Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De column van vrijdag 11 december 2009 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  11-12-2009
 

Op Het Praathuis (Duivenforum op internet) vroeg ik de deelnemers wat in een goede column moest staan en wat juist niet. Van zo’n 25 liefhebbers kwam daar antwoord op, nogal verschillend:

1. Een column moet uit je hart komen, je eigen handtekening zijn en liefhebbers moeten kunnen herkennen van wie de column is.
2. Een column (mijn column) mag niet gaan over eigen duiven, eigen prestaties, eigen hok, vriendschap met andere liefhebbers, samenkweek met topduiven, niet over poeders, pillen, eigen producten, geen zelfverheerlijking.
3. Een column moet wel gaan over je eigen hok, eigen duiven en welke producten aan je duiven gegeven worden, mensen moeten kunnen meekijken over je schouder en kunnen leren van je fouten en successen.
4. Een column (mijn column) moet gaan over eigen hok, mijn belevingen op eigen hok, nieuwtjes die ik hoor bij kampioenen, over superduiven (samenkweek en hoe ze er uit zien).
5. Een column moet positief zijn over alle onderwerpen
6. Een column moet kritisch zijn over randzaken zoals bestuur, vervoer, npo.
7. Mijn column mag niet gaan over hoe een goede duif er uit ziet (in mijn ogen), anderen zouden het voor waarheid aan kunnen zien.
8. Een column moet wel gaan hoe een goede duif er uit ziet, jij (GJ Beute) krijgt veel toppers in de handen en we willen graag horen hoe die duiven er uit zien
9. Mijn column mag geen weekbabbel worden
10. Mijn column mag best een weekbabbel zijn
11. Je mag je eigen nest niet bevuilen (club, afdeling, Groep van Keurmeesters etc), nooit geen negatieve zaken over deze naar buiten brengen.
12. In een goede column worden ook randzaken aangepakt door de columnist betreffende afdeling , NPO bestuur, vliegprogramma’s, andere columnisten en de groep van keurmeesters.

Zoals u ziet kun je het in principe nooit goed doen, wat de èèn graag heeft in een column wil een ander niet lezen.
Eén van de liefhebbers had het volgens mij bij het goede eind: Ze lezen je graag, willen ze je niet dan lezen ze je maar niet. Een ander vroeg nog (in een Pm) waarom ik nooit slecht sprak over ander columnisten? Omdat ik respect voor ze heb! Hij doelde op A.S. die twee keer een steek onder water gaf aan mij (met een knipoog). Ik heb hem maar terug geantwoord, dat ik weet dat A.S het als grapje bedoeld en dat ik groot respect voor hem heb en nooit iets negatiefs over hem zal zeggen, hij is een voorbeeld voor ons allen.

Leo Heremans

Afgelopen donderdag (3 december) waren Richard vd Horst en ondergetekende op bezoek bij Kas Meijers uit Oud-Ootmarsum , deze jonge gast speelt ongelofelijk met rechtstreekse duiven van Leo Heremans en met duiven uit rechtstreekse van deze grootmeester uit Vorselaar (België).
We kregen alle kwekers in de handen en de beste jonge duiven van dit jaar (de oude vliegers zijn verkocht in 2008 wegens verhuizing). Wat natuurlijk gelijk weer opviel was de ongelofelijk goede bouw van deze duiven. De fijnste in de hand vond ik een blauwe doffer van 2007 met ringnummer 928, deze kleinzoon van de Olympiade (uit vader Witpen Aske x zus Natalia) is bij Kas reeds vader van zeer goede duiven. Ik wilde hem graag kopen maar dat ging natuurlijk niet, maar ik mocht hem wel voor een jaartje meenemen om tegen mijn dochter van de Jackpot te zetten (de jongen worden gedeeld).

Op vrijdag 4 december waren we te gast bij de grootmeester zelf in Vorselaar aan de Riemenstraat 102. Ik kende Leo reeds langere tijd maar was nog nooit bij hem thuis geweest en dus nog nooit de Olympiade in mijn handen gehad... Ongelofelijk wat een duif!!!
En niet alleen de Olympiade... nee! Alle duiven op het kweekhok waren perfecte duiven in de hand, Leo vertelde; Op mijn kweekhok komen geen slecht gebouwde duiven!
We zijn meer dan 4 uur bij hem geweest, hebben gesproken over de verkoop van 2007, over de stam, de bijgehaalde duiven, zijn systeem, zijn nationale Asduiven, zijn vriendschap met grootmeester Hans Eijerkamp, over de man die de Heremansen naar Nederland haalde (in 2005 maarliefst 60 eieren) ; Willem de Bruijn en over de longziekte van zijn dochters, over alles mochten we vragen stellen en op alles kregen we een eerlijk antwoord. In een volgende column/reportage komen we er uitgebreid op terug.

Op eigen hok

U kunt nog stoppen met lezen (voor diegenen die geen weekjournaal willen).

Bij ons zijn alle duiven gekoppeld op zaterdag 5 december. De kwekers zijn samengesteld precies zoals ik ze wil hebben (en nu maar hopen dat de duiven er net zo over denken).
Bij de vliegduiven is het iets makkelijker gegaan, 10 koppels heb ik speciaal samen gezet, maar 20 koppels mochten zelf uitzoeken. Liefde op het eerste gezicht zeg maar, lijkt me goed voor de motivatie voor 2010.
Totaal 32 koppels kwekers en 30 vliegkoppels en dan de 2 speciale koppels op zolder, dus 64 koppels waar ik mijn aandacht aan moet geven.
Nu (maandag 7 december 2009) lijkt het goed te gaan, twee duivinnen bij de vliegduiven zijn aardig in de nek gepikt (èèn tot bloedens toe en dan net de 378 natuurlijk met een 1e in het ACG)
De duiven krijgen Beyers Premium kweek op dit ogenblik, matig qua hoeveelheid (25/30 gram per dag per duif).
In het hok van de jonge duiven zitten op dit ogenblik nog een 10 tal kweekduivinnen over, ik heb er graag wat extra voor het geval dat.

Tip van de week

Voor diegene die graag willen leren, bel even met de Koerier (duivenfilms te Maarssen) en bestel deel 88. Zeer interessante film over de gebroeders Limburg.

Groetjes,
Gert Jan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Hans de Ruig

Van Hoeck-Noel

Familie Huizer

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. van Toor

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

Johan Hamstra

Comb. Gerritsen

Gebroeders Homma

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!