek ‘the road not taken’ hoe hij tijdens een wandeling in het bos op een T-splitsing stuitte. Hij twijfelde welke richting uit te gaan, het pad dat al veel bewandeld was of dat nog weinigen hadden gekozen. Hij opteerde voor het laatste ‘and that has made the difference’ zegt hij.

Heel mijn leven had ik voor het gemakkelijke en door de meerderheid bewandelde pad gekozen. Dat van het weduwschap. Soms met duivinnen maar… ook op weduwschap.

‘Waarom speel je geen ‘dubbel’ vroegen sommigen. Dubbel? Hmmm. Zo lang zo goed gespeeld en dan ineens het geweer van schouder veranderen?

Dat durfde ik niet goed want, zei Stan Raaymakers altijd: ‘Dubbel weduwschap IS het niet, dat wordt vooral in Duitsland en Noord Nederland gespeeld en daar zijn ze achter.’

Maar het liet me niet los.  

TOCH

En dat vanwege:

  • Maar de helft duiven te moeten houden om met evenveel duiven te spelen.
  • De gedachte niet meer met duivinnen te hoeven leuren.
  • Sportgenoten die tevreden zijn.
  • En dan was er die gast die ‘ouwe lul’ riep. ‘Ouwe lullen’ gaan niet mee, die durven niet  veranderen en zo wilde ik dus niet zijn.

En vanaf toen, voorjaar 2005 dus, veranderde duivensport voor mij totaal.

In de rennen waarin de weduwduivinnen zaten zette ik ‘kwekers’ en de vliegploeg werd gehalveerd. Als ik voorheen met 30 weduwnaars van start ging moest ik daar 60 duiven voor houden.

Nu hoefde ik maar 30 duiven te houden om met 30 te kunnen spelen.

Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Minder voer, meer zuurstof, minder stront, minder pluimen in de ruitijd; een genot.

CLUB

Nog goed herinner ik me de eerste keer dat ik in 2005 met de duiven aanschoof aan de inkorftafel.

Ik was gewend dat de inmander van dienst me vroeg ‘is dit echt een doffer?’ want mijn duiven zijn nogal klein. Als een enorme uitslag werd gemaakt merkte men soms gekscherend op ‘die A.S. kweekt ze nu zo klein dat ze door de spijltjes van de manden ontsnappen’.

Maar nu reikte ik als eerstgetekende een duif aan die wel degelijk een duivin was. De volgende ook en dat bleef maar duren. ‘Wat ga jij nu doen?’ werd me gevraagd. ‘Met duivinnen spelen’ zei ik dan en men was tevreden.

Wat meer evenwicht was goed voor de sport. Ik besefte ook wel dat het mogelijk een kwestie was van de dood of de gladiolen maar kan U nu zeggen (afkloppen natuurlijk) dat het gladiolen werden.

ALPHENSE PIET

De duivinnen vlogen van quit af zo enorm dat Piet belde of hij mocht komen ‘letten’. Vroeger had die duiven gehad, nu tijd en weer interesse. ‘Kom maar’ zei ik, ‘je gaat wat meemaken’.

Hij wist wat ik bedoelde. Hij had mijn tuin onderhouden en als ik de duivinnen los liet waren sommige 3 uur later nog niet terug. De zon stond die dag hoog aan de hemel, de wind uit het noorden en de avond die volgde sportgenoten in de put.

Toen de duiven vielen kon Piet niet nalaten een dorpsgenoot te bellen, die had nog niets, ‘hier bij A S vliegen ze de ramen er uit’ brulde die. Hij had genoooten, kocht een hok en de club kreeg er een lid bij.

ZO SIMPEL

Of dubbel weduwschap dan niet ingewikkeld is? Integendeel, niets simpeler dan dat. Duiven scheiden, na de vlucht tot het donker samen laten en dat is het. Voor het spel de duiven geen maanden scheiden maar af en toe eens samen laten want als duivinnen dan onderling paren levert dat later problemen op.

Of er dan geen nadelen zijn? Ikzelf ondervond er een, je gaat weinig goede doffers hebben, dat kan nooit aan de kwaliteit liggen wel aan het systeem.

Een systeem dat vooral ideaal is voor mensen die weinig ruimte hebben, omdat zoals gezegd, je meer rendement uit minder duiven haalt.

TOT SLOT

Waarom ik niet dieper inging op ‘het systeem’? Dat is omdat succesvol dubbel weduwschap spelen op diverse manieren kan. Als ik dit tik zie ik met een schuin oog op tv ‘dames’ in T-shirts met dansende inhoud. Ik wend me af en pak geeuwend een sigaret.

Nooit te oud om te leren, kennelijk een normale man, hoewel… En ik moet denken aan die allochtone en knappe serveerster in dat restaurant. ‘Neemt U meNU?’ vroeg ze.

‘Even wachten, eerst eten’ zei ik.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Fondunie 2000

Nico Haesen

Nico Jan Koenders

Hans de Ruig

Will & Falco Ebben

Huub Hermans

IFC Zeeland

Van Elsacker-Jepsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Cees van Heijst

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens