Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Van alles en nog wat - Oktober 2009 (1) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  26-10-2009
 

Gezellige avondjes in den lande. Het is weer begonnen, tussen vrijdag 16 oktober 2009 en vrijdag 19 maart 2010 ben ik elke week weer op pad door het land om een avondje jaarlingen te beoordelen. Wat gebeurt er op zo’n avond; De vereniging die het organiseert zorgt voor een 30 tot maximaal 45 jonge duiven (toekomstige jaarlingen dus), dit moeten duiven zijn die gespeeld gaan worden (nu dus in 2010), ik neem deze duiven in de hand en vertel er mijn eigenwijze mening over. Ik probeer tijdens deze beoordeling de afstandgeschiktheid te voelen (spieren), beoordeel het complete karkas van de duif waarvan de onderbouw in zijn geheel voor mij het belangrijkste is. Kijk naar de pluim, de ligging en kwaliteit van de pennen, de bovenbouw, de verspringing tussen voor en achtervleugel, de oogkwaliteit en probeer in het oog de intelligentie van de duif te vinden of juist het ontbreken er van.

Maar dit is het niet alleen, ik kan bij iedere duif wel het standaard verhaaltje houden maar dat hebben we dan na 10 duiven wel gezien toch?, Er komen nog andere zaken aan de orde zoals: Moderne duivensport, training, het spel met licht en donker, medicatie en of het verkeerd gebruik hiervan, maar ook enkele anekdotes, moppen, geinige voorvallen uit het verleden komen ter sprake. Alles met alles is het een gezellige avond voor mij en soms ook voor de liefhebbers (wanneer ik hun duif hoog beoordeel), mensen die een lage beoordeling krijgen, of waar ik van zeg dat hun duiven slecht verzorgt worden zijn wel eens wat aangebrand, maar ook dat geeft een beetje extra sfeer.

Afgelopen vrijdag de 16e oktober begon het dus in Driebergen, zo’n 35 duifjes zaten er op me te wachten. De zaal zat goed voel, en leuk was dat Gilbert vd Berg (1e Nationaal St. Vincent) ook even kwam kijken. De twee fijnste duifje van de avond waren een kras doffer van Sjaak van Wakeren (soort Gebroeders Limburg) en een blauwe doffer van Cees Oostenbruggen (Soort vd Pol/Vedder), deze kregen met nog een 3 tal anderen een 8,5 op hun rapport.

Combinatie Elskamp en Pieter en Gea Veenstra

Afgelopen week mocht ik ook alle kwekers en vliegers van de Combinatie Elskamp eens door de handen nemen. Bij Gerrit Elskamp en zijn vrouw werden we super ontvangen met koffie en gebakken vis zelfs. De duiven die bij Gerrit zitten zijn van een ongelofelijke kwaliteit, zijn oude stam (46 Verbart), zijn Martin van Zon duiven en zijn Hugo Vlaeminkx duiven zijn van een niveau die je bijna nooit tegen komt. Op de vraag van Gerrit aan mij waarom hij dan de laatste 2/3 jaar voorbijgestreefd word door anderen kwam voor hem een verrassend antwoord. Het systeem! Gerrit speelt zijn duiven nog als 10 jaar geleden, en vooral op de eendaagse mis je dan net de boot. Maar speelt Gerrit op dit ogenblik slecht dan? Nee, zeer zeker niet, maar hij is zelf niet tevreden.

Maar toppers... die zitten er genoeg. Bij de jaarlingen zitten een paar eendaagse fondkanjers, hier gaan we nog veel van horen (Gerrit gaat er aan werken).

Op donderdag 15 oktober waren we te gast bij vrienden. We mochten alle jonge duiven weer in de hand nemen bij Gea en Pieter Veenstra en onze mening er van zeggen. Mijn mening legt Pieter dan naast die van hem zelf voor dat hij definitief een besluit neemt.
Dat het vorig jaar goed was gegaan met de “voorspelling” bleek uit zijn woorden; Mijn besten dit jaar (waaronder de kanshebber WHZB) werden door jou ook hier als beste beoordeelt, knap hoor.
Op Ablis was de voorspelling het leukst, alle Teletekst duiven had ik voorspelt als eendaagse fond, en als dan de helft van de uitslag van Pieter is, is voor hem maar ook voor mij leuk.

Hopelijk komt mijn voorspelling voor 2010 ook weer uit bij Pieter, de gemiddelde kwaliteit voor de eendaagse fond is weer hoger dan vorig jaar bij hem. Supers waren er weer bij uit Mister Blue, Golden Wing en Davinci.
Na een zelfgemaakte nasi maaltijd gingen we voldaan weer terug naar Wilhelminaoord.

Op eigen hok

Gaat het Super. Onze beste duif voor BOTB Eendaagse fond komt met een totaal coëfficiënt op 0,3177. Ik ga er van uit dat hij bij de top 10 komt. De duif van Jan Hooymans en die van gebroeders Fanger komt hoger, maar meer weet ik op dit ogenblik nog niet. Bas Verkerk stuurde me een mailtje met 100% top 10. En hij weet het toch meestal heel goed. Ook Pieter feliciteerde me vast met een top 15 notering. We kijken wie gelijk heeft, spannend...

Dan zou deze praatjesmaker toch mooi op het podium staan op 19 december. Voor BOTB pakte ze in 2009 1e Ablis tegen 1184 duiven, 1e Pihiviers tegen 1023 duiven en 1e Blois tegen 737 duiven.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

J. Doldersum & Zn

A. Engelen

M. van Ginkel

Van Hoeck-Noel

Team Noel-Willockx

IFC Hoogerheide

Gebr. van Toor

Aad Beerendonk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Familie Huizer

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!