Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kun je een goede duif ruiken? Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  25-10-2009
 

Ik heb vandaag lang getwijfeld of ik wel een stukje zou gaan schrijven, want wie leest zoiets? Je kunt wel grote idealen hebben, maar zit daar iemand op te wachten? Ik denk het niet, want er is nog nooit iemand geweest, die de duivensport is binnen gegaan, met de gedachte: kom, ik ga is fijn idealistisch met duiven spelen.

Ik zelf ook niet trouwens. Ikzelf ‘koos’ voor de duivensport vanwege een hele praktische reden. Het was mijn oudste broer die me vroeg zijn duiven te verzorgen, omdat hij op vakantie ging met een vriend. Hij ging de kant uit van Spanje.

Op een of andere manier ben ook ik besmet geraakt met het duivenvirus. Ik was ongeveer 12 of 13 jaar toen mijn duivenbroeder naar Spanje vertrok voor enkele weken plezier met de meiden. Ik heb met plezier zijn duiven verzorgd. Enkele jaren later ben ik zelf van start gegaan met een ‘hokkie’ zo groot als een postzegel. Wat trouwens, door diezelfde broer, in elkaar is gezaagd en getimmerd van oude planken-delen.

Zoals, ik al zei: ik had grote en sterke twijfels over mijn schrijverij. En daarom heb ik het ‘roer’ maar honderdtachtig graden omgegooid. Ik ben terug gegaan naar mijn basis. Ik stel me vanaf nu steeds de vraag of ik wel de juiste koers weet te houden. Dat heb ik met mezelf afgesproken. Of ik me daar altijd aan ga houden, dat weet ik niet, maar ik hoop van wel. Eerlijk gezegd.

Terwijl ik dit schrijf, moet ik aan iemand denken, die me na aan het hart ligt. Eigenlijk moet ik zeggen: Lag. Want hij is al jaren geleden overleden. Zijn naam of initialen luidde: T.v.L. Deze jongeman, was een virtuoos met duiven. Hij kon als geen ander – voor een ander – die duif aanwijzen, die precies in dat weekend goed zou presteren. Hoe, deed hij dat nog elke keer weer. Ik heb zo mijn vermoedens...

Ik denk, zoveel jaren, na dato, dat deze bijzondere duivenmelker, een talent had die op zichzelf heel ongewoon was. Voor die tijd zeker. Tegenwoordig zijn er meer melkers die behept zijn met dit talent.
Het talent waar over ik hier spreek zat in zijn neus! Hij kon – dat is mijn idee – de goede duiven met zijn neus aanwijzen. Hij keek op zijn gemak – dus niet effe snel – je duivenhok rond en zei dan: die, daar, die blauwe of die bonte, die gaat het zaterdag vanaf Noyon goed doen. En 7 keer van de 10 had hij gelijk. Tuurlijk, ook mijn duivenvriend van weleer, zag het wel eens een keertje verkeerd. Maar, dan was hij meestal verkouden of zo.

Mijn praktische verklaring voor de kampioenen onder de duivenmelkers is dat die kunnen ‘ruiken’ aan een duif of kolonie of het goed zit of niet.

Ben ik nu van mijn twijfels af? Zo te lezen en te voelen niet. Want, het zal voor velen onder jullie nog lang niet praktisch genoeg zijn. Ik bedoel, mijn bewering, dat een goeie duif anders ruikt dan een mindere vlieger. En dat sommige onder ons dat kunnen ‘ruiken.’

Maar ja, de volgende beter, zal ik maar denken.
Prettige dag verder.

Rob van Hove

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Theo de Kruijk

Comb. Gerritsen

Combinatie Lokhorst

Gert Jan Beute Duivenproducten

Familie Huizer

Aad Beerendonk

Van Hoeck-Noel

M. van Ginkel

Nico Jan Koenders

Team Noel-Willockx

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens