Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nationaal vliegschema Meerdaagse Fond Open printvriendelijke pagina
John Bosman  5-10-2009
 

Deze mail doe ik u toekomen op persoonlijke titel. Mijn bedoeling met deze mail is om een discussie aan te zwengelen omtrent het meerdaagsefond programma op het nationaal vliegschema. Ik vind dat over het voorgestelde niet goed is nagedacht. Naar mijn idee is dit niet wat fondminnend nederland wil. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de uitkomst is van de enquete die onlangs is gehouden.
Naast het feit dat het een behoorlijk zwaar programma is, vind ik dat er een aantal kansen onbenut gelaten wordt en een goede samenhang in bepaalde vluchten ontbreekt in mijn ogen ook.

Zo er is geen drieweekse cylcus voor middaglossing. Daarnaast vindt in het zelfde weekend twee vluchten vanuit Bordeaux plaats, één middaglossing en de ZLU vlucht vanuit Bordeaux een dag later. Hier ligt een kans om een schitterend nationaal concours met ochtendlossing te creëren. Voor de jaarlingen van de liefhebbers op de verste afstanden is haast onmogelijk om deze te spelen, zonder ze in hun eerste fondjaar al over de kling te jagen met vluchten ver boven de 1000 km. Beginnen met een ochtendlossing zo vroeg in het seizoen vind ik onnodig risicovol. Een loodzware vlucht heeft grote invloed op het vervolg van het seizoen.

Om niet alleen maar kritiek leveren, heb ik een alternatief opgesteld. Een alternatief dat in mijn ogen meer voldoet aan de wensen van de fondliefhebbers. Waarbij traditionele vluchten blijven bestaan en mogelijk nieuwe tradities kunnen ontstaan.

Vriendelijk verzoek ik u om dit alternatief in de komende vergaderingen aan de orde te stellen. Enerzijds om een lange discussie op ALV van 17 oktober te voorkomen, anderzijds om onder uw leden te polsen of dit alternatief inderdaad die brede steun krijgt die ik vermoed dat het krijgt.

Het alternatief (in vergelijking met huidig concept):

Bekijk het concept-alternatief in PDF formaat (hogere resolutie).

Voordelen:

1/ Betere opbouw:
Een iets mindere zware start met een middaglossing ipv van een ochtendlossing Een loodzware ochtendlossing kan nadelig zijn voor het vervolg van het seizoen, dus waarom al op de eerste vlucht dit risico nemen. Duiven kunnen in een drieweeks cyclus op een middaglossing worden gespeeld.

2/ Samenwerking Bordeaux:
Bordeaux krijgt uitstraling van een supervlucht. Bordeaux samen werken met ZLU. Één groot nationaal concours met een ochtendlossing ZLU kan pilot draaien met electronisch constateren. Waarom op vrijdag een middaglossing en op zaterdag een ochtendlossing? Beter is om alle duiven in één concours te krijgen.

Voordeel ZLU: geen vrachtkosten, geen kosten voor stempelen en overringen, meer duiven in concours;
Nadeel ZLU: minder vrachtopbrengsten

3/ Afstanden:
Op alle vluchten (muv Orange) korste afstand minimaal 800 km. Voor langste afstanden zijn er drie vluchten waarbij het voor metname de jaarlingen ook nog redelijk te doen is. Op de vluchten waarbij we twee losplaatsen staan is de kortste en de langste afstand nagenoeg aan elkaar gelijk.

4/ Nationaals:
De traditionele triologie vluchten (St. Vincent / Dax / Bergerac cyclus B) blijft bestaan.
4 schitterende "echte" nationale concoursen met 2 middag en 2 ochtendlossingen.

5/ ZLU:
Voor liefhebbers die zich meer richten op de ZLU is de aanvulling van Orange een prima leerschool voor de jaarlingen voor bv. Marseille, Perpignan of Barcelona. Wellicht kan op Orange een dubbeling voor jaarlingen worden georganiseerd á la Bordeaux.

John Bosman
(Kiesman afdeling 9)

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Cor Drost

Gebroeders Homma

Van Elsacker-Jepsen

IFC Zeeland

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens