Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Onze duiven tijdens de rui en winterperiode (2) Open printvriendelijke pagina
Eddy Noël  4-11-2009
 

In onze vorige bijdrage hadden we het er onder andere over hoe we onze duiven die verduisterd en nadien bijgelicht werden toch vlotjes door de rui heen krijgen door gepast gebruik te maken van ruimengelingen met een hoog benutbaar eiwitgehalte. Daar kwamen nogal wat vragen over. Op zich is dat goed. Da duidt er namelijk op dat liefhebbers zich er meer en meer van bewust worden dat je ook tijdens de rui of winterperiode je atleten top moet zien te houden.

Dekrui

In principe ruien duiven het gehele jaar door. Voorwaarde is dat ze gezond zijn en op constant regelmatige basis goed verzorgd worden. Er is de donsrui die het gehele jaar door verloopt. We kennen de pennerui en er is de “grote” rui waarin alle dekpluimen worden vernieuwd. Ook staart en broekpennen zijn dan volgens een welbepaald patroon aan de beurt. Het is die “grote” rui die enorm belastend en energievretend is voor onze duiven en wat ik in feite bedoel als we het over voldoende aanvoer van vooral benutbare eiwitten heb.
Eens de dekrui goed achter de rug hebben duiven nog 1-2 pennen te vernieuwen. Je moet de dieren op dat ogenblik wel niet “op de honger” houden, doch de aanvoer van benutbare eiwitten kan zeer zeker al flink wat lager liggen.

Te weinig, te veel?

Het komt maar zeer zelden voor dat liefhebbers hun duiven te weinig voederen. Toch kan het perfect zo zijn dat we onze duiven te veel en zelfs veel te veel voer geven maar ze toch niet die dingen binnen krijgen die voor de algemene gezondheid en een perfecte rui absoluut noodzakelijk zijn. Er zijn trouwens wel veel meer problemen die worden veroorzaakt door gebreken in de voeding en verzorging in het algemeen. Hoe je het ook draait of keert, het zijn niet de duiven die de fouten maken, wel de liefhebbers.

Als je zou denken

Oef, het seizoen is voorbij, in de winter komt het allemaal niet zo nauw, denk dan maar rap wat anders zeggen ze hier bij ons.
De moeilijkheid van “goed” voeren is rekening te houden met steeds wisselende omstandigheden en de behoefte aan de verschillende voedingsstoffen in die steeds wisselende omstandigheden. Het is daarom niet overbodig dat de liefhebber iets afweet van voedingsstoffen en duivenvoeders in het algemeen.
 
Het is ook een waanbeeld als zou goed of beter voer zich meteen altijd en geheel rechtstreeks vertalen in betere prestaties. In eerste instantie is het zo dat je door een beter uitgebalanceerd dieet veel gezondere duiven krijgt. Gezondere duiven komen makkelijker en vlotter in conditie en zijn ook in staat die conditie langer aan te houden. Een beetje “onrechtstreeks” kom je op die manier dus natuurlijk wel aan beter presteren toe. Die dingen komen trouwens je gehele duivenkolonie en niet alleen je vliegers ten goede.

Ontslakken

Met ontslakken bedoelt men eigenlijk het verwijderen van de giftige stoffen uit het lichaam. Ieder lichaam bevat die schadelijke afvalstoffen in meerdere of mindere mate. Die komen er doordat de voedingsstoffen die het lichaam tot zich neemt worden omgezet in energie en afvalstoffen. Het verbranden van energie levert steeds en altijd afvalstoffen.
Andere bronnen die voor ongewenste stoffen in het lichaam kunnen zorgen zijn onder andere medicatie, een onevenwichtige voeding, het drinken van verontreinigd water, bedorven voedsel enz. Die verschillende afvalstoffen hopen zich op tussen de darmvlokken en verstoren daar de normale darmflora. Voedingstoffen worden daardoor moeilijker opgenomen.

Afvalstoffen nestelen zich tussen deze darmvlokken waardoor de darmflora verstoord wordt en de werking van de darm steeds minder effectief wordt. Vergiftiging van het lichaam is het gevolg. Een gevolg daarvan is een sterk verminderende weerstand.

Als je morgen bijvoorbeeld de houtkachel aansteekt zal niet alles zomaar opbranden. Er blijft as over. Stel je voor dat je wel op regelmatige tijdstippen je kachel doet branden maar nadien niet de as zou verwijderen. Je kan je wellicht voorstellen dat het niet zo lang goed zou gaan.?

De gulden middenweg

Nu is het ook in dit geval zo dat een gezond lichaam perfect in staat is om ongewenste stoffen via de lever en de nieren uit het lichaam te verwijderen. Is er een “overaanbod”, door een minder goede of verkeerde verzorging slaagt het lichaam daar niet meer of veel moeilijker in. Een ontslakkingskuur zal dan misschien wel eventjes soelaas kunnen brengen, doch weinig zoden aan de dijk brengen als we nadien terug vervallen in een fout verzorgingspatroon. Het probleem is er dan meteen opnieuw.

Vezelrijk dieet

Ontslakken doen we door onze duiven een vezelrijk dieet voor te zetten. Er zijn harde en zachte, korte en lange vezels en voor beiden nog vele varianten er tussenin. Die verschillende vezels onderling fungeren eigenlijk een beetje als een grove borstel waarmee we het darmstelsel netjes kunnen opschonen. Houden we dat drie weken vol wordt alles netjes proper en heeft de gehele darmflora zich kunnen vernieuwen. De duif ziet er dan mooi, perfect rank en slank en in uitstekende conditie uit. Dat is ze trouwens op dat ogenblik ook.

mooi, perfect rank en slank en in uitstekende conditie


Kennen we niet allemaal wel het fenomeen van duiven die voor het seizoen op “lichte” kost staan, er uit zien als plaatjes en trainen als gek?
Komen de wedstrijden er aan willen we het “nekeer tegoei doen”, en na amper een paar weken zien we alleen nog maar schimmen van de duiven die tot voor kort zo goed en dartel trainden en door de lucht kliefden. Iets om over na te denken??.....

Rustmengeling

Vezelrijk dieet ok,  toch moeten we in het oog houden dat die zeker en vast niet te vetrijk is. Weinig vetten en er bovendien rekening mee houden dat het de onverzadigde vetzuren en de ruwvezels zijn die er voor zorgen dat de darmen en de lever gereinigd worden.

Door het feit dat we lager in vet en eiwitgehalte zitten van onze mengeling, betekent dat ook dat we hogere koolhydraatwaardes zullen hebben. Om een goed gebruik van die koolhydraten te bevorderen is het daarom goed er toch enigszins voor te zorgen dat onze duiven wat beweging krijgen. Ik schreef vorige keer al dat het misschien wel makkelijk en handig is de duiven in volières onder te brengen, maar makkelijk en goed zeker en vast niet altijd samen gaan.
Ik realiseer me ook wel dat duur aangekochte duiven in kweekvolières belanden en er liefhebbers zijn die gedurende de winter niet makkelijk duiven uit kunnen laten vanwege de roofvogels. Voor die dieren zijn “ruimere” volières hoe dan ook te verkiezen. Voor vliegduiven kan veel onheil voorkomen worden als we ze uitlaten tussen zowat 11-14 uur. Helemaal veilig is het niet, maar dat is het eigenlijk nooit.

Liefhebber zijnde

Weet je hoe dan ook dat duiven gemaakt zijn om te vliegen en niet om maanden opgesloten te blijven in volières of op het hok. Tuurlijk zijn er mensen die dat doen en er toch in slagen tijdens het seizoen nog te presteren ook. Dat daar dan vaak nogal wat kunstgrepen aan te pas moeten komen om in eerste instantie alles op de rails te krijgen, en in tweede instantie nog meer om het zaakje op de rails te houden is wat anders, maar dat is dan weer een andere discussie.

Kweekduiven en winterkweek

Waar het nu op aankomt is dat we onze duiven waarmee we aan winterkweek willen doen tijdig aan de ontslakkingskuur zetten. Tijdens de winter hebben dieren in de natuur maar een bijzonder karig voedselaanbod. Dat komt eigenlijk een beetje neer op het ontslakken. Waar onder normale omstandigheden ruiende duiven genoeg van alles ter beschikking krijgen zullen we toch voor onze dieren waar we vroeg mee willen gaan kweken zelf een beetje vervroegd voor “koning winter” moeten gaan spelen. Een karig vezelrijk dieet wordt hun deel. De dekrui is als het goed is namelijk al lang achter de rug en voor de groei van de laatste pennen is een goed uitgebalanceerd wintervoer meer dan toereikend. Door en met het wintervoer krijg je ze netjes strak in het pak.
Een paar dagen hulp van wat vitamine E + Selenium en 3 tot 5 voederbeurten met een eiwitrijke kweekmengeling brengt de dieren sowieso in perfecte conditie om alles vlot te laten verlopen voor een geslaagde winterkweek. De jongkies van nu zijn onze kampioenen van de toekomst!
 
Vitamine E

Gekend als antioxidant en als bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. We vinden ze terug  in kiemende zaden en dan vooral in tarwekiemen. We kennen het gebruik van tarwekiemolie om de duiven voor te bereiden op de kweek. Een voordeel van tarwekiemolie is uiteraard de Vitamine E. Een nadeel is dat het een olie is. Oliën zijn vetten en die leveren meer dan dubbel zoveel energie als koolhydraten. Die hoge caloriewaardes zijn niet aan onze opgesloten duiven  besteed. Die kunnen ze helemaal niet verbruiken en dan zou het effect van onze ontslakkings mengeling al gauw weer teniet gedaan worden. Een tweede minpunt is de aard van de in tarwekiemolie aanwezige vetzuren

Selenium

Werkt complementerend met Vitamine E. Het ene kan niet goed zijn werk doen zonder het andere zeg maar. Dat is de reden dat je deze twee bij voorkeur tegelijk aan je duiven geeft. Selenium speelt trouwens een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
Tekorten werken nefast op het immuunsysteem, vertragen het herstel na inspanning hebben een minder goede spierwerking tot gevolg.

In een volgende bijdrage gaan we verder met de een winterplanning voor onze kweek en/of vliegduiven waarmee we niet aan winterkweek gaan doen. Probleemloos en kort bij de natuur de winter doorkomen legt meteen een goede basis naar komend competitieseizoen toe. Aan volgevreten, dempige, stijfgeworden atleten hebben we niets. Dat is al lang niet meer de basis om een gans seizoen met de besten te wedijveren.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Lokhorst

M. van Ginkel

Gertjan Knoop

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Will & Falco Ebben

Comb. Gerritsen

Johan Hamstra

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens