Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het is even wennen Open printvriendelijke pagina
Vieux Bleu  13-11-2009
 

Viel het u ook zo op toen u in Rosmalen kwam? Er heerste een duidelijk nieuwe sfeer die tot uitdrukking kwam in lange rijen blije gezichten. Waar je ook keek, opgewekte en vrolijke duivencoaches. Dat kwam natuurlijk omdat het NPO-bestuur en directie iedereen bij de ingang hartelijk verwelkomden, ze een joviale klap op de schouder gaven en honderduit praatten over het nieuwe elan! Want de duivensport zal nooit meer hetzelfde zijn na de ‘vlucht naar de toekomst’. Mensen werden de stand van onze organisatie ingezogen door de lonkende leuzen en posters en de goedlachse medewerksters van het bureau. De frisse wind rook werkelijk heerlijk en beïnvloedde alle onderdelen, bewierookte de stands en – misschien heb ik het me verbeeld – zelfs de duiven op de bovenverdieping zagen er mooier uit dan anders. Sommige mensen bleven uren in verrukking kijken naar die showduiven. Vroeger keek men er niet naar om, toen telde alleen de beurs en de huldiging.

Ach, had u het ook niet graag gewild? Ik wel! Misschien heb ik me als oude rot teveel laten meeslepen door de euforie in de persberichten en had ik stiekem echt gehoopt dat de kiem van verandering al een klein beetje zichtbaar zou zijn geworden. Natuurlijk, in een aantal officiële toespraken kwam de nieuwe weg en het aanstaande beleid wel aan de orde. Ook bij andere gelegenheden wordt de ambitie niet onder stoelen of banken geschoven. Dat is allemaal dik in orde, het geeft alleen nog niet het gevoel dat de aanstaande verandering al echt doorleefd wordt.

Kent u die mop van die ongeneeslijk zieke man die bij de dokter komt? Hij vraagt de dokter om advies en diens antwoord is “U moet veel modderbaden nemen”. Op de vraag van de patiënt of dat dan helpt antwoordt de dokter: “Dat niet, maar dan kunt u alvast aan de grond wennen”.

Ik moest aan dit mopje denken toen ik eens aan prakkiseren was over de opmerkelijke verschuivingen die in de afgelopen periode hebben plaatsgehad. Vorig jaar nog meldde Albert Jan de Jong aan de Algemene Ledenvergadering dat hij een rijk man was, aangezien hij getrakteerd werd op gratis modderbaden in de pers en met name op internet. Die vuilspuiterij van hooligans op de diverse fora was hem een doorn in het oog en hij nam er openlijk afstand van. Inmiddels moet iemand hem hebben overtuigd van het feit dat al die uitlatingen eigenlijk contraproductief zijn. Want die boodschappen op internet waren voornamelijk een signaal dat er een schrijnend gebrek was opgetreden in Veenendaal: Het ontbrak aan communicatie, inspraak en verantwoordelijkheid. Het lijkt erop dat daar langzaamaan een verandering in komt.  Zo verscheen uiteindelijk toch de lang aangekondigde digitale nieuwsbrief, komen er landelijke bijeenkomsten en kunnen mensen zich melden voor panels. Kortom, inspraak en communicatie worden opgepakt. Communiceren is echter een werkwoord, dus het zal een soort tweede natuur van de huidige bestuurders moeten worden om de leden te vertellen waar ze druk mee zijn. Transparantie is dan het sleutelwoord. Al die verhalen over Veenendaal en over bestuurders, ze zijn ontsproten aan fantasierijke breinen, bij gebrek aan echte informatie. Mensen kleuren nu eenmaal plaatjes in als ze alleen maar lijntjes zien.

Er is nóg wat nodig om tot een effectieve verandering te komen en dat is verantwoordelijkheid, leiderschap. Besturen is niet als achter het stuur kruipen van een bolide en gas geven. Het heeft meer van paardrijden. De goede ruiters doen dat door aan te voelen wat het paard wil en kan en de teugels een beetje te laten vieren. Wel laten voelen dat er sturing is, maar verder vooral eigen initiatief laten tonen. Zo’n paard verschilt niet zoveel van een duif, dus dat gevoel moeten ook onze duivenbestuurders kunnen oproepen. Niet krampachtig aan de teugels rukken, de sporen diep in de flanken wegduwen en de oogkleppen opzetten. Dat levert een dollemansrit op die voor paard en ruiter slecht af kunnen lopen. Juist het communiceren, aanvoelen en leiden door ruimte te geven, dat levert resultaat op.

Als je goed hebt gekeken waren er in Rosmalen sporen van vernieuwing. Zo mocht de jeugdcommissie eindelijk de jeugddag organiseren en werden er een aantal zeer noodzakelijke afscheidsspeldjes opgeprikt. Niet omdat het geen goede ruiters waren, meer omdat ze dit paard niet meer konden leiden. Nu nog even doorzetten, want ‘old habits die hard’ zeggen ze in het Engels...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Dick-Jan & Stephan Göbel

Van Hoeck-Noel

Fondunie 2000

Gebroeders Homma

Johan Hamstra

Huub Hermans

A. Engelen

Comb. Gerritsen

Combinatie Bruggeman

Super Fondclub G.O.U.

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens