Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Toekomst op (duiven) til...? (2) Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  6-12-2009
 

Ik heb de laatste berichtgevingen over de NPO plannen tot mij genomen. En ben tot de feitelijke conclusie gekomen, dat ondanks goede bedoelingen, de volgende mededeling gedaan mag worden:

Dames  en heren, de oude duivensport is ‘heden overleden.’

Maar, er is ook goed nieuws. Er zal een nieuwe loot uit de duivenstam groeien. Deze winter nog niet, maar in de lente van 2010 zullen er ‘kleine takjes’ ontwaren. Met meerdere groene blaadjes… Concreet betekent dit, dat er vanaf volgend voorjaar door verschillende mensen iets nieuws wordt gestart. Op vele plekken gaat het roer om, zoals dit zo mooi heet. Ik weet zeker, dat er op dit moment mensen aan het nadenken zijn over hoe ze verder willen.

Hoe ik dat zo zeker weet, dat ga ik hieronder uiteenzetten.

Absoluut zeker! In de zin dat de NPO voorzitter, zijn twee plannenmakers plus de gehele duivenpers niet in staat is gebleken (tot nu toe) om mij te vertellen ‘wat en hoe’ ze zelf in de nieuwe duivensport staan. Allemaal roepen ze in koor: het moet anders…! Maar niemand vertelt erbij wat ze zelf doen om de duivensport bij de tijd te brengen. Het is vijf voor twaalf suggereert ‘onze’ eerste man uit het bestuur. Ik denk dan: vertel me in 1 minuut wat je voortdrijft en aandachtpunten zijn. Ik bedoel, zeg me in 60 tellen. Of voor mijn part in een uur, hoe jij als besturende duivenman tegen jezelf aankijkt. Kortom, wat zijn jou ‘rechten en plichten’ in het duivenlokaal.

Ja, die is leuk! Hoor ik de voorzitter al zeggen. Maar waar was ú meneer Van Hove toen ik 4 avonden ‘open bestuurskamer’ hield. Ik heb u niet gezien noch gehoord. Velen zijn u voorgegaan en hebben constructief meegesproken. Dus…, als u het niet vervelend vindt dat ga ik weer terug naar “mijn potten en pannen.” Want, ik heb nog vele monden te voeden!

Meneer, de voorzitter u hebt uw punt gescoord. Maar u zult de wedstrijd niet winnen. En ik wel. Waarom u niet én ik wel. Simpel, u speelt op 24.999 duizend speelveldjes. En ik maar op 1 namelijk die van mezelf.

Weet u, ik geloof niet meer in de ‘oude rechten en plichten’ van duiven en hun baasjes. De duivensport kan nieuw leven ingeblazen worden door nieuwe particuliere plannen. Met evenzo andere verhoudingen. Ik zie dat de tijd van het collectieve samendoen bijna achter de einder is  verdwenen. U en uw plannenmakers zouden zich sterk kunnen maken, door achter de nieuwe initiatieven in het duivenland te staan. Want, die zijn er al – zoals ook te lezen is in uw plan – en die ondervinden op afdelingsniveau niet altijd de steun die ze behoeven.

Mijn advies: maak van uw bondsbureau of NPO een soort Servicepunt. Een plek waar iedereen gezien, praktisch gesteund en gehoord kan worden.

Het nieuwe BAL-forum mag best blijven, maar ik denk niet dat vierhonderd coaches (het aantal mensen die zich hebben ingeschreven) de sport gaan redden. En ook een selecte groep van melkers, die hun strepen hebben verdiend, kunnen niet de deur openen naar het duivenhuis van de toekomst.

Mijn raad aan de voorzitter: doe net als ik. Trek uw eigen regelplan en ga niet aan anderen vragen hoe u moet besturen of uw duiven moet spelen. Sta voor u zelf in en kijk naar uw duiven, die heel graag vrij in de regen poedelen. Of ontdek net als ik en een duivenprofessor in België, dat een duif een ‘warmte plek’ heeft boven op zijn of haar duivendakje. De professor zag een mogelijk verband tussen de  temperatuurverschillen per duif en de witheid van de neuzen.

Ben benieuwd naar wat u ziet!

Rob van Hove

PS. Beste voorzitter, ik hoop dat u niet denkt dat ik iets tegen u als persoon hebt, want dit is absoluut niet het geval!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Cor Drost

M. van Ginkel

Nico Jan Koenders

J. Doldersum & Zn

Combinatie Lokhorst

A. Engelen

Super Fondclub G.O.U.

Van Hoeck-Noel

Gebr. Maas & Zn

Familie Huizer

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens