Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (29-11-09) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  29-11-2009
 

Nog een enkel daagje en we zitten al weer in de maand december. December, altijd een speciale maand. In vele jonge gezinnen komt onze aller goedheiligman Sinterklaas langs, gevolgd door de Kerstdagen. Aansluitend de oliebollen en dan het knallen van het vuurwerk. Een maand waarin altijd stil gestaan zal worden bij speciale gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Of dit nu in de privésfeer, zakelijk of misschien wel op duivengebied is, altijd is de maand december een maand waarin we het afgelopen jaar de reveu laten passeren. Zo zal het ook in huize Hamstra zijn en niet anders. De rechtzaken met de werkgever van mijn vrouw, het toch wel tegenvallende seizoen met de duiven, de mooie en uiterst fijne vakantie in Turkey maar zeer zeker ook het overlijden van mijn schoonmoeder. Ja, dat zijn dingen waar je in de maand december altijd meer bij stilstaat dan anders. Zeker als je ook nog eens de laatste dagen naar buiten kijkt. De herfststorm, regen, de gekende donkere dagen voor Kerstmis. Nog even, en dan staan de kerstbomen weer opgesteld in vele huiskamers, ja, voor mij altijd een moment van bezinning.   

Wie is die man

Afgelopen week, ik zit in de avond een mooi en zeer goed duivenboek te bestuderen, ja, inderdaad, want wat dat betreft ben je nooit te oud om te leren, als Monique mij plots roep. "Johan, moet je nu eens komen kijken" En verdomd, wat lees ik nu allemaal. U moet weten, een bekend duivenstel zijn begin van deze maand de trotste ouders geworden van een pracht van een dochter, genaamd Linda. Vanmiddag gaan wij, de Hamstra's daar eens een kijkje nemen en deze mooie nieuwe aanwinst eens bewonderen. Maar wat kreeg ik te lezen. Ik zal in het onderstaande een stukje tekst overnemen van wat ik te lezen kreeg en geschreven door een duivenmelkersvrouw. En voor hen die denken van, ik heb er toestemming van gekregen van de charmante Erica om een gedeelte van haar tekst te mogen gebruiken!!!

Geschreven door een duivenmelkersvrouw:

Achtentwintig jaar lang, gemiddeld zeker twee uur per avond nodig om de duiven te verzorgen, soms ooit een verzoekje gedaan om iets meer tempo te maken omdat we weg moesten. Werkelijk, een uitzonderlijke vraag van mijn kant omdat de duiven erg belangrijk zijn hier in huis en ook voor mij. Ondanks dat kon het de afgelopen zes jaar echt nooit sneller of maximaal vijf minuten want haasten dat kon gewoon echt niet. Achtentwintig jaar lang het zelfde ritueel en het zelfde tempo.... Sinds een paar dagen kan het opeens in drie kwartier. Ik zeg dan maar niets...... Maar er volgen wel wat vraagtekens. Wat doet de kleine meid met deze man?

Als je dit toch te lezen krijgt zowel als vader, maar zeer zeker ook als liefhebber, ja, dat zegt toch wel iets hoor.

Aanpassing eigen vluchtprogramma

Had ik enkele jaren geleden ook al een aanpassing gedaan om enkel en alleen maar de Z.L.U. vluchten gaan te vliegen. Ook binnen dit spelverband heb ik nu eindelijk voor mezelf de beslissing genomen om ook hierin een aanpassing te gaan doen. Persoonlijk kan ik het, en dit gezien mijn sukkelende geestelijke gezondheid gewoon niet meer opbrengen om weken aan een stuk onder spanning te staan. En zeg en vraag nu niet over de spanning, want laten we eerlijk zijn, wil je presteren dan moet je er volop tegen aan. En ik persoonlijk sta tijdens het wachten van de duiven toch onder een bepaalde spanning hoor, en ik denk, U toch ook wel! Er zal dus, met andere woorden ook niet meer aan alle Z.L.U. vluchten deelgenomen gaan worden. Nee, ik heb voor mezelf een keuze gemaakt hoe te gaan spelen. Zowel voor de jongen, jaarlingen, twee jarigen en de overgebleven oude duiven staan de vluchten en het programma al vast. Hoe de toekomst er uit zal gaan zien qua spel, tja, dat zal de tijd moeten leren. En nog een andere reden dat ik zo gaat spelen is mijn inziens simpel, ik heb, blijkt nu na enkele jaren zo te spelen en het toch te proberen, gewoon de accommodatie niet naar om aan alle vluchten mee te doen. Jantje komt, Pietje gaat, Truusje een dag te laat etc. etc. en alles zit in één en dezelfde afdeling. Nu kan ik, gezien hoe ik wil gaan spelen alles tegelijk koppelen en mezelf in zijn geheel concentreren op die enkele vluchten en weekenden.

Risico en tijd

Deze omschakeling is dan ook de reden al geweest dat ik tevens afgelopen seizoen uit diverse Barcelona toppers, of uit een lijn die uitermate bewezen heeft op deze vlucht te presteren, duiven heb aangeschaft. En ook staat er voor aankomende winter nog één óf twee bezoeken gepland bij enkele groot en waardige Barcelona spelers in den Bels op de agenda. En wie weet hoe dit dan weer met de tijd verloopt! En eerlijk is eerlijk, dit zijn toch de mooie dingen van onze sport. En na dit voorgaande gelezen te hebben weet u gelijk wat mijn eventuele insteek en toekomstplannen zijn. Inderdaad, met een leuk ploegje duiven proberen naar Barcelona. De tijd zal het leren, en er zullen ongetwijfeld duiven, die nu leuk gepresteerd hebben op andere vluchten af gaan vallen. Ook onder de aanwezige kweekduiven zullen er met de tijd mee het veld moeten ruimen omdat hun nakomelingen niet waar kunnen maken waarvoor ze er eigenlijk zitten.

Op eigen hok

Hier op eigen hok zijn afgelopen week nog enkele duiven, dit zowel tijdelijk als voor goed van onderkomen/eigenaar verwisseld. Ook heb ik de laatjes nu in het grote hok bij de anderen gedaan. Tevens heb ik van deze laatjes, (een bijgehaalde) verwijderd. Het leek net of dit laatje een beetje stond te tollen op zijn pootjes. En denk nu niet van dat die niet geent was!!! Terwijl ik hem er uit viste had ik bezoek van een (gewezen) Nationaal kampioen op de midfond die sinds vorig jaar, ondanks jaren lang echt keihard spel op zijn oude onderdeel in zijn geheel is overgeschakeld richting de overnacht. Sorry, maar als je dan met dit soort mensen in gesprek ben bemerk je gewoon het verschil in liefhebber. Hij gaf me aan, nadat ik aangaf dat het een bijgehaalde was of ik dit soort duiven dan niet apart zou zetten voor ze te verwijderen. Mijn reactie, even makkelijk als mijn daad, en dat was dus dus, nee. Nee, als ik twijfel over de gezondheid van een enkele individuele duif heb dan is het wegwezen en de gekende kliko in. Hij gaf me groot gelijk maar wilde gewoon voor zichzelf weten hoe ik handel in zo'n situatie. Oké, het zal misschien niet altijd de beste methode zijn, maar mijn inziens is,  een goeie zal je nooit in de kliko doen, want er zijn maar zo weinig goeie. En laten we wel wezen, wat de kliko in is gegaan, daar zal je ook nooit achter komen of het goeie of een slechte is geweest. Maar nogmaals, en dit zullen de meeste direct kunnen beamen, een "echte" goeie heeft gewoon nooit iets.

Voeren

Het voer heb ik wat terug genomen omdat, zoals aangehaald in mijn vorige ´Kijk op...´ er enkele bijzaten die toch wat zwaarder waren dan eigenlijk goed is. Gisteren in de middag, hokken schoongemaakt en voor het voeren nogmaals enkele in de handen genomen. En ondanks dat ik ze wat teruggenomen had waren ze toch nog te zwaar. Dus besloten, en dit zeker ook gezien de temperatuur om mogmaals iets terug te nemen. Ook ben ik begonnen afgelopen maandag met een ui in het water te doen. Ik doe dan een ui in iedere drinkpan en tot zaterdag vul ik enkel water bij. Zaterdag en zondag schoonwater en dan op maandag tot de zaterdag enkele teentjes knoflook in de pan en ook enkel maar bijvullen. De week daarop weer een uitje etc. etc. Puur natuur en slecht zal het zeker niet zijn denk ik.      

Zo, hierbij wil ik het weer eens laten voor deze week. Dus voor U allen zou ik dan ook zeggen, tot ziens en of horens. Geniet van Uw duiven en van elkaar.

Tot de volgende kijk op...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Aad Beerendonk

Gebroeders Homma

Hans de Ruig

IFC Zeeland

Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Gebr. van Toor

Gebr. Maas & Zn

Nico Jan Koenders

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens