Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Hans Eijerkamp & Znn. halen uit op de dagfond in de Noordelijke Unie Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  7-11-2009
 

Elk jaar wordt weer hard gestreden om de kampioenschappen en vaak tekent zich in de loop van het seizoen wel af wie we op het podium mogen verwachten. De concurrentie is op elke vlucht weer moordend en vaak kan men zich niet veroorloven één steek te laten vallen.
Per onderdeel wordt vaak ook wel gespeculeerd wie de kanshebbers zijn. Maar die rol ook waarmaken is voor weinigen weggelegd.
Dat het kampioenschap op ééndaagse fond door Hans Eijerkamp & Znn een fel begeerde titel is weten velen wel maar ook voor hen is het geen “appeltje eitje”. Er moet ook door hen heel hard gewerkt worden om topresultaten te bereiken. En als dat dan lukt is ook bij Hans en zijn zoons de vreugde niet minder want ook zij weten wat er voor is gedaan om het resultaat te bereiken.
Velen zullen dan denken “Eijerkamp, ja makkie met al die duiven en kwaliteit, dat is eenvoudig”. Dat het tegendeel waar is bewijzen de voorgaande jaren want de eerste kampioenschappen werden toen ook niet allemaal door deze combinatie behaald.
Maar dit jaar werd uitmuntend gepresteerd op de ééndaagse fond wat resulteerde in het eerste kampioenschap bij de Noordelijke Unie (NU).
Om kampioen te worden bij de NU moest op 3 dagfond vluchten, Chateaudun, Blois en Chateauroux top gepresteerd worden.
Op deze 3 vluchten werden door Hans Eijerkamp en Znn 85 duiven gespeeld en werden 45 prijzen behaald. Dat is een prijspercentage van bijna 53% waarmee ze ook bewijzen niet afhankelijk te zijn van een toevallige duif.

Hieronder de uitslagen waarmee het kampioenschap behaald is:

  • Chateaudun, 4.465 duiven, 546 km: 3, 11, 18, 101, 200, 251 enz.  23 mee
  • Blois, 5.618 duiven, 611 km: 2, 6, 60, 78, 317, 355 enz.  22 mee
  • Chateauroux, 3.437 duiven, 670 km: 4, 8, 14, 17, 18, 20, 21, 39, 76, 77, 82 enz. 40 mee

Hok accommodatie van Hans Eijerkamp & Znn

Verloop van het seizoen

Voorafgaand aan het seizoen werden plannen gemaakt en werd bepaald waarop de focus dit seizoen zou liggen.
Er werd in onderling overleg besloten dat het seizoen helemaal zou worden afgestemd op het behalen van een vluchtoverwinning en een topklassering bij de kampioenschappen op de ééndaagse fond in groter verband zoals de Regio, NPO, Nationaal en de NU.
De concurrentie op hoger niveau is groot dus waren deze doelstellingen niet de meest eenvoudige en dat geeft ook direct aan dat ze in Brummen gaan voor het hoogste en dat is een typering die past bij vele kampioenen op allerlei gebied.
Verzorger Piet Schrijvers, die samen met Evert-Jan Eijerkamp de verzorging voor hun rekening nemen, konden dus flink aan de bak en wisten wat hun “opdracht” was. Dat die opdracht aan beide besteed was en hen motiveerde, bleek bij het opmaken van de eindstanden.
Half januari werden de duiven gekoppeld en kregen de kans om zelf jongen groot te brengen. Na het spenen van de jongen werden de doffers op weduwschap gezet.
In derde week van april werd begonnen om de duiven te spelen op de korte vluchten om het ritme er in te krijgen. Tijdens deze eerste weken werd het hok een beetje verduisterd om vroegtijdige pennenrui te voorkomen.
Vanaf het begin tot de eerste dagfondvlucht werden de duiven wekelijks gespeeld.
In de weken die voorafgingen aan de dagfondvluchten werden de duiven zelf gelapt of werden ze gespeeld op een vlucht vanuit Duffel (161km).
Dagelijks moesten de duiven tweemaal verplicht een uur trainen. Om de duiven aan het vliegen te houden werd de vlag of de pigeonflyer gebruikt.
Vóór het inkorven werden nooit de partners getoond maar deze zaten bij thuiskomst wel te wachten op de wederhelft.
En dan is het hopen dat de vorm komt en de voorbereidingen leiden tot de resultaten waarop gehoopt wordt.
Dat vanzelfsprekend presteren in de duivensport niet bestaat weet iedereen maar dat met heel veel inzet en doorzettingsvermogen wel meer kans gemaakt wordt weten ze in Brummen ook en daar gaan ze dan ook voor.
Dat het dit keer fantastisch heeft uitgepakt is te zien in het overzicht hieronder en ook is daarbij te zien dat de concurrentie op de loer heeft gelegen.

Kampioenschappen ééndaagse fond Noordelijke Unie 2009

Onaangewezen

1. H. Eijerkamp en Znn
2. T. van de Pol
3. P. Veenstra
4. W.K. Corton
5. W. & F. Ebben
6. N.J. Koenders
7. C. & G. Koopman
8. Lotte Eijerkamp
9. Klein Haneveld
10. Gebr Helsdingen

Aangewezen

1. N.J. Koenders
2. H. Eijerkamp en Znn
3. M. Sangers/Paul
4. M.J. Strijker-M
5. B. Grolleman en
6. J. Hooymans
7. E. v. Aalten
8. Comb. Boeve & Dr
9. B. Awater
10. Ralf Swidurski

Totaal

1. H. Eijerkamp en Znn
2. N.J. Koenders
3. B. Grolleman en
4. M. Sangers/Paul
5. P. Veenstra
6. Ralf Swidurski
7. Comb.Boeve & Dr
8. E. v. Aalten
9. C. & G. Koopman
10. B. Awater
 
Dat naast het onaangewezen kampioenschap ook nog de tweede plaats werd behaald bij het aangewezen kampioenschap en de eerste overall bewijst dat ze ook nog aardig kijk hadden op de aangewezen duiven.

Tijdens het seizoen heb ik éénmaal mogen meemaken hoe het gaat tijdens de thuiskomst van de duiven op een dagfondvlucht.
Vooraf maak je daarvan een voorstelling want je denkt “Duiven maken daar al zolang een belangrijk deel uit van het leven en ze hebben het allemaal wel zo’n beetje gezien”. Dat bleek echter totaal anders. Met verbazing heb ik gezien hoe het er toegaat, de spanning vooraf en de ontlading na aankomst van de eerste duiven. Dat tekent ook de duivensporters in hart en nieren. Dat ze er alles maar dan ook alles voor willen doen om het hoogste te bereiken, in één woord, FANTASTISCH.

Lotte Eijerkamp

Bij het onaangewezen kampioenschap zien we op plaats 8 ook nog Lotte Eijerkamp staan. Met Gerard Boesveld als verzorger werden daar de vluchten afgewerkt met alleen weduwduivinnen.
En ook daar ging het als een trein en werd zelfs de eerste op Blois in zone 2 van de NU gespeeld. Over de 3 vluchten werd een prijspercentage van bijna 58% behaald met uitschieters van 70% en ook dat dwingt respect af.

En verder...

Dat Hans veel heeft gedaan voor de Nederlandse duivensport en dat nog steeds doet wil ik hier niet onvermeld laten.
De liefde die er is voor de duiven is er ook voor de duivensport en aandacht daarbij ook voor de jeugd. Het is op die manier niet alleen bouwen aan verbeteren van de eigen prestaties maar ook anderen helpen om in de duivensport verder te komen en dat is zeer te waarderen.

Tot slot feliciteren we de familie Eijerkamp en alle medewerkers met deze prachtige resultaten en wensen ze alle goeds.

Vlnr. Evert-Jan Eijerkamp, Gerard Boesveld, Piet Schrijvers en Hans Eijerkamp

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Van Hoeck-Noel

A. Engelen

Theo de Kruijk

Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Gebr. Maas & Zn

M. van Ginkel

Will & Falco Ebben

Comb. Verweij-de Haan

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens