Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Sluipmoorderdaars? Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  5-11-2009
 

Zo af en toe loop je op korte tijd verschillende goede liefhebbers tegen het lijf en dat gebeurde mij onlangs weer. En merkwaardig was dat steeds hetzelfde onderwerp ter sprake  kwam: Wel of niet kuren tegen paratyfus en wel of niet enten.

Het was oktober, ikzelf had juist een twaalfdaagse kuur beëindigd dus men begrijpt dat ik voor een kuur ben. Of ik er juist aan deed? Ik doe het al vele jaren en zou dat niet doen als ik er niet in geloofde.

Warom zou ik?

Maar niet iedereen denkt er zo over. ‘Mijn duiven zijn kerngezond, waarom zou ik kuren?’ zei een Zuid Hollands kampioen. Die gedachtegang sluit aan bij die van de Belgische dierenarts Marien, niet alleen een kundige dierenarts maar ook iemand die met duiven speelt als weinig andere.

Die is dus ook tegen kuren terwijl diens collegae De Weerd en Van der Sluis dan weer voor zijn. Wel zei ik tegen de Zuid Hollandse kampioen dat duiven gezond kunnen lijken maar toch smetstofdrager zijn en daarom een voortdurende bron van gevaar.

Dienaangaande zal het voorbeeld van een zuiderbuur me altijd bij blijven.Ondanks talloze kuren stak na een kortstondige verbetering de kwaal steeds weer  de kop op.

Paratyfus?

Het woord alleen al bezorgde hem haaruitval tot hij het niet meer aankon, bijna al zijn duiven opruimde en wat bleef liet hij onderzoeken. En wat bleek?

Een oude rakker van 7 jaar was na al die kuren NOG besmet terwijl die er voortreffelijk uitzag, ooit goed had gepresteerd en gezonde kweek gaf. Op advies van de dierenarts werd hij toch maar van het hok verwijderd en... de man kende nooit problemen meer.

Dat was dus zo’n smetstofdrager.

Dat kan

Het verraderlijke aan die duif was dus dat die zo gezond leek. Hij was de laatste die je er van zou verdenken andere letterlijk te verzieken. Daarom dat sommige dierenartsen salmonellabacteriën sluipmoordenaars noemen. Je kan ze door een kuur een kaakslag toedienen maar sommige stammen zijn zo hardnekkig dat ze opstaan en terugslaan.

Verschil tussen anderen en mij is ook dat ik graag duiven bijhaal. Die komen veelal eerst op een ander hok maar daar kom je ook bij en bacteriën kunnen zich verspreiden via je schoeisel of kleren. Dokter H de Weerd beweert dat onderzoeken uitwezen dat tot een kwart van alle duiven salmonella hebben. Daarom hoeven die dus niet waarneembaar ziek te zijn maar ze vormen wel een voortdurend gevaar.

En als waar is wat hij zegt (een kwart besmet) maak ik me niet wijs dat die pakweg 60 duiven van mij allemaal ‘kiemvrij’ zijn. Het is ook daarom dat ik geen risico neem en kuur.

Waarmee en hoe lang?

Vroeger had je Altabactine. Ik vond het goud. Als je dat enkele dagen gaf, op welk tijdstip in het jaar deed er niet toe, zag je de conditie van de duiven spectaculair stijgen. Dat is helaas uit de handel maar gelukkig is het voor een beetje dierenarts een koud kunstje iets samen te stellen dat ongeveer het zelfde is.

Verder zijn er verschillende producten in de handel om paratyfus te bestrijden wat de mogelijkheid biedt af te wisselen. Punt is namelijk dat paratyfus complex is en er veel ziektestammen zijn waarvan de meeste, als je afwisselt, aan de beurt komen.

Hoe lang kuren?

Zeker niet te kort! Zo was er eens die ‘wonderpil’ die je maar eenmalig op hoefde steken. Die pil verdween even snel als die gekomen was vanwege prul en niets anders. Met een enkel pilletje of een eendaagse kuur krijg je bijna geen enkele ziekte onder controle. 

Enten?

En enten dan? Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. Zowel onder de kampioenen die ik sprak als onder dierenartsen. De meeste Duitse dierenartsen bevelen het aan. Ik ben tegen, dat is niet wetenschappelijk onderbouwd maar ik heb al te veel ellende gezien na zo’n enting, vooral als niet vooraf werd gekuurd. Ook enten vlak voor het koppelen is vragen om heel grote problemen.

Zo zat ik in de 80-er jaren zelf tot over mijn oren in de zorgen, de naam van het probleem was ‘paratyfus’. Er werd hulp ingeroepen, de duiven kregen een kuur en werden nadien twee maal geënt met een tussenpoos van drie weken.

De tweede enting gebeurde half november en de wetenschapper van dienst had me geadviseerd minstens een maand te wachten met koppelen. Na de entingen stuikten de duiven helemaal ineen maar herstelden zo snel dat ik de raad van de wetenschapper in de wind sloeg en kort na de tweede enting koppelde.

En dat heb ik geweten; de kweek flopte volledig. Gelukkig was er voldoende tijd om alsnog jongen te fokken en nog gelukkiger was dat dezelfde duiven die zo ziek waren geweest en er vervolgens niets van terecht brachten met de kweek later presteerden als nooit tevoren.

Verkeerd

Wat velen wel eens willen vergeten is ook dat je alleen duiven mag enten die kerngezond zijn wat ook geldt voor paramyxo en pokken. Alleen gezonde duiven zullen na enting weerstand op bouwen en door een kuur  vóór je ent bereik je dat veel ziekteverwekkers worden geëlimineerd. Bij echte problemen zou je na een kuur dus 2 keer moeten enten beweren sommige specialisten zoals ik in de 80-er jaren deed.

Hier past echter de kanttekening dat de huidige medicijnen beter zijn maar de  ziekteverwekkers ook sterker.

Interessant

Wat betreft enten zonder voorafgaande kuur hoorde ik een interessante anekdote van H. Jaren terug presteerden diens duiven zo rotslecht dat hij vreesde dat ze paratyfus onder de leden hadden.

‘We zullen het gauw weten’ zei zijn zoon die dierenarts is. ‘We geven ze een spuitje.’ Aldus gedaan en nadien vielen ze om van ellende. Nu wisten ze het zeker: paratyfus. Duiven die daar aan lijden kunnen dat spuitje kennelijk niet hebben, vandaar die kuur vooraf. 

Gelijk?

Of je in het najaar wel kan kuren? Dan ruien duiven toch en moet je daar met medicijnen toch afblijven? Gelukkige bijkomstigheid van medicijnen tegen paratyfus is dat die de rui niet nadelig beïnvloeden. Alleen oppassen met Baytrill.

Heeft dierenarts Marien, die tegen blind kuren is, gelijk of diens collegae die voor kuren zijn. Ik weet het niet, maar neem geen risico en kuur. En geen mens die me navolgde heeft dat ooit berouwd.

Heeft dit schrijven U aan het twijfelen gebracht?

Dat is geen probleem. Een echt probleem heb je pas als je geen twijfels meer hebt en denkt alles te weten. Dat probleem heb ik dus niet.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Comb. Verweij-de Haan

IFC Zeeland

Aad Beerendonk

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

Marcel van Zanden

Gebr. Maas & Zn

Comb. Gerritsen

Gebr. van Toor

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens